13 Απρ 2016

Παράφορο πάθος του Κώστα Αρκουδέα

Παράφορο πάθος: μυθιστόρημα / Κώστας Αρκουδέας. Αθήνα: Εκδόσεις Καστανιώτη, 2013.

Παράφορο πάθος: μυθιστόρημα / Κώστας Αρκουδέας. Αθήνα: Εκδόσεις Καστανιώτη, 2013.
Η ιστορία ξεκινά στο θέατρο της Επιδαύρου λίγο πριν ξεκινήσει η θεατρική παράσταση «Βάκχες» του Ευριπίδη. Εκεί, στις κερκίδες του αρχαίου θεάτρου, δύο παλιοί γνώριμοι, ο Πέτρος και η Άννα συναντώνται τυχαία και η διασταύρωση του βλέμματός τους, τους ξυπνά παλιές αναμνήσεις. Το έργο κάνει ένα flash back και μας μεταφέρει πίσω στις αρχές της δεκαετίας του 80, τότε που οι δύο πρωταγωνιστές γνωρίστηκαν, ερωτεύτηκαν, πλήγωσαν ο ένας τον άλλο και τελικά χώρισαν.

Το μυθιστόρημα χωρίζεται σε τρία μέρη: Στο πρώτο μέρος με τίτλο «Η πιο βαθιά θάλασσα» τα γεγονότα της ιστορίας παρουσιάζονται όπως τα βίωσε ο άντρας ενώ στο επόμενο («Το πιο ψηλό βουνό») η ιστορία δίνεται μέσα από την οπτική γωνιά της γυναίκας.  Στο τρίτο μέρος που έχει τον τίτλο «River deep, mountain high» (ένας συνδυασμός - παραλλαγή των δύο προηγούμενων τίτλων) αναφέρεται εναλλάξ και στους δύο πρωταγωνιστές. Το grand finale της ιστορίας πραγματοποιείται στο τελευταίο κεφάλαιο του τρίτου μέρους με το τέλος της θεατρικής παράστασης.

Ο Αρκουδέας ξετυλίγει μέσα από αυτό το μυθιστόρημά την ιστορία ενός παράφορου έρωτα. Η σύνδεση της ερωτικής ιστορίας με μια αρχαία τραγωδία έχει τον δικό της συμβολισμό.

Από το οπισθόφυλλο:
Η γυναίκα κάρφωσε τα μάτια της πάνω του. Μέσα στο πλήθος τον ξεχώρισε και τον απομόνωσε.

Ένας άντρας, μια γυναίκα. Για εκείνον είναι η αιώνια μούσα και ερωμένη. Για εκείνην αποτελεί τον μεγάλο έρωτα της ζωής της, αυτόν που νόμιζε ότι ποτέ δε θα γνώριζε. Ζουν το απόλυτο πάθος. Νιώθουν έναν ακατάλυτο δεσμό. Τα σώματά τους μιλούν την ίδια γλώσσα. Όμως η ζωή, με τις μικρές της παγίδες, θα τους οδηγήσει σε μεγάλα λάθη: έριδες, αμφιβολίες, αναζητήσεις, ερωτηματικά, παιχνίδια ρόλων, παρανοήσεις και υπεκφυγές. Χωρίζουν. Ξαναβρίσκονται τυχαία δεκατέσσερα χρόνια μετά, μια καλοκαιρινή νύχτα, στο γεμάτο κόσμο θέατρο της Επιδαύρου. Κατά τη διάρκεια της παράστασης αναβιώνουν στο μυαλό τους οι μέρες του έρωτά τους. Η συνάντησή τους μοιάζει αναπόφευκτη και όλα είναι ανοιχτά... Θα ξαναζήσουν όπως και τότε τη φωτεινή ένωση του ενός; Ή σαν σκιές που βγήκαν για λίγο στο φως θα χαθούν ξανά στο σκοτάδι;

Μια θυελλώδης ερωτική ιστορία που εξελίσσεται σε μια βαθιά υπαρξιακή περιπέτεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: