16 Απρ 2016

Η ομιλία μου για τα δεκάχρονα των Θρύλων του Σύμπαντος


THE HAPPENING - Όψεις του Φανταστικού.
Κυριακή 27 Μαρτίου, 7.30 μ.μ., Polis Art CafeΑίθριο Στοάς Βιβλίου, Αθήνα.


Ομιλία για τα δεκάχρονα των "Θρύλων του Σύμπαντός"

Ο εκδοτικός οίκος Συμπαντικές Διαδρομές (ΣΔ) δημιουργήθηκε το 2005 κυκλοφορόντας το ομώνυμο περιοδικό και θέτοντας ως στόχο την διάδοση της λογοτεχνίας του φανταστικού στην Ελλάδα.

Το 2007 οι ΣΔ εξέδωσαν το πρώτο τους βιβλίο (για την ιστορία, αυτό ήταν η ποιητική συλλογή Dark Performances των Νίκου Περάκη, Μαρίας Α. Ροδοπούλου και Βάγγης Χατζησταμάτη). Από τότε εξέδωσαν δεκάδες βιβλία Ελλήνων και ξένων συγγραφέων φέρνοντας τη λογοτεχνία του φανταστικού πιο κοντά στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό. (Ειδική μνεία θεωρώ ότι πρέπει να γίνει στις εκδόσεις βιβλίων των  Ray Bradbury και Larry Niven - βιβλίων που εκδόθηκαν για πρώτη φορά στα ελληνικά).

Οι ΣΔ έδωσαν την ευκαιρία σε εκατοντάδες νέους Έλληνες συγγραφείς να εκδοθούν και να δείξουν τη δουλειά τους, ενώ κατάφεραν μέσω της πετυχημένης σειράς εκδηλώσεών «Όψεις του Φανταστικού» να διευρύνουν την ελληνική κοινότητα που ασχολείται με τη φανταστική λογοτεχνία.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο ιδρυτής των ΣΔ, Γιώργος Σωτήρχος είχε την έμπνευση να εκδώσει το 2007 μια ανθολογία διηγημάτων αποκλειστικά με Έλληνες συγγραφείς του φανταστικού. Έτσι δημιουργήθηκε η πρώτη ανθολογία η οποία πήρε τον τίτλο «Θρύλοι του Σύμπαντος» και τον υπότιτλο (ο οποίος στη συνέχεια θα προστίθετο και στους υπόλοιπους τόμους) «ανθολογία ελληνικού φανταστικού διηγήματος». Ο τόμος αυτός περιλαμβάνει 38 διηγήματα από 38 διαφορετικούς συγγραφείς.

Ακολούθησαν από τις ΣΔ αρκετές αξιόλογες εκδόσεις που αφορούσαν τη λογοτεχνία του φανταστικού (και όχι μόνο). Πέρασαν, όμως, και πέντε χρόνια μέχρι το αναγνωστικό κοινό να πάρει στα χέρια του τον δεύτερο τόμο, τους «Θρύλους του Σύμπαντος II». Η ποιότητα της έκδοσης αυτής είναι σαφώς καλύτερη και πιο προσεγμένη. Σε αυτή τη συλλογή περιλαμβάνονται 50 διηγήματα 50 διαφορετικών συγγραφέων.
Το 2014 κυκλοφόρησαν οι «Θρύλοι του Σύμπαντος III» με 56 διηγήματα από 50 συγγραφείς (για πρώτη φορά εμφανίζονται συγγραφείς με 2 συμμετοχές) και το 2015 οι «Θρύλοι του Σύμπαντος IV» με 58 διηγήματα από 48 συγγραφείς. Οι τέσσερεις τόμοι μας έχουν δώσει στο σύνολο 208 διηγήματα.

Ανάμεσα στους 139 συγγραφείς των τεσσάρων τόμων παρελαύνουν άγνωστα αλλά και αρκετά γνωστά και καταξιωμένα ονόματα της ελληνικής συγγραφικής κοινότητας της φανταστικής λογοτεχνίας. Δεν θέλω να αναφερθώ  σε συγκεκριμένα ονόματα επειδή σίγουρα θα αδικήσω κάποιους. Μπορείτε όμως ρίχνοντας μια ματιά στα περιεχόμενα των ανθολογιών να αναγνωρίσετε συγγραφείς τα βιβλία των οποίων είτε έχετε διαβάσει είτε σίγουρα έχετε ακούσει για αυτά.

Θα αναφερθώ μόνο σε δύο ονόματα τα οποία ξεχωρίζουν για τις στατιστικές τους αποδώσεις στους τέσσερις πρώτους τόμους. Τα ονόματα αυτά είναι: ο Χρυσόστομος Τσαπραΐλης, ο μόνος συγγραφέας που συμμετέχει και στους τέσσερεις τόμους), καθώς και η Θεοδοσία Μπίτζου η οποία έχει τις περισσότερες συμμετοχές (5 συμμετοχές στους 3 τελευταίους τόμους).

Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε όλους τους συγγραφείς που με την πέννα και τη φαντασία τους συνείσφεραν ώστε να δημιουργηθούν αυτοί οι τέσσερεις τόμοι.
Τα διηγήματα φαντασίας, υπερφυσικού τρόμου και επιστημονικής φαντασίας που περιλαμβάνονται στις τέσσερεις ανθολογίες έχουν πλέον γράψει τη δική τους ιστορία και δεν μπορούν να αφήσουν αδιάφορους τους λάτρεις του είδους. Σε κάθε τόμο ο κάθε αναγνώστης, ακόμα και αυτός που δεν είναι πολύ εξοικειωμένος με τη λογοτεχνία του φανταστικού, σίγουρα θα βρει κάποιες ιστορίες που θα τον ενθουσιάσουν και θα τον μυήσουν στον μαγικό κόσμο της φανταστικής λογοτεχνίας. Και έπεται συνέχεια αφού έχει ήδη ανακοινωθεί  η έκδοση του πέμπτου τόμου.

Η αντεπίθεση για την αναγέννηση της φανταστικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα ξεκίνησε, συνεχίζεται και οι Θρύλοι του Σύμπαντος βρίσκονται στη πρώτη γραμμή.
Αυτό που ζητούμε από εσάς είναι να στηρίξετε την προσπάθεια που γίνεται. Πυκνώστε τις γραμμές των ΣΔ, είτε ως συγγραφείς, είτε ως αναγνώστες, μέχρι να φέρουμε τη λογοτεχνία του φανταστικού, και στην Ελλάδα, εκεί που πραγματικά της αξίζει!

Ανδρέας Καπανδρέου

Δεν υπάρχουν σχόλια: