31 Οκτ 2016

Παρουσίαση των βιβλίων "Ο μυστικός σύντροφος του Ρήγα" και "Ο γιος της Μάγισσας" του Ανδρέα Καπανδρέου (+ βίντεο) [παρουσίαση στο Bookia.gr]


"2103 μ.Χ.
Η ελληνική επανάσταση του 1821 ΕΧΕΙ ΑΠΟΤΥΧΕΙ. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία εξακολουθεί να υφίσταται καλύπτοντας γεωγραφικά τη σημερινή Τουρκία, τα Βαλκάνια και φυσικά την Ελλάδα και την Κύπρο...". 

Ένα μυθιστόρημα που συνδιάζει την Ελληνική Ιστορία με την Επιστημονική Φαντασία.

Κύριες πηγές των ιστορικών στοιχείων για το βιβλίο «Ο μυστικός σύντροφος του Ρήγα», ήταν για το συγγραφέα το συγγραφικό έργο των Marcel Brion, Μαρία Σκιαδαρεση, και του Γιώργου Καραμπελιά, «Μέσα από το βιβλίο του οποίου "Η ανολοκλήρωτη επανάσταση του Ρήγα", μου ξανασύστησε τον Ρήγα Φεραίο – Βελεστινλή», όπως λέει χαρακτηριστικά σε μία αποστροφή του λόγου του ο συγγραφέας.

Το βιβλίο «Ο μυστικός σύντροφος του Ρήγα».
Το βιβλίο «Ο γιός της Μάγισσας».
O συγγραφέας Ανδρέας Καπανδρέου.
Οι εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές.
Η παρουσίαση των βιβλίων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων 'Όψεις του Φανταστικού  2016 - ΚΥΠΡΟΣ", στο Υφαντουργείο στη Λευκωσία, στις 23/9/2016. Τις παρουσιάσεις έκανε ο ίδιος ο συγγραφέας:
Το βίντεο της παρουσίασης:
Σύμφωνα με το πρόγραμμα ήρθε η σειρά μου να μιλήσω για τα δύο δικά μου βιβλία που εξέδωσα στις Συμπαντικές Διαδρομές. Θα πω πρώτα λίγα λόγια για τον γιο της Μάγισσας, ένα βιβλίο το οποίο εκδόθηκε το 2012 και θα αφιερώσω περισσότερη ώρα στο νέο μου μυθιστόρημα, τον Μυστικό Σύντροφο του Ρήγα το οποίο μόλις σήμερα πήρα και εγώ στα χέρια μου και είμαι πολύ ενθουσιασμένος γι’ αυτό.


Ο γιός της Μάγισσας

Το βιβλίο με τίτλο «Ο γιος της Μάγισσας» και τον υπότιτλο «αλλόκοτες ιστορίες» αποτελείται από 15 διηγήματα. Ανάμεσά τους κάποιος μπορεί να διαβάσει διηγήματα φαντασίας, επιστημονικής φαντασίας, τρόμου, αλλά και διηγήματα χιουμοριστικά, αστυνομικά κ.α. Τα περισσότερα από αυτά είναι μικρά σε έκταση και κύριο χαρακτηριστικό τους είναι το αναπάντεχο και ανατρεπτικό τους τέλος.

Το πρώτο και εκτενέστερο διήγημα (Ο γιος της Μάγισσας) που χάρισε το όνομά του και στη συλλογή είναι εμπνευσμένο από την ιστορία της Βίβλου του Διαβόλου, ένα υπαρκτό βιβλίο της Αγίας Γραφής το οποίο βρίσκεται φυλαγμένο στη Εθνική Βιβλιοθήκη της Σουηδίας, στην Στοκχόλμη.  Η ιστορία του συγκεκριμένου βιβλίου, οι μεσαιωνικοί μύθοι που συνοδεύουν την συγγραφή του καθώς και η δική μου φαντασία δημιούργησαν την ιστορία του μοναχού Αρμίνιου, του συγγραφέα της Βίβλου.

Η ιστορία ξεκινά από την ημέρα της γέννησης του Αρμίνιου από μια γυναίκα η οποία κατηγορήθηκε ως μάγισσα και είχε την τύχη που είχαν η μάγισσες την εποχή εκείνη. Συνεχίζει με την παιδική ηλικία του ήρωα, τον εγκλεισμό του σε μοναστήρι, τον παράνομό έρωτά του με μια γυναίκα και τελειώνει με την συγγραφή του βιβλίου και την αινιγματική εξαφάνιση του συγγραφέα.

Διαβάζω από το οπισθόφυλλο του βιβλίου λίγα λόγια για τις ιστορίες που περιλαμβάνονται σε αυτό:

Μια μάγισσα καίγεται, ένας μοναχός ερωτεύεται και ο Διάβολος γράφει το δικό του βιβλίο.
Ένας άντρας ξεχασμένος σε ένα πηγάδι, ένα περίεργο γεύμα με ρύζι, μια κοπέλα έρχεται απ’ τον άλλο κόσμο για να εκδικηθεί και ένας δύτης κάνει βουτιά θανάτου.
Ένας άντρας συνθλίβεται από το «προτέρημα» της έκτης αίσθησης  και ένας άλλος  ευφραίνεται βλέποντας τη ζωή του μέσα από την οθόνη ενός υπολογιστή.
Μια ερωτική ιστορία μπερδεμένη μέσα στους ιστούς της μαύρης μαγείας, μια παγίδα σε δύο διαστάσεις και η επιλογή του εκλεκτού από το Σατανά.
Δύο παράξενα δείπνα και ένας βρικόλακας, μια περίεργη παρτίδα σκάκι και ένας προδότης που αναζητά την κάθαρση.
Οι ιδιαιτερότητες των νεκρών στον πλανήτη Ογκλ και η αυτοκτονία της Πηνελόπης Δέλτα.
Αυτά είναι κάποια από τα θέματα που διαπραγματεύονται οι ιστορίες που μπορεί κάποιος να διαβάσει στο βιβλίο «Ο γιός της Μάγισσας», ένα βιβλίο στο οποίο μπλέκονται πραγματικά και φανταστικά γεγονότα, προκαλώντας αλλόκοτα συναισθήματα.



Ο Μυστικός Σύντροφος του Ρήγα

Ο τίτλος του νέου μου βιβλίου είναι «Ο Μυστικός Σύντροφος του Ρήγα» και έχει σαν υπότιτλο «η άγνωστη μαρτυρία του Ιωάννη Καρατζά». Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα στο οποίο συνδυάζω τις δύο μεγάλες λογοτεχνικές μου αγάπες, το Ιστορικό Μυθιστόρημα και την Επιστημονική Φαντασία. Ολόκληρο το κείμενο είναι η ιστορία του Ιωάννη Καρατζά, του Κύπριου, λόγιου, συντρόφου του Ρήγα Φεραίου – Βελεστινλή με τον οποίο είχαν την ίδια τύχη.

Οι ιστορικές πηγές που έχουμε φέρουν τον Καρατζά στη Βιέννη (αλλά και στη Πέστη) στα τέλη του 18ου αιώνα. Υπάρχουν στοιχεία για τη ζωή του τα οποία αντλούνται κυρίως από τα πρακτικά της δίκης, κατά την οποία μαζί με τον Ρήγα και τους άλλους 6 συντρόφους τους καταδικάστηκαν από τους αυστριακούς για τις επαναστατικές τους ιδέες και παραδόθηκαν στους τούρκους οι οποίοι τελικά τους εκτέλεσαν. 
Όσο και να προσπάθησαν διάφοροι ιστορικοί ερευνητές, δεν κατόρθωσαν να βρουν στοιχεία για την προγενέστερη ζωή του Ιωάννη Καρατζά. 
Λες και αυτός εμφανίστηκε στη Βιέννη του 1790 από το πουθενά…

Και εδώ έρχεται το συγκεκριμένο μυθιστόρημα για να καλύψει αυτό το κενό.
Το μυθιστόρημα αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος αναφέρεται στο μέλλον και συγκεκριμένα στο 2103. Σε αυτή την εναλλακτική εκδοχή της ιστορίας, η ελληνική επανάσταση του 1821 έχει αποτύχει. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία εξακολουθεί να υφίσταται καλύπτοντας γεωγραφικά τη σημερινή Τουρκία, τα Βαλκάνια και φυσικά την Ελλάδα και την Κύπρο. Έχει επέλθει, βέβαια τεχνολογική εξέλιξη αλλά επικρατεί σε όλη την έκτασή της ο ισλαμικός νόμος. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, μια ομάδα νεαρών, ελληνικής καταγωγής, που ζει στην Αθήνα, προσπαθεί να αντιδράσει με κάθε μέσο που διαθέτει. Προκειμένου να αλλάξουν την ροή της ιστορίας, αποφασίζουν να στείλουν ένα από τα μέλη τους (τον Ιωάννη Καρατζά) πίσω στο παρελθόν με στόχο αυτός να ενταχθεί στην ομάδα του Ρήγα και να τον βοηθήσει να διασώσει και να διαδώσει τα επαναστατικά του έγγραφα (αφού στην εκδοχή της δικής μας ιστορίας αυτά δεν διασώθηκαν και αυτός ήταν και ο κυριότερος λόγος που η Ελληνική Επανάσταση απέτυχε).

Το δεύτερο μέρος της ιστορίας, λοιπόν, συνεχίζεται στη Βιέννη του 1790 και ακολουθεί την πραγματική ιστορία του Ρήγα και της παρέας του. Για τη συγγραφή του δεύτερου μέρους, του ιστορικού (το οποίο είναι και το μεγαλύτερο του βιβλίου) χρειάστηκε να μελετήσω αρκετά για τη ζωή του Ρήγα. Μελέτησα επίσης τα λιγοστά στοιχεία που υπάρχουν για τον Ιωάννη Καρατζά, αλλά και όποια πηγή έπεσε στα χέρια μου, γενικότερα για τη ζωή στη Βιέννη στα τέλη του 18ου αιώνα.

Στο σημείο αυτό νιώθω την ανάγκη  να υπερασπιστώ όλους τους συγγραφείς που γράφοντας ιστορικό μυθιστόρημα χρησιμοποιούν την φαντασία τους για να καλύψουν τα κενά της ιστορίας γιατί όπως γράφω και στην αρχή του βιβλίου μου:

«Μπορεί να μην  γνωρίζουμε με σιγουριά ποιο ήταν το χρώμα των ματιών
της Ωραίας Ελένης και να μην ξέρουμε με ακρίβεια τα τελευταία λόγια
 του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Κανένας, όμως, δεν μπορεί να μας αποτρέψει από το να γράφουμε γι’  αυτά, βασιζόμενοι σε πληροφορίες, φήμες, ή και τη φαντασία μας».

Μέσα από το μυθιστόρημα μου προσπάθησα να περάσω κάποια μηνύματα τα οποία, παρακολουθώντας και τη σημερινή επικαιρότητα, θεωρώ ότι είναι διαχρονικά. Το ιδανικό της δικαιοσύνης, η διαρκής αναζήτηση της ελευθερίας και ο αγώνας ο στηριζόμενος στα μέσα που διαθέτει ο κάθε λαός, χωρίς τα δεκανίκια ξένων, είναι κάποια από αυτά.  

Νιώθω πολύ όμορφα που ολοκληρώθηκε αυτή η συγγραφική προσπάθεια τεσσάρων ετών και νιώθω περήφανος, όχι μόνο επειδή αυτό είναι το μεγαλύτερο σε έκταση λογοτεχνικό έργο που ολοκληρώνω αλλά και επειδή μέσα από αυτό συμβάλω κι εγώ με τον τρόπο μου στην ανάδειξη αυτής της μεγάλης ιστορικής προσωπικότητας που ονομάζεται Ρήγας Βελεστινλής (ή Ρήγας Φεραίος όπως έγινε γνωστότερος) αλλά και των άγνωστων συντρόφων του που τον πλαισίωναν, ένας εκ των οποίων ήταν και ο Ιωάννης Καρατζάς.
Όσο κι αν φαίνεται σε κάποιους παράξενο, ακόμα και ένα έργο επιστημονικής φαντασίας μπορεί με τον τρόπο του να συνεισφέρει στην ιστορική μνήμη δίνοντας τα ερεθίσματα σε ένα άλλο αναγνωστικό κοινό να εμβαθύνει στην ιστορία.

Παρόλο που δεν συνηθίζω να μοιράζω ευχαριστίες δεξιά και αριστερά, σήμερα αποφάσισα να το κάνω.
Πρώτα απ’ όλα θέλω να ευχαριστήσω τις δύο μου κόρες Δήμητρα και Νάγια για την υπομονή που έδειξαν όταν εγώ ταξίδευα με τη χρονομηχανή του Ιωάννη Καρατζά από την Αθήνα του μέλλοντος μέχρι τη Βιέννη του παρελθόντος. Τους αφιερώνω αυτό το βιβλίο και η μεγαλύτερη καταξίωση που θα νιώσω είναι όταν κάποτε το διαβάσουν και κερδίσουν κάτι από αυτό.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον καθηγητή Νεοελληνικών Σπουδών Παντελή Βουτουρή για την παραχώρηση του μικρού του αρχείου με τα (λιγοστά μεν, χρήσιμα δε) ιστορικά στοιχεία για τον Ιωάννη Καρατζά.
Παρόλο που δεν τους γνωρίζω προσωπικά, ευχαριστώ τους συγγραφείς Brion Marcel και Μαρία Σκιαδαρέση που μέσα από τα βιβλία τους με ταξίδεψαν και μου γνώρισαν τη Βιέννη του 18ου αιώνα καθώς και τον Γιώργο Καραμπελιά ο οποίος μέσα από το δικό του βιβλίο (Η ανολοκλήρωτη επανάσταση του Ρήγα: «κόψε το ρόδο πριν μαραθεί») μου ξανασύστησε τον Ρήγα Φεραίο – Βελεστινλή.
Θερμές ευχαριστίες οφείλω στη φιλόλογο Δέσποινα Γ. Λάμπρου για τη γλωσσική επιμέλεια του βιβλίου και στην υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Μαρία Παναγιώτου για τις πολύωρες συζητήσεις και υποδείξεις μέχρι το κείμενο να πάρει την τελική του μορφή. 
Τέλος, ευχαριστώ τον Γιώργο Σωτήρχο και τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές για την εμπιστοσύνη που έδειξαν και σε αυτό μου το βιβλίο.

Ολοκληρώνω την παρουσίαση διαβάζοντας τον πρόλογο του βιβλίου καθώς και την εισαγωγή του χειρόγραφου, έτσι όπως το έγραψε ο Ιωάννης Καρατζάς:

Ο Ιωάννης Καρατζάς ήταν λόγιος, σύντροφος του Ρήγα (Φεραίου) Βελεστινλή και  καταγόταν από τη Λευκωσία της Κύπρου. Τα ιστορικά στοιχεία που υπάρχουν για τον Καρατζά ξεκινούν το 1790 στη Βιέννη, όταν αυτός ήταν ήδη 23 ετών. Για την προηγούμενη του ζωή οι ιστορικοί ερευνητές δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν το παραμικρό. Λες και εμφανίστηκε από το πουθενά…
Η ιστορία θέλει τον Ιωάννη Καρατζά να εκτελείται από τους Τούρκους, μαζί με τον Ρήγα και έξι άλλους επαναστάτες, το 1798, στον πύργο Νεμπόιζα στο Βελιγράδι. Μόνο που τα γεγονότα, ίσως, να μην συνέβησαν έτσι ακριβώς …
Ας αφήσουμε, όμως, τον ίδιο τον Καρατζά να μας αφηγηθεί, μέσα από το άγνωστο αυτοβιογραφικό του κείμενο, αυτή την απίστευτη ιστορία που ξεκινά από το μέλλον και τελειώνει στο παρελθόν.

(Σημείωση: Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί πιστό αντίγραφο χειρόγραφου που ανακαλύφτηκε πρόσφατα, σε κρύπτη σκήτης στο Άγιο Όρος. Οι περίεργοι ισχυρισμοί του εξετάζονται από ομάδα επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων, η οποία αποτελείται από ιστορικούς, γραφολόγους και κβαντικούς φυσικούς).   

Το κείμενο του Ιωάννη Καρατζά αρχίζει ως εξής:

Όταν κάποτε, κάποιος, ανακαλύψει και διαβάσει αυτό το κείμενο, ίσως θεωρήσει την ιστορία μου εξωπραγματική, παράλογη και τρελή. Δεν θα τον αδικήσω. Το ίδιο θα έκανα κι εγώ στη θέση του.
Όμως, αυτά που καταγράφω είναι η δική μου πραγματικότητα, η δική μου μαρτυρία για τα όσα βίωσα. Πιο κάτω θα διαβάσετε για τη σχέση μου με τον Ρήγα Βελεστινλή και για την άγνωστη ιστορία της Ελλάδας, η οποία σήμερα θα ήταν πολύ διαφορετική αν δεν συνέβαιναν όλα αυτά που διηγούμαι.
Όσο κι αν ακούγεται εξωπραγματικό και απίστευτο, τα γεγονότα στα οποία αναφέρομαι ακολουθούν ανάποδη χρονολογική φορά. Πρώτα συνέβησαν αυτά που διαδραματίστηκαν μετά και ακολούθως αυτά που έγιναν πριν.
Είναι τόσα πολλά κι αλλόκοτα αυτά που έζησα, που μου είναι δύσκολο, μετά από τόσα χρόνια, να τα αποτυπώσω με ακρίβεια στο χαρτί…

Η συνέχεια της ιστορίας, στο βιβλίο…






Δεν υπάρχουν σχόλια: