19 Οκτ 2016

Σουρινάμ: το θεατρικό έργο του Στέφανου Σταυρίδη


Σουρινάμ ονομάζεται το θεατρικό έργο που έγραψε ο Στέφανος Σταυρίδης το 2015 και προβάλλεται αυτές τις μέρες από τον Θεατρικό Όμιλο Κύπρου (ΘΟΚ).

Το έργο είναι γραμμένο σε τρεις πράξεις οι οποίες φαινομενικά είναι ασύνδετες μεταξύ τους. Η πρώτη διαδραματίζεται σε ένα κατάστημα ρούχων και σε αυτή πρωταγωνιστούν ένας άντρας (ο πελάτης) και μια γυναίκα (η πωλήτρια). Στη δεύτερη σκηνή ένας άντρας επισκέπτεται ένα γιατρό. Στη σκηνή συμμετέχει και η βοηθός του γιατρού. Η τρίτη σκηνή εξελίσσεται μέσα στο θάλαμο ενός ανελκυστήρα (ασανσέρ) μέσα στον οποίο έχουν κλειστεί τρεις άντρες και δύο γυναίκες.

Το έργο μέσα από έξυπνους και ευρηματικούς διαλόγους (κύριο χαρακτηριστικό της γραφής του Σταυρίδη) αναδύει με χιούμορ προβλήματα της καθημερινότητας και ανιχνεύει τις ανθρώπινες σχέσεις.

*Σουρινάμ είναι το όνομα μιας μικρής χώρας στη Νότιο Αμερική. Τη σχέση που έχει με τους πρωταγωνιστές αλλά και γενικότερα με τον πολιτισμό θα την μάθετε αφού παρακολουθήσετε προσεχτικά το έργο μέχρι το τέλος.

Η σκηνοθέτις του έργου Μαγδαλένα Ζήρα σημειώνει: «στο έργο το κωμικό στοιχείο συνυπάρχει με την απόλυτη υπαρξιακή αγωνία. Η απροσδόκητη βία και η ακραία ανταγωνιστικότητα υποβόσκουν στις πιο απλές, φαινομενικά αθώες, καθημερινές συνδιαλλαγές. Ο συγγραφέας φαντάζεται μια μελλοντική δυστοπία, που μοιάζει να είναι πολύ κοντά, όπου ένας μυστηριώδης ‘οργανισμός’ προκαλεί τον φόβο και την ανασφάλεια στους πολίτες. Σε αυτό το περιβάλλον η τρομοκρατία διέπει την μπανάλ καθημερινότητα και η ανθρωποφαγία είναι η πιθανή κατάληξη των διαβρωμένων σχέσεων. Στο έργο βλέπουμε τους εαυτούς μας μέσα σε ένα παραμορφωτικό καθρέφτη: μπορεί να γελάσουμε, αλλά μπορεί και να τρομοκρατηθούμε.»

Το έργο Σουρινάμ του Στέφανου Σταυρίδη παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε σκηνοθετημένη ανάγνωση από τη Μαρία Μανναρίδου-Καρσερά, το Φεβρουάριο του 2015 στο πλαίσιο του προγράμματος
PLAY ON! που συνδιοργάνωσε ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου και το Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. 

Οι συντελεστές των παραστάσεων που ανέβασε ο ΘΟΚ (2016) είναι
:

Σκηνοθεσία: Μαγδαλένα Ζήρα
Σκηνικά/Κοστούμια: Έλενα Κατσούρη
Μουσική: Αντώνης Αντωνίου
Χορογραφία/Κίνηση: Λία Χαράκη
Σχεδιασμός Φωτισμών: Σταύρος Ευλαμπίου, Σταύρος Τάρταρης
Ακουστικός Σχεδιασμός: Στράτος Σταμάτης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Λήδα Καραγιάννη
Διευθυντής Σκηνής: Αχιλλέας Αχιλλέως
Βοηθός Σκηνής: Κώστας Μενοίκου

Ερμηνεύουν: Μαρίνα Βρόντη, Άντρια Ζένιου, Χρυστάλλα Καλλένου, Παναγιώτης Κυριάκου, Παναγιώτης Λάρκου, Γρηγόρης Πετρή, Έλλη Σαρρή, Βασίλης Χαραλάμπους.




Δεν υπάρχουν σχόλια: