25 Οκτ 2016

Συνήθης Ύποπτοι (The Usual Suspects), μια κινηματογραφική ταινία σταθμός

Η κινηματογραφική ταινία The Usual Suspects (Συνήθης Ύποπτοι) είναι μια από τις ταινίες που με επηρέασαν στο γράψιμό μου. Το ανατρεπτικό της σενάριο και η αριστοτεχνική της σκηνοθεσία ήταν αυτά που με ενέπνευσαν να πειραματιστώ και να δοκιμάσω να γράψω τα διηγήματα με αναπάντεχο και ανατρεπτικό τέλος που δημοσιεύτηκαν στα δύο πρώτα μου βιβλία.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την ταινία με μεγάλη προσοχή (η κάθε λεπτομέρεια έχει τη δική της σημασία) αλλά εστιάστε στα 3 τελευταία λεπτά όπου ανατρέπετε ολόκληρη η ιστορία!

Το Συνήθεις Ύποπτοι είναι μια neo-noir αστυνομική ταινία μυστηρίου, που κυκλοφόρησε το 1995. Το σενάριο είναι του Κρίστοφερ Μαγκουάιρ (Christopher McQuarrie) και η σκηνοθεσία του Μπράιαν Σίνγκερ. Σε αυτή πρωταγωνιστούν οι Στέφεν Μπάλντουιν, Γκάμπριελ Μπερν, Μπενίσιο ντελ Τόρο, Κέβιν Πόλακ, Τσαζ Παλμιντέρι και Κέβιν Σπέισι.
Για την ταινία ο Μαγκουάιρ, κέρδισε Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου, ενώ ο εκπληκτκός Κέβιν Σπέισι Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου. Το Writers Guild of America βαθμολόγησε το σενάριο της ταινίας 35ο, ανάμεσα στα καλύτερα σενάρια όλων των εποχών και πλέον, φημίζεται ότι έχει ένα από τα διασημότερα plot twist στην ιστορία του κινηματογράφου.

Ολόκληρη η ταινία εξελίσσεται μέσα από την ανάκριση του Ρότζερ "Βέρμπαλ" Κιντ (Κέβιν Σπέισι), ενός μικρολωποδύτη ανάπηρου, ο οποίος είναι ο μόνος επιζών από μία σφαγή που έγινε στην προβλήτα του Λιμανιού του Λος Άντζελες. Ο Βέρμπαλ εξηγεί στον αστυνομικό πως η συμμορία του βρέθηκε εκεί, αλλά και πώς ο (τρομερός) νονός της νύχτας Keyser Söze, τους χάλασε τη δουλειά. Η ανάκριση γίνεται μέσω αφηγήσεων και flashback, ενώ όσο προχωράει γίνεται ιδιαιτέρως πολύπλοκη.

Ο Βέρμπαλ κατά την ανάκριση του καταθέτει στον ντετέκτιβ Κουτζάν αυτά που έζησε με μεγάλη λεπτομέρεια του κατονομάζει ως ένοχο τον τούρκο εγκληματία Keyser Söze. Ο αστυνομικός πείθεται από την κατάθεση και αφού δεν έχει να προσάψει κάτι στον σακάτη (κουτσαίνει το ένα του πόδι ενώ σοβαρό πρόβλημα κίνησης έχει και το ένα του χέρι) Βερμπάλ, τον αφήνει να φύγει.

Στιγμές αργότερα, ο αστυνομικός Κουτζάν, συνειδητοποιεί ότι όλη η ιστορία του Βέρμπαλ ήταν ένα ψέμα: Ονόματα, διευθύνσεις, ημερομηνίες κ.λπ βρισκόντουσαν στον πίνακα πίσω από το γραφείο του, με τον Βέρμπαλ να έχει φτιάξει μία ιστορία με αυτές τις πληροφορίες. Ο Κουτζάν τρέχει έξω στο δρόμο να προλάβει τον Βέρμπαλ.

Το πλάνο δείχνει το Βερμπάλ καθώς απομακρύνεται από το Τμήμα να διορθώνει το βάδισμά του και τελικά να περπατά κανονικά αφού στην πραγματικότητα προσποιούταν τον ανάπηρο.
Παράλληλα ένα φαξ καταφτάνει στο αστυνομικό τμήμα στο οποίο ο αυτόπτης μάρτυρας που είχε επιζήσει της σφαγής περιγράφει το πρόσωπο του Keyser Söze, το οποίο είναι ίδιο με το πρόσωπο του Βέρμπαλ. Εν συνεχεία ο Κουτζάν χάνει τον Βέρμπαλ, ο οποίος επιβιβάστηκε σε ένα αυτοκίνητο, με οδηγό τον Κομπαγιάσι (τον υποτιθέμενο δικηγόρο του φανταστικού Söze).

Το τρέιλερ της ταινίας:

Δεν υπάρχουν σχόλια: