29 Απρ 2016

«The Happening» για τα δεκάχρονα των ανθολογιών ελληνικού φανταστικού διηγήματος «Θρύλοι του Σύμπαντος» [το ρεπορτάζ της εκδήλωσης]


Πραγματοποιήθηκε στο Polis art café στην Αθήνα εκδήλωση με τίτλο «The Happening» η οποία ήταν αφιερωμένη στα δεκάχρονα των ανθολογιών ελληνικού φανταστικού διηγήματος «Θρύλοι του Σύμπαντος».

Η εκδήλωση στην οποία τιμήθηκαν οι παρευρισκόμενοι συγγραφείς των τεσσάρων πρώτων τόμων, διοργανώθηκε στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων «Όψεις του Φανταστικού» που διοργανώνει κάθε χρόνο ο εκδοτικός οίκος Συμπαντικές Διαδρομές.
Στην εκδήλωση κύριοι ομιλητές ήταν οι συγγραφείς Στέλλα Μπελέση, Ανδρέας Καπανδρέου και Αναστασία Σταθοπούλου.

Χαιρετισμό απηυθύναν και άλλοι συγγραφείς που συμμετείχαν στις ανθολογίες ενώ παρουσιάστηκαν και κάποιες νέες εκδόσεις των Συμπαντικών διαδρομών.

Η συγγραφέας και αφηγήτρια Αναστασία Σταθοπούλου αφού παραλλήλισε τη σύγχρονη ελληνική επιστημονική φαντασία με την ελληνική οικονομία («και οι δύο κινούνται στη σφαίρα του φανταστικού, είναι αιθέριες, νεφελώδης, με ισχνές υπάρξεις και δημιουργική ασάφεια»), υπερασπίστηκε τη λογοτεχνία του φανταστικού έναντι αυτών που την απαξιώνουν ή και τη θεωρούν παραλογοτεχνία. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην συνεισφορά των ανθολογιών στο συγκεκριμένο είδος λογοτεχνίας στην Ελλάδα και αφού μας αποκάλυψε ότι η ίδια εμπνέεται από τον βρετανό συγγραφέα Neil Gaiman, ευχήθηκε η επόμενη γενιά να εμπνέεται από Έλληνες συγγραφείς του φανταστικού.

25 Απρ 2016

Η Σώτη Τριανταφύλλου για την πολυπολιτισμικότητα (+ μια άποψη για το Κυπριακό)

Πλουραλισμός, πολυπολιτισμικότητα, ενσωμάτωση, αφομοίωση: σημειώσεις για τη σύγχρονη ανοιχτή κοινωνία / Σώτη Τριανταφύλλου. Αθήνα: Εκδόσεις Πατάκη, 2015

Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου της «Πλουραλισμός, πολυπολιτισμικότητα, ενσωμάτωση, αφομοίωση» στο βιβλιοπωλείο Σολώνειον στη Λευκωσία, η Σώτη Τριανταφύλλου έδωσε στη δημοσιογράφο Μαρία Παναγιώτου μια άκρως ενδιαφέρουσα και επίκαιρη συνέντευξη (εφημερίδα Φιλελεύθερος, 2 Απρ. 2016).

Περιληπτικά κάποιες από τις απαντήσεις της:

22 Απρ 2016

"Τα γράμματα στη μητέρα" του Κώστα Μόντη (ανάλυση των ποιημάτων του Μόντη από τον Άντη Ροδίτη)


Τα γράμματα στη μητέρα του Κώστα Μόντη: ποίηση και ιστορία / Άντης Ροδίτης. Αθήνα: Αρμός, 2015.

“Γράμματα στη μητέρα” ονομάζονται τρείς ποιητικές συλλογές του Κώστα Μόντη: “Γράμμα στη μητέρα και άλλοι στίχοι” (1965), “Δεύτερο γράμμα στη μητέρα” (1972) και “Γράμματα στη μητέρα” (1980). Οι τρείς αυτές συλλογές είναι επηρεασμένες από τις πολιτικές εξελίξεις και την τύχη της ιδιαίτερης του πατρίδας, της Κύπρου (απεμπόληση της ένωσης με την Ελλάδα και ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας,  εμφύλια διαμάχη και τουρκική εισβολή).

Σε ομιλία του το 1984 για τον Κώστα Μόντη ο ποιητής Κυριάκος Χαραλαμπίδης δήλωσε: «Θ’ άξιζε αλήθεια να μπει κανένας στον πειρασμό να προσπαθήσει να κάνει μια ανάλυση αυτών των στίχων και μια αντιπαραβολή με συγκεκριμένες ιστορικές καταστάσεις».

Την προτροπή του Χαραλαμπίδη ανάλαβε να πραγματοποιήσει ο Άντης Ροδίτης, περισσότερα από τριάντα χρόνια μετά. Άλλωστε ο Ροδίτης συνηθίζει να αναμιγνύει τη λογοτεχνία με την ιστορία και την πολιτική (βλέπε και το βιβλίο του “Δέκα χιλιάδες μέλισσες”).

19 Απρ 2016

Ραγισμένος χρόνος: μύθοι εναλλακτικής ιστορίας

Ραγισμένος χρόνος: μύθοι εναλλακτικής ιστορίας / Γιώργος Σωτήρχος (ανθολ.). Θεσσαλονίκη: Συμπαντικές Διαδρομές, 2016

Δώδεκα Έλληνες συγγραφείς κρυφοκοιτάζουν μέσα από τον ραγισμένο χρόνο και βλέπουν την ιστορία με μια εναλλακτική ματιά.

Μάθετε τι θα γινόταν αν: οι προφητείες του μοναχού Άβελ έσωζαν την τσαρική οικογένεια, ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι  διασωζόταν, οι Αμερικάνοι συμμαχούσαν με τους Ναζί, το 1556 ένας απόκοσμος λόρδος επισκεπτόταν το Αγγλικό παλάτι, στον Τρωικό Πόλεμο οι Τρώες είχαν νικήσει τους Αχαιούς, οι Μαυρομιχαλαίοι δεν δολοφονούσαν τον Καποδίστρια, δεν πέθαινε πρόωρα η Μέρλιν Μονρόε, επικρατούσε το κίνημα των Χίπις, στην κρίση των Ιμίων θριάμβευαν οι Έλληνες, ο Ιησούς δεν σταυρωνόταν, η αντίληψη που έχουμε για την τέχνη ήταν εντελώς διαφορετική, άντρες του ΕΛΑΣ δολοφονούσαν τον Ουίνστον Τσόρτσιλ στην Αθήνα του 1944.

16 Απρ 2016

Η ομιλία μου για τα δεκάχρονα των Θρύλων του Σύμπαντος


THE HAPPENING - Όψεις του Φανταστικού.
Κυριακή 27 Μαρτίου, 7.30 μ.μ., Polis Art CafeΑίθριο Στοάς Βιβλίου, Αθήνα.


Ομιλία για τα δεκάχρονα των "Θρύλων του Σύμπαντός"

Ο εκδοτικός οίκος Συμπαντικές Διαδρομές (ΣΔ) δημιουργήθηκε το 2005 κυκλοφορόντας το ομώνυμο περιοδικό και θέτοντας ως στόχο την διάδοση της λογοτεχνίας του φανταστικού στην Ελλάδα.

Το 2007 οι ΣΔ εξέδωσαν το πρώτο τους βιβλίο (για την ιστορία, αυτό ήταν η ποιητική συλλογή Dark Performances των Νίκου Περάκη, Μαρίας Α. Ροδοπούλου και Βάγγης Χατζησταμάτη). Από τότε εξέδωσαν δεκάδες βιβλία Ελλήνων και ξένων συγγραφέων φέρνοντας τη λογοτεχνία του φανταστικού πιο κοντά στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό. (Ειδική μνεία θεωρώ ότι πρέπει να γίνει στις εκδόσεις βιβλίων των  Ray Bradbury και Larry Niven - βιβλίων που εκδόθηκαν για πρώτη φορά στα ελληνικά).

13 Απρ 2016

Παράφορο πάθος του Κώστα Αρκουδέα

Παράφορο πάθος: μυθιστόρημα / Κώστας Αρκουδέας. Αθήνα: Εκδόσεις Καστανιώτη, 2013.

Παράφορο πάθος: μυθιστόρημα / Κώστας Αρκουδέας. Αθήνα: Εκδόσεις Καστανιώτη, 2013.
Η ιστορία ξεκινά στο θέατρο της Επιδαύρου λίγο πριν ξεκινήσει η θεατρική παράσταση «Βάκχες» του Ευριπίδη. Εκεί, στις κερκίδες του αρχαίου θεάτρου, δύο παλιοί γνώριμοι, ο Πέτρος και η Άννα συναντώνται τυχαία και η διασταύρωση του βλέμματός τους, τους ξυπνά παλιές αναμνήσεις. Το έργο κάνει ένα flash back και μας μεταφέρει πίσω στις αρχές της δεκαετίας του 80, τότε που οι δύο πρωταγωνιστές γνωρίστηκαν, ερωτεύτηκαν, πλήγωσαν ο ένας τον άλλο και τελικά χώρισαν.

Το μυθιστόρημα χωρίζεται σε τρία μέρη: Στο πρώτο μέρος με τίτλο «Η πιο βαθιά θάλασσα» τα γεγονότα της ιστορίας παρουσιάζονται όπως τα βίωσε ο άντρας ενώ στο επόμενο («Το πιο ψηλό βουνό») η ιστορία δίνεται μέσα από την οπτική γωνιά της γυναίκας.  Στο τρίτο μέρος που έχει τον τίτλο «River deep, mountain high» (ένας συνδυασμός - παραλλαγή των δύο προηγούμενων τίτλων) αναφέρεται εναλλάξ και στους δύο πρωταγωνιστές. Το grand finale της ιστορίας πραγματοποιείται στο τελευταίο κεφάλαιο του τρίτου μέρους με το τέλος της θεατρικής παράστασης.

11 Απρ 2016

Ο άνθρωπος του μέλλοντος: μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας

Ο άνθρωπος του μέλλοντος: μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας / Λούσης Χριστοφόρου Λυμπουρίδου. Λευκωσία: [χ.ο], 1984.

Το συγκεκριμένο βιβλίο το εντόπισε ένας καλός φίλος σε παλαιοβιβλιοπωλείο της Λεμεσού και διαβάζοντας τον υπότιτλο “μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας”, θεώρησε ότι θα με ενδιέφερε. Έτσι το αγόρασε και μου το χάρισε.
Είναι όντως ενδιαφέρον να εντοπίζεις και να διαβάζεις βιβλία που σε ενδιαφέρουν (σε αυτή την περίπτωση επιστημονικής φαντασίας) τα οποία δεν είχες καν υπόψη σου.
Η συγγραφέας είναι επηρεασμένη από την εξέλιξη της ιατρικής η οποία έκανε άλματα τη δεκαετία του 80 που γράφτηκε το βιβλίο. Οι μεταμοσχεύσεις ανθρώπινων οργάνων, τα νέα φάρμακα που καταπολέμησαν πολλές ασθένειες και γενικά η τεχνολογία όπως εξελισσόταν ερέθισαν την φαντασία της και την βοήθησαν να εμπνευστεί μια ιστορία η οποία διαδραματίζεται σε μια κλινική όπου γιατροί – ιδιοφυΐες γιατρεύουν τα πάντα.

8 Απρ 2016

Ο γύρος του κόσμου σε 80+ ιστορίες

(Δημοσιεύτηκε στο ένθετο "Παράθυρο" της εφημερίδας "Πολίτης", 01/03/2016)
Μια διεθνής συλλογή διηγημάτων επιστημονικής φαντασίας κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Saphir im Stah, του Γερμανού εκδότη Erik Schreiber, στην οποία περιλαμβάνεται και ένα διήγημα του Κύπριου λογοτέχνη Ανδρέα Καπανδρέου.
Με έμπνευση από το διάσημο μυθιστόρημα του Ιούλιου Βερν «Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες», ο εκδότης αποφάσισε να ξεκινήσει ένα ξεχωριστό εγχείρημα και να μαζέψει σε μια διεθνή ανθολογία 80 ιστορίες επιστημονικής φαντασίας απ’ όλο τον κόσμο.

5 Απρ 2016

«Φώναξε τα παιδιά», του Σάββα Παύλου [η παρουσίαση που έγινε στο βιβλιοπολείο Γιαλούσα]

Σάββας Παύλου, Φώναξε τα παιδιά, εκδόσεις ΚουκκίδαΤο βιβλίο «Φώναξε τα παιδιά».
Ο συγγραφέας Σάββας Παύλου.
Οι εκδόσεις Κουκκίδα.
Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Βιβλιοπωλείο Γιαλούσα της Λευκωσίας, η παρουσίαση της συλλογής διηγημάτων του Σάββα Παύλου, «Φώναξε τα παιδιά» (εκδόσεις Κουκκίδα, 2015).
Την εκδήλωση συντόνισε ο Γιώργος Τριλλίδης, ενώ για τον συγγραφέα και το βιβλίο μίλησαν οι ο Στέφανος ΣταυρίδηςΒάσος Φτωσόπουλος και η Χάρης Σπανού. Διαβάστηκαν, επίσης, χαιρετισμοί από τους Κύριλλο ΣαρρήΝάσο ΒαγενάΓιώργο ΚεχαγιόγλουΔημήτρη ΚόκορηΤάσο Χατζηαναστασίου και Κριτώνα Σαλπιγκτή.
Τις κύριες παρουσιάσεις ανέλαβαν να κάνουν οι δύο μεγάλοι Κύπριοι ποιητές Μιχάλης Πασιαρδής και Κώστας Βασιλείου, ενώ ομιλία του έστειλε και οΘεοδόσης Πυλαρινός.
Την εκδήλωση πλαισίωσε ο Χρίστος Πέτρου ο οποίος έπαιξε στην κιθάρα και τραγούδησε ένα ποίημα του Σάββα Παύλου μελοποιημένο από τον ίδιο τον μουσικό.
Μερικά αποσπάσματα από τους χαιρετισμούς και τις παρουσιάσεις:

4 Απρ 2016

Η σχέση του Σεφέρη με την Κύπρο και η φωτογραφία της Άλωνας που έγινε διάσημη

Είναι γνωστό πως ο Γιώργος Σεφέρης είχε ιδιαίτερη σχέση με την Κύπρο. Ο  νομπελίστας ποιητής αγάπησε πολύ την Κύπρο και στήριξε με πάθος τον αγώνα για ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Μια εικόνα η οποία τον συγκίνησε τόσο ώστε να την αποθανατίσει με τον φωτογραφικό του φακό, ήταν ένα σύνθημα σε τοίχο στο χωριό Άλωνα η οποία έγγραφε: «ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΕΛΟΜΕΝ ΚΑΙ ΑΣ ΤΡΩΓΩΜΕΝ ΠΕΤΡΕΣ». Η συγκεκριμένη φωτογραφία λόγω του συμβολισμού της αλλά και επειδή τραβήχτηκε από τον Σεφέρη είναι διάσημη μέχρι τις μέρες μας.
Την Ελλάδα θέλομεν και ας τρώγωμεν πέτρες
Ο Σεφέρης επισκέφτηκε το νησί για πρώτη φορά σαν τουρίστας, το φθινόπωρο του 1953, ταξιδεύοντας προς τη Βηρυτό όπου υπηρετούσε σαν πρέσβης της Ελλάδας. Η επίσκεψή του κράτησε ένα περίπου μήνα, διάστημα που ήταν αρκετό ώστε να δέσει τον ποιητή με την Κύπρο και τον κόσμο της. Στην Κύπρο επέστρεψε το 1954 και το 1955 ενώ στο διπλωματικό πεδίο αγωνίστηκε σκληρά για το θέμα της Κύπρου.
Στην Κύπρο και στον κόσμο της έχει αφιερώσει και την ποιητική του συλλογή «Ημερολόγιο καταστρώματος Γ’» (Ίκαρος 1955) η οποία έχει τον τίτλο «Κύπρον ου μ' εθέσπισεν». Ο τίτλος σημαίνει «Στην Κύπρο όπου με έταξε», εννοώντας τον θεό Απόλλωνα και είναι παρμένος από τον στίχο του ποιήματος «Ελένη»:
«ἐς γῆν ἐναλίαν Κύπρον, οὗ μ’ ἐθέσπισεν 
οἰκεῖν Ἀπόλλων, ὄνομα νησιωτικὸν
 
Σαλαμῖνα θέμενον τῆς ἐκεῖ χάριν πάτρας».

1 Απρ 2016

«Η περιπέτεια ενός ονόματος ή Γιατί Ανδρέας Καπανδρέου» [διήγημα]


Η περιπέτεια και η εξέλιξη ενός ονοματεπώνυμου. Η ιστορία που, με χιουμοριστικό τρόπο, επεξηγεί πως επιλέγηκε το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Ανδρέας Καπανδρέου.

Το διήγημα περιλαμβάνεται στο βιβλίο: Το τρομακτικό μυστικό του Αϊνστάιν: αλλόκοτα διηγήματα / Ανδρέας Καπανδρέου. Λευκωσία: Επιφανίου, 2010.