16 Οκτ 2014

25η Ώρα / 25th Hour: ένα λογοτεχνικό project υπέρ της ανοικτής πρόσβασης


Πριν λίγο καιρό έλαβα στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο μια πρόσκληση από τον φίλο Γιώργο Ιατρίδη σχετικά με ένα λογοτεχνικό project που ετοίμαζε. Το όνομα του project ήταν "25η ώρα / 25th Hour" και ουσιαστικά ζητούσε από εμένα (και από άλλους γνωστούς και άγνωστους συγγραφείς) να συμμετέχω σε αυτό με ένα δικό μου κείμενο.
Δεν υπήρχε κάποια συγκεκριμένη θεματική για τα κείμενα που αναζητούσε ο Ιατρίδης για το project του. Ο μοναδικός περιορισμός ήταν ο τίτλος ο οποίος ήταν για όλες τις συμμετοχές ο ίδιος και προκαθορισμένος: “25η ώρα”  - το θέμα ήταν εντελώς ελεύθερο, αλλά θα έπρεπε να έχει κάποια σχέση με τον τίτλο.
Η έκταση του κειμένου έπρεπε να ήταν από 140 χαρακτήρες (όσο δηλαδή είναι ένα tweet) μέχρι ένα μικρό διήγημα (1500 λέξεις).
Κανένας περιορισμός δεν υπήρχε στο είδος του κειμένου. Αυτό μπορούσε να ήταν μονόλογος, στίχος, ποίημα, πεζό, διήγημα, tweet, άρθρο, ή κάτι άλλο.
Όλα τα κείμενα θα δημοσιεύονταν στον ιστότοπο που δημιουργήθηκε ειδικά για αυτό τον σκοπό.
«Ονειρικός σκοπός» του project όπως δηλώνει ο ίδιος ο δημιουργός του, «είναι να ανεβαίνει κάθε μέρα κι από ένα κείμενο, για έναν ολόκληρο χρόνο!».
Το εγχείρημα στοχεύει στην ανάδειξη της ανοιχτής λογοτεχνίας και τη συλλογή κειμένων από ανθρώπους που αρέσκονται να εκφράζονται μέσα από τη γραφή. Το project είναι ανοιχτό προς όλους, είτε είναι καταξιωμένοι συγγραφείς, είτε θέλουν, μέσω αυτού, να κάνουν την πρώτη τους ανάρτηση στο διαδίκτυο.

Επειδή τυγχάνει να είμαι υπέρ της ανοικτής λογοτεχνίας (έχω άλλωστε με χαρά συμμετάσχει και σε άλλα παρόμοια projects (όπως το Φίλων Σοφίες, το One Story, το Tweet_Stories, κ.α.) αλλά και επειδή βρήκα το θέμα αρκετά ενδιαφέρον, αποφάσισα να ανταποκριθώ στην πρόσκληση.

Ξεκίνησα, λοιπόν, γράφοντας ένα διήγημα το οποίο όμως με παρέσυρε και βγήκε πολύ μεγαλύτερο απ’ ότι ήθελα, αλλά και πολύ καλύτερο απ’ ότι υπολόγιζα! Έτσι, φύλαξα το συγκεκριμένο διήγημα στο αρχείο του υπολογιστή μου για μελλοντική χρήση και έγραψα ένα άλλο μικρότερο κειμενάκι για το project το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ: 
http://25thhourproject.tumblr.com/post/99846989686/25


Δεν υπάρχουν σχόλια: