22 Οκτ 2014

H ομίχλη του Στήβεν Κινγκ (το βιβλίο και η ταινία)


Η ομίχλη / Stephen King ; μετ. Λευκή Γιαννοπούλου. Θεσσαλονίκη: Θύραθεν/Επιλογή, 1989.

Η νουβέλα τρόμου του Στήβεν Κινγκ (Stephen King) «Η ομίχλη» (τίτλος πρωτοτύπου «The mist») δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στην Αμερική το 1980 σαν μέρος της ανθολογίας «Dark forces: new stories of suspense and supernatural horror”. Η ανθολογία περιλάμβανε 23 ιστορίες τρόμου και σε αυτήν συμμετείχαν συγγραφείς όπως οι Ray Bradbury, Dennis Etchison, Ιsaac Bashevis Singer κ.α . Η νουβέλα του King ήταν η πρώτη στη σειρά και η μεγαλύτερη του βιβλίου.

Η ομίχλη (The mist) συμπεριλήφθηκε και στην ανθολογία μικρών διηγημάτων του Stephen King «Skeleton Crew» (1985). Και σε αυτή τη συλλογή η ιστορία ήταν η μεγαλύτερη του βιβλίου.
Σαν αυτόνομο βιβλίο εκδόθηκε στα αγγλικά το 2007 (εκδόσεις Signet). Στα ελληνικά, πάντως η νουβέλα κυκλοφόρησε σαν αυτόνομο βιβλίο το 1989 (εκδόσεις Θύραθεν/Επιλογή).

Η υπόθεση
Μετά από μια καταιγίδα, σε μια αμερικάνικη επαρχιακή πόλη εμφανίζεται μια παράξενη ομίχλη μέσα από την οποία εμφανίζονται τρομακτικά όντα (γιγάντια χταπόδια, τεράστιες αράχνες και άλλα τεράστια έντομα). Οι πρωταγωνιστές κλεισμένοι μέσα σε μια υπεραγορά προσπαθούν να σωθούν από τα τέρατα που έχουν περικυκλώσει το κτήριο στο οποίο βρίσκονται. Πριν κάνουν την τελευταία ηρωική τους έξοδο έχουν να αντιμετωπίσουν και τις θρησκευτικές προκαταλήψεις ορισμένων που πιστεύουν ότι έχουν να κάνουν με την οργή του Θεού και ζητούν να εξαγνιστούν θυσιάζοντας κάποιους. Τελικά ανακαλύπτουν ότι όλα οφείλονται σε ένα πείραμα του Αμερικάνικου Στρατού ο οποίος άνοιξε κατά λάθος μια πύλη προς μια άλλη διάσταση. 

Από το οπισθόφυλλο:
"Μια πραγματικά καλή ιστορία τρόμου θα βρει χορεύοντας το δρόμο της προς το κέντρο της ζωής σου, αναγνώστη, και θ' ανακαλύψει την κρυφή πορτούλα του δωματίου που νόμιζες πως κανείς άλλος δεν ήξερε ότι υπήρχε..."

Η ιστορία μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο το 2007 με σκηνοθέτη τον Frank Darabont και πρωταγωνιστές τους  Thomas Jane, Marcia Gay Harden, Laurie Holden. Το τέλος της κινηματογραφικής ταινίας έχει μια συγκλονιστική ανατροπή και είναι διαφορετικό από αυτό του βιβλίου.

Το trailer της ταινία The mist:


Δεν υπάρχουν σχόλια: