11 Απρ 2016

Ο άνθρωπος του μέλλοντος: μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας

Ο άνθρωπος του μέλλοντος: μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας / Λούσης Χριστοφόρου Λυμπουρίδου. Λευκωσία: [χ.ο], 1984.

Το συγκεκριμένο βιβλίο το εντόπισε ένας καλός φίλος σε παλαιοβιβλιοπωλείο της Λεμεσού και διαβάζοντας τον υπότιτλο “μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας”, θεώρησε ότι θα με ενδιέφερε. Έτσι το αγόρασε και μου το χάρισε.
Είναι όντως ενδιαφέρον να εντοπίζεις και να διαβάζεις βιβλία που σε ενδιαφέρουν (σε αυτή την περίπτωση επιστημονικής φαντασίας) τα οποία δεν είχες καν υπόψη σου.
Η συγγραφέας είναι επηρεασμένη από την εξέλιξη της ιατρικής η οποία έκανε άλματα τη δεκαετία του 80 που γράφτηκε το βιβλίο. Οι μεταμοσχεύσεις ανθρώπινων οργάνων, τα νέα φάρμακα που καταπολέμησαν πολλές ασθένειες και γενικά η τεχνολογία όπως εξελισσόταν ερέθισαν την φαντασία της και την βοήθησαν να εμπνευστεί μια ιστορία η οποία διαδραματίζεται σε μια κλινική όπου γιατροί – ιδιοφυΐες γιατρεύουν τα πάντα.
Στην συγκεκριμένη κλινική κρατούν ζωντανό και νέο έναν άντρα για δεκάδες χρόνια, κάνουν μεταμοσχεύσεις κεφαλιών, εγκεφάλων, δέρματος και γενικά όλων των ανθρώπινων οργάνων προκειμένου να κρατήσουν στη ζωή αρρώστους και θανάσιμα τραυματισμένους σχεδόν νεκρανασταίνοντάς τους. Κατόρθωσαν επίσης να γιατρέψουν εκ γενετής νοητικές και άλλες παθήσεις αλλά και να βρουν τον τρόπο ώστε να ανανεώνουν τον οργανισμό του ανθρώπου διατηρώντας τον νέο.
«-…Ανακάλυψε την μυστηριώδη εκείνη ουσία που βοηθάει τον τζίτζικα και την οχιά να βγαίνουν από το δέρμα τους χωρίς δυσκολία.
-Τι λες καλέ; - ειν ‘ αλήθεια;
-Κι’ αυτό βέβαια έπειτα από παρατεταμένες βιολογικές κι’ εργαστηριακές έρευνες και με μαθηματικήν ακρίβειαν Αϊνστάιν.
Θα κατόρθωσε για σκέψου να του ανανεώσει συγχρόνως κι’ από μέσα τα κύτταρα με μεταμοσχεύσεις μέχρι μυελού οστών. Και πέτυχε!».

Τα λεπτομερή ιατρικά, φαρμακευτικά κ.α. στοιχεία που αναφέρει στο μυθιστόρημά της η Λούση Χριστοφόρου Λυμπουρίδου φανερώνουν την έρευνα που έχει κάνει. Αδύνατο σημείο του έργου οι επιπόλαιοι πολλές φορές διάλογοι και ο καταιγισμός ονομάτων και πληροφοριών σε μια προσπάθεια της συγγραφέως να συμπεριλάβει στην ιστορία της όλα όσα κατάφερε να μαζέψει στην έρευνά της.

«Η συγγραφέας με το έργο της αυτό δεν έχει σα στόχο να ενημερώσει άμεσα το κοινό για την πρόοδο των επιστημονικών ερευνών στα ζητήματα υγείας κι’ ευημερίας. Τα επιτυχημένα νέα πειράματα που αναφέρονται στις σελίδες του βιβλίου τα έχει προσθέσει μετά, συγχωνεύοντας τα μέσα στον διάλογο, διότι αυτά ανταποκρίνονται στη δομή του έργου και σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα αγγίζουν αυτό το φανταστικό όνειρο» (από τον πρόλογο του βιβλίου).

Δεν υπάρχουν σχόλια: