8 Απρ 2016

Ο γύρος του κόσμου σε 80+ ιστορίες

(Δημοσιεύτηκε στο ένθετο "Παράθυρο" της εφημερίδας "Πολίτης", 01/03/2016)
Μια διεθνής συλλογή διηγημάτων επιστημονικής φαντασίας κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Saphir im Stah, του Γερμανού εκδότη Erik Schreiber, στην οποία περιλαμβάνεται και ένα διήγημα του Κύπριου λογοτέχνη Ανδρέα Καπανδρέου.
Με έμπνευση από το διάσημο μυθιστόρημα του Ιούλιου Βερν «Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες», ο εκδότης αποφάσισε να ξεκινήσει ένα ξεχωριστό εγχείρημα και να μαζέψει σε μια διεθνή ανθολογία 80 ιστορίες επιστημονικής φαντασίας απ’ όλο τον κόσμο.
Επικοινώνησε με οργανωμένες ομάδες, λέσχες επιστημονικής φαντασίας, περιοδικά του χώρου αλλά και μεμονωμένους συγγραφείς εξηγώντας το όραμά του και ζητώντας από συγγραφείς να του στείλουν μικρά διηγήματά τους.Το εγχείρημα, όπως ο ίδιος το περιγράφει στον πρόλογο του βιβλίου το οποίο τελικά ολοκληρώθηκε το 2016, «ήταν πολύ δύσκολο»Τελικά μετά από τρία χρόνια επικοινωνίας, επιμέλειας κειμένων και μεταφράσεων κατάφερε να συγκεντρώσει 93 συνολικά ιστορίες από ισάριθμους συγγραφείς οι οποίοι προέρχονται από 41 χώρες.
Κύριος στόχος του εκδότη, όπως ο ίδιος δηλώνει στον πρόλογο του βιβλίου, είναι να δώσει την ευκαιρία στο γερμανικό αναγνωστικό κοινό να διαβάσει λογοτεχνία επιστημονικής φαντασίας προερχόμενη από άλλες χώρες, στην οποία δεν θα είχε εύκολα πρόσβαση.
Παράλληλα μ’ αυτή τη συλλογή, ο Erik Schreiber κατάφερε να φέρει σε επαφή συγγραφείς απ’ όλο τον κόσμο και να δώσει ένα στίγμα για τη σύγχρονη παγκόσμια λογοτεχνία επιστημονικής φαντασίας.
Εκτός από τα γερμανικά, τα διηγήματα μεταφράστηκαν και στα αγγλικά και εκδόθηκαν σε ένα πολύγλωσσο e-book το οποίο περιλαμβάνει επίσης όλες τις ιστορίες στην αρχική γλώσσα γραφής. Ο αγγλικός τίτλος του βιβλίου είναι «Around the World in more than 80 SF-Stories» [Ο γύρος του κόσμου σε περισσότερες από 80 ιστορίες ΕΦ].
Το διήγημα του Κύπριου λογοτέχνη Ανδρέα Καπανδρέου είναι γραμμένο στην ελληνική γλώσσα και έχει τίτλο «Ισχύς δια της Γνώσεως του Μέλλοντος» – “Power through Knowledge of the Future”.
Στη συλλογή συμμετέχουν με διηγήματά τους και οι Έλληνες συγγραφείς Μάκης Πανώριος [«Μέρες του μέλλοντος» – “Future days”, Μαρία Πέτρου [«Για να σώσουμε τον κόσμο, και τη γάτα» – “To save the word, and the cat”] και Κωνσταντίνος Παραδιάς με το διήγημα “Work to do”, γραμμένο μόνο στα αγγλικά.

Διαβάστε επίσης:

Η ελληνική λογοτεχνία στον διεθνή χάρτη επιστημονικής φαντασίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: