9 Οκτ 2014

Μικρά Αγγλία: το βιβλίο της Ιωάννας Καρυστιάνη και η ταινία του Παντελή Βούλγαρη

«Μικρά Αγγλία»  ονομαζόταν η Άνδρος την εποχή που ήταν κυρίαρχη ναυτική δύναμη.

Τον τίτλο αυτό επέλεξε και η Ιωάννα Καρυσιτάνη για το μυθιστόρημα της (πρώτη έκδοση Καστανιώτης, 1997) στο οποίο περιγράφει την σκληροτράχηλη ζωή των ναυτικών αλλά και πιο ειδικά των γυναικών τους που έμεναν πίσω στην Άνδρο κατά τις δεκαετείες του 30, του 40 και του 50.

Μικρά Αγγλία ονομάζεται στην ιστορία της Καρυστιάνη το όνομα του πλοίου ενός από τους πρωταγωνιστές.

Τέλος, τον ίδιο τίτλο έχει και η κινηματογραφική ταινία του Παντελή Βούλγαρη η οποία βασίστηκε πάνω στο βιβλίο (1η προβολή: Δεκέμβριος 2013).

Στο μυθιστόρημα περιγράφονται οι  έρωτες της εποχής, η δύσκολη ζωή των ναυτικών και η σκληρή μοίρα των γυναικών και των παιδιών τους.

Κορυφαία φράση του βιβλίου: «Αυτά που βρίσκεις ξαναχάνονται, αυτά που έχασες υπάρχουν για πάντα».

Από το οπισθόφυλλο:
Η ιστορία διαθέτει ναυτικό φυλλάδιο και ταξιδεύει επί μία εικοσαετία μεταφέροντας θαλασσοφαγωμένους άντρες και θαλασσοφαγωμένες γυναίκες στους μεγάλους ή ασήμαντους πλόες της ζωής, από τη Σουραμπάγια στα βυσσινοχώραφα της Άνδρου, από ένα ντοματοπίλαφο στο Μπουένος Άιρες κι από τις συμμαχικές νηοπομπές κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου στη Ρίβα και στο λευκό διώροφο των Σαλταφέρων με το τσιγκούνικο ταβάνι, που σαν απλωμένο τουλπάνι έσταζε τους ήχους του απάνω σπιτιού και μαζί τους ήχους του έρωτα στο πανομοιότυπο κάτω σπίτι, είκοσι τέσσερις λεπτές κυπαρισσοσανίδες που ρήμαξαν ζωές.

Η ταινία
Το πολυδιαβασμένο μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Παντελή Βούλγαρη. Στην επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής (το έργο έλαβε πολύ καλές κριτικές) συνέβαλε και το γεγονός ότι το σενάριο γράφτηκε από την ίδια τη συγγραφέα. 
Πρωταγωνιστές στη κινηματογραφική διασκευή ήταν οι Πηνελόπη Τσιλίκα, Μάξιμος Μουμούρης, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Βασίλη Βασιλάκη, Ανέζα Παπαδοπούλου και Χρήστος Καλαβρούζος.
Πολύ καλό σενάριο της ταινίας με υπέροχες εικόνες (μου θύμιζαν εικόνες από βιβλία του Μ. Καραγάτση) με μοναδικό αρνητικό κάποιο προβληματάκι στην ηχητική της (δεν ξέρω αν έχει σημασία αυτό αλλά την παρακολούθησα από τηλεόραση και όχι στον κινηματογράφο).

Το τρέιλερ της ταινίας μπορείτε να το δείτε εδώ:


1 σχόλιο:

Κατερίνα Τοράκη είπε...

Το βιβλίο αυτό είναι για μένα από τα καλύτερα ελληνικά μυθιστορήματα του 20ου αιώνα.