29 Απρ 2016

«The Happening» για τα δεκάχρονα των ανθολογιών ελληνικού φανταστικού διηγήματος «Θρύλοι του Σύμπαντος» [το ρεπορτάζ της εκδήλωσης]


Πραγματοποιήθηκε στο Polis art café στην Αθήνα εκδήλωση με τίτλο «The Happening» η οποία ήταν αφιερωμένη στα δεκάχρονα των ανθολογιών ελληνικού φανταστικού διηγήματος «Θρύλοι του Σύμπαντος».

Η εκδήλωση στην οποία τιμήθηκαν οι παρευρισκόμενοι συγγραφείς των τεσσάρων πρώτων τόμων, διοργανώθηκε στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων «Όψεις του Φανταστικού» που διοργανώνει κάθε χρόνο ο εκδοτικός οίκος Συμπαντικές Διαδρομές.
Στην εκδήλωση κύριοι ομιλητές ήταν οι συγγραφείς Στέλλα Μπελέση, Ανδρέας Καπανδρέου και Αναστασία Σταθοπούλου.

Χαιρετισμό απηυθύναν και άλλοι συγγραφείς που συμμετείχαν στις ανθολογίες ενώ παρουσιάστηκαν και κάποιες νέες εκδόσεις των Συμπαντικών διαδρομών.

Η συγγραφέας και αφηγήτρια Αναστασία Σταθοπούλου αφού παραλλήλισε τη σύγχρονη ελληνική επιστημονική φαντασία με την ελληνική οικονομία («και οι δύο κινούνται στη σφαίρα του φανταστικού, είναι αιθέριες, νεφελώδης, με ισχνές υπάρξεις και δημιουργική ασάφεια»), υπερασπίστηκε τη λογοτεχνία του φανταστικού έναντι αυτών που την απαξιώνουν ή και τη θεωρούν παραλογοτεχνία. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην συνεισφορά των ανθολογιών στο συγκεκριμένο είδος λογοτεχνίας στην Ελλάδα και αφού μας αποκάλυψε ότι η ίδια εμπνέεται από τον βρετανό συγγραφέα Neil Gaiman, ευχήθηκε η επόμενη γενιά να εμπνέεται από Έλληνες συγγραφείς του φανταστικού.

Ο συγγραφέας και βιβλιοθηκονόμος Ανδρέας Καπανδρέου έκανε μια ιστορική αναδρομή των εκδόσεων των ΣυμπαντικώνΔιαδρομών, αναφέρθηκε στη συμβολή τους για την αναγέννηση της λογοτεχνίας του φανταστικού στην Ελλάδα και έδωσε στατιστικά στοιχεία σχετικά με τους Θρύλους του Σύμπαντος. Τέλος, κάλεσε αναγνώστες και συγγραφείς να στηρίξουν την όλη προσπάθεια, έτσι ώστε να βοηθήσουν τη φανταστική λογοτεχνία να ανέβει στη θέση που της αξίζει και στην Ελλάδα.

Η συγγραφέας και σκηνοθέτιδα  Στέλλα Μπελέση αρχικά αναφέρθηκε στις τέσσερις ανθολογίες, οι οποίες όπως ανάφερε, αποτέλεσαν την αφορμή για την ίδια να ξαναρχίσει να γράφει διηγήματα και νουβελέτες που ανήκουν στον χώρο του φανταστικού. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ποιότητα των διηγημάτων που περιλαμβάνονται στις συγκεκριμένες συλλογές συγκρίνοντας τα ευμενώς με βραβευμένα διηγήματα που δημοσιεύονται σε αντίστοιχες συλλογές στο εξωτερικό (π.χ. βραβεία NEBULA στις ΗΠΑ).

Η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Συμπαντικές Διαδρομές μετά την εκδήλωση: 
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους πιστούς φίλους της λογοτεχνίας του φανταστικού και των εκδόσεων μας που μας τίμησαν με την παρουσία τους για μια ακόμα φορά, σε μια ακόμα μεγάλη εκδήλωση Όψεις του Φανταστικού στην Αθήνα, στην πρώτη εκδήλωση The Happening που έγινε στα πλαίσια των Όψεων του Φανταστικού.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως τον Βασίλη και το Polis art cafe για τη μοναδική φιλοξενία! Ευχαριστούμε παιδιά!
Όλους τους φίλους συγγραφείς των εκδόσεων Συμπαντικές
 Διαδρομές, που στήριξαν για μια ακόμα φορά μαζικά τις Όψεις του Φανταστικού και την προσπάθεια που κάνουν οι εκδόσεις, και μαζεύτηκαν από όλη την Ελλάδα για να μιλήσουν στην εκδήλωση. Την Εύα Καραδημήτρη, τον Κωνσταντίνο Συρράκο, τον Γιάννη Καμπουρόπουλο, τον Γιώργο Θεμελή, τη Σοφία Ζαρκαλή, την Κατερίνα Βολικού και τη Φαίη Ρέμπελου.
Την Αναστασία Σταθοπούλου, τον Ανδρέα Καπανδρέου, που ήρθε ειδικά από την Κύπρο για την εκδήλωση και τη συγγραφέα και σκηνοθέτη Στέλλα Μπελέση, που ήταν οι κεντρικοί ομιλητές.
Όλους τους συγγραφείς που συμμετείχαν στους Θρύλους του Σύμπαντος μέχρι σήμερα και στήριξαν ενεργά την εκδήλωση και κυρίως αυτούς που μίλησαν στην εκδήλωση, τους:
Mηλέβα Αναστασιάδου, Λυδία Ψαραδέλη, Παύλο Βαλσαμίδη, Βασίλη Ραυτογιάννη, Κωνσταντίνο Πάτρα, Μιχάλη Σαββίδη, Γιώργο Κωστόπουλο, Χρήστο Στριμμένο, Γιώργο Μπιλικά, Μάριο Χατζηδαμιανό και την Αγγελική Μαρίνου.
Όλους όσους βοήθησαν για να γίνει η εκδήλωση και συμμετείχαν και κυρίως όλους τους φίλους που μας τίμησαν για μια ακόμα φορά με την παρουσία τους και μας χάρισαν μια ακόμη όμορφη βραδιά γεμάτη λογοτεχνία, και φαντασία δείχνοντας με κάθε δυνατό τρόπο ότι στις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές ήμαστε μια μεγάλη οικογένεια, μια μεγάλη παρέα και σας περιμένουμε και εσάς!
 
Επίσης θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συγγραφείς των εκδόσεων που δεν μπόρεσαν να έρθουν στην εκδήλωση και όλα τα μέσα ενημέρωσης που μας στήριξαν διαφημιστικά και το
Bookia που μας τίμησε με την παρουσία του στην εκδήλωση. 
Σας ευχαριστούμε όλους για την συμμετοχή σας και την συγκινητική υποστήριξη σας!
Πιστεύουμε σε αυτό που κάνουμε και όλοι μαζί θα πετύχουμε και θα καθιερώσουμε τη λογοτεχνία του φανταστικού στην Ελλάδα!



Δεν υπάρχουν σχόλια: