30 Ιαν 2014

Ροκ μουσικοί ύμνοι στον Χ. Φ. Λάβκραφτ και τη λογοτεχνία του

Αφιέρωμα του περιοδικού Heavy Metal
στον H.P. Lovecraft (τ.χ. Οκτ. 1979)

Ο Αμερικανός συγγραφέας ιστοριών τρόμου, Χ. Φ. Λάβκραφτ (H. P. Lovecraft, 1890-1937), αναμφισβήτητα επηρέασε με το έργο του, όχι μόνο τη λογοτεχνία αλλά και διάφορους άλλους τομείς του πολιτισμού όπως για παράδειγμα η μουσική.
Οι λογοτεχνικοί μύθοι που έφτιαξε ο Λάβκραφτ και ιδιαίτερα η μυθολογία του Κθούλου επηρέασαν και ενέπνευσαν αρκετούς μουσικούς, ειδικά από το χώρο της ροκ. 

- Το 1967 δημιουργήθηκε στο Σικάγο των ΗΠΑ  το ψυχεδελικό ροκ συγκρότημα με την ονομασία H. P. Lovecraft (αργότερα μετονομάστηκε για συντομία σε Lovecraft και στα τέλη της δεκαετίας του 1970 σε Love Craft).Το συγκρότημα έβγαλε το μουσικό άλμπουμ H. P. Lovecraft (1967) και το H. P. Lovecraft II (1968). Στον πρώτο τους δίσκο περιλαμβάνεται και το τραγούδι "The White Ship" το οποίο είναι εμπνευσμένο από το ομώνυμο διήγημα του Χ.Φ. Λάβκραφτ.

- Στο δεύτερό του δίσκο που έχει τίτλο "Ride The Lightning" (1984), το Αμερικανικό heavy metal συγκρότημα Metallica έχει συμπεριλάβει και το ορχηστρικό κομμάτι "The Call of Ktulu" εμπνευσμένο από το διήγημα του Λάβκραφτ "The Call of Cthulhu". Επίσης, στο δίσκο του "Master of Puppets" (1986) συναντούμε το τραγούδι "The Thing That Should Not Be" το οποίο είναι βασισμένο στη νουβέλα “The Shadow Over Innsmouth”. Εξάλλου το τραγούδι τους "All Nightmare Long" (συμπεριλαμβάνεται στον ομώνυμο δίσκο του 2008), βασίζεται στην ιστορία του αμερικανού συγγραφέα Frank Belknap Long με τίτλο "The Hounds of Tindalos", η οποία αναφέρεται στον μύθο των Κθούλου (πατέρας του οποίου είναι ο Λάβκραφτ).

 - Το Βρετανικό heavy metal συγκρότημα Black Sabbath, στον πρώτο ομώνυμο δίσκο του που κυκλοφόρησε το 1970, συμπεριέλαβε το τραγούδι "Behind the Wall of Sleep" το οποίο αναφέρεται στο διήγημα του Λάβκραφτ "Beyond the Wall of Sleep".


- Το Καναδέζικο ροκ συγκρότημα The Darkest of the Hillside Thickets δημιουργήθηκε το 1992 και έχει αφιερωμένο όλο το ρεπερτόριο του στον Λάβκραφτ. Το όνομα του συγκροτήματος είναι εμπνευσμένο από μια φράση που συναντούμε στο διηγήματος του Λάβκραφτ “The Tomb”: «I will tell only of the lone tomb in the darkest of the hillside thickets». Μεταξύ άλλων έχουν βγάλει τους δίσκους "Cthulhuriffomania!" (1994) και "Cthulhu Strikes Back" (1995) οι οποίοι είναι επηρεασμένοι από τη μυθολογία των Κθούλου. 

- Το Αμερικανικό συγκρότημα The Black Dahlia Murder το οποίο ιδρύθηκε το 2000 και παίζει μελωδική death metal μουσική έγραψε τα τραγούδια "Throne of Lunacy" and "Thy Horror Cosmic" τα οποία είναι βασισμένα στη μυθολογία των Κθούλου.

- Οι Dream Theater, ένα Αμερικανικό  progressive metal συγκρότημα που δημιουργήθηκε το 1985 έχουν το τραγούδι "The Dark Eternal Night" το οποίο είναι βασισμένο στο διήγημα  του Λάβκραφτ "Nyarlathotep".

- Το Βρετανικό αναρχο-πάνκ συγκρότημα Rudimentary Peni το οποίο ιδρύθηκε το 1980 έκανε επανειλημμένα αναφορά στον Λάβκραφτ μέσω των τραγουδιών του. Στο άλμπουμ τους με τίτλο "Cacophony" (1989) και τα 30 τραγούδια είναι αφιερωμένα στη ζωή και τα έργα του Χ.Φ. Λάβκραφτ.

- Στο εξώφυλλο του δίσκου των Iron Maiden με τίτλο "Live After Death" (1985), ο Eddie, η μασκότ του συγκροτήματος βγαίνει από ένα τάφο στον οποίο είναι χαραγμένο το όνομα "H. P. Lovecraft" καθώς και μια φράση από το διήγημα "The Nameless City": "That is not dead which can eternal lie yet with strange aeons even death may die" (η οποία υποτίθεται ότι είναι γραμμένη στο βιβλίο "Νεκρονομικον".

 - Το Γερμανικό μέταλ συγκρότημα Mekong Delta (δημιουργήθηκε το 1985) έφτιαξε ένα δίσκο τον οποίο ονόμασε "The Music of Erich Zann" (όπως και ο τίτλος του διηγήματος του Λάβκραφτ που γράφτηκε το 1921).

- Το Αυστραλιανό death metal συγκρότημα Portal (δημιουργήθηκε το 1994) αντλεί όλους τους στίχους των τραγουδιών του από τα γραπτά του Λάβκραφτ.

- Το πρώτο τραγούδι στο δίσκο "Communion" (2008) του Ελληνικού death metal συγκροτήματος Septic Flesh, έχει τίτλο "Lovecraft's Death" (ο θάνατος του Λάβκραφτ).

- Το Αμερικάνικο μέταλ συγκρότημα  Catacombs (δημιουργήθηκε το 2001) έχει βγάλει ένα άλμπουμ αφιερωμένο στον Λάβκραφτ με τίτλο “In the Depths of R'lyeh”.

- Το Σουηδικό death metal συγκρότημα Paganizer έχει ένα τραγούδι που ονομάζεται "Total Lovecraftian Armageddon" στο άλμπουμ τους "Into The Catacombs" (2011).

- Το επίσης Σουηδικό doom metal συγκρότημα Draconian έχει ένα τραγούδι με τίτλο "Cthulhu Rising" στο demo άλμπουμ του "Dark Oceans We Cry" (2002).

- Τα τραγούδια του Βρετανικού μέταλ συγκροτήματος Cradle of Filth: "Cthulhu Dawn" (από το άλμπουμ "Midian", 2000), καθώς και τα "The Abhorrent" και "Siding with the Titans" (από το άλμπουμ "The Manticore and Other Horrors", 2012) έχουν αναφορές στον τρόμο του Λάβκραφτ. Το ίδιο συγκρότημα έβγαλε το 2002 ένα συλλεκτικό δίσκο με τον τίτλο "Lovecraft & Witch Hearts". Επίσης, στην εισαγωγή του τραγουδιού τους "Mother of Abominations" (από το άλμπουμ Nymphetamine, 2004) επαναλαμβάνονται οι στίχοι "ia, ia Cthulhu Fhtagn".

- Ο Καναδός παραγωγός electro house μουσικής, deadmau5, στο δίσκο του 2010 με τίτλο "4x4=12" έχει γράψει ένα τραγούδι με τίτλο "Cthulhu Sleeps".

- Οι Nox Arcana, ένα Αμερικάνικο ντουέτο που τραγουδά dark κομμάτια, έχει ένα άλμπουμ με τίτλο "Necronomicon" (2004), εμπνευσμένο από τα κείμενα του X. Φ. Λάβκραφτ. Τo άλμπουμ περιλαμβάνει τα ακόλουθα τραγούδια: "Mythos", "The Nameless City", Alhazred’s Vision", "Necronomicon", "Ancient Shadows", "Azathoth", “The Black Throne", "Nyarlathotep", "Temple of The Black Pharaoh”, "Eldritch Rites", "The Haunter of The Dark", "The Awakening", "Yog-sothoth", "Guardian of The Gate", "Lords of Darkness", "Dagon", “The Stars Align", "Cthulhu", "Ritual Of Summoning", "Cthulhu Rising", "The Great Old Ones".   

- Το Βρετανικό punk συγκρότημα The Fall έχει διάφορα τραγούδια εμπνευσμένα από τον Λάβκραφτλ, όπως το "Spectre Vs Rector" από το άλμπουμ  "Dragnet" (1979) το οποίο περιέχει τον στίχο "Yog-Sothoth, rape me lord".

- Το Βρετανικό μέταλ συγκρότημα Electric Wizard (δημιουργήθηκε το 1993) έχει αφιερώσει ένα πολύ μεγάλο μέρος της μουσικής και των στίχων του στα κείμενα του Λάβκραφτ.

 - Στο άλμπουμ του "Nyarlathotep" (2006) ο Γάλλος παραγωγός industrial μουσικής Flint Glass επηρεάστηκε πολύ από τον Λάβκραφτ αφού οι περισσότεροι τίτλοι των τραγουδιών του είναι βγαλμένοι από έργα του συγγραφέα.

- Τον Οκτώβριο του 2013 η οργάνωση H.P. Lovecraft Historical Society εξέδωσε ένα άλμπουμ με τίτλο  "Dreams in the Witch House - A Lovecraftian Rock Opera". Το άλμπουμ βασίζεται στη νουβέλα του Λάβκραφτ  "The Dreams in the Witch House" και σε αυτό συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο πρώην κιθαρίστας των Kiss και τώρα των Grand Funk Railroad Bruce Kulick, το μέλος των W.A.S.P. Doug Blair καθώς και ο μουσικός καλλιτέχνης του Alaine Kashian.

 

- Το Ισπανικό μέταλ συγκρότημα Dark Moor που δημιουργήθηκε το 1993 έχει ένα τραγούδι με τίτλο “The Silver Key subtitulado al español”, το οποίο είναι εμπνευσμένο από τις Dreamlands, τις φανταστικές ονειρικές χώρες του Λάβκραφτ.


- Στη Γερμανία υπάρχει ένα ροκ συγκρότημα το οποίο δημιουργήθηκε το 1983 και ονομάζεται Necronomicon, από το φανταστικό βιβλίο που αναφέρει ο Λάβκραφτ στις ιστορίες του.


- Το Αμερικανικό death metal συγκρότημα Morbid Angel (δημιουργήθηκε το 1984) έχει ένα τραγούδι με τίτλο “The ancient ones” το οποίο παραπέμπει στους μύθους του Λαβκραφτ.


- Το Συριακό μέταλ συγκρότημα Innzmouth  το οποίο δημιουργήθηκε το 2010 έχει πάρει το όνομά του από το διήγημα του Λάβκραφτ "The Shadow over Innsmouth” και αντλεί τη θεματολογία των τραγουδιών του από τα έργα του Λάβκραφτ (π.χ. το τραγούδι “Lovecraft dreams”).


- Ο Σουηδός Oskarius έγραψε ένα μέταλ κομμάτι με τίτλο “Sinister Lore (Lovecraft)”.


- Οι Ουρουγουανοί Ossuary (δημιουργήθηκαν το 1992) τραγουδούν το “Return To Dunwich (Howard Philips Lovecraft Tribute)” το οποίο αναφέρεται στη φανταστική πόλη Dunwich που αναφέρεται στο διήγημα του Λάβκραφτ "The Dunwich Horror" (1929).

- To Αμερικανικό black death metal συγκρότημα Evangelist (δημιουργήθηκε το 2010) έχουν ένα τραγούδι που ονομάζεται “Cthulhu Rising”.

- Τραγούδι με τίτλο “Cthulhu” έχει και το επίσης Αμερικάνικο συγκρότημα Zombeast.

- Οι Αμερικανοί Unaussprechlichen Kulten  πήραν το όνομά τους από το ομώνυμο φανταστικό βιβλίο της μυθολογίας Κθούλου.

- To Αυστραλέζικο συγκρότημα The Uncreation έχει επιρροές από την λογοτεχνία του Λάβκραφτ. Ένα από τα τραγούδια του έχει τον τίτλο “Dreaming in R'lyeh” και αναφέρεται στην φανταστική χαμένη πόλη R'lyeh την οποία ο Λάβκραφτ αναφέρει στα κείμενά του.

- Οι Ιταλοί Evol τραγουδούν επίσης για την χαμένη πόλη R'lyeh στο τραγούδι τους “Dark Stairs of R'Lyeh (The Grey Temple of Leng)”.

- Οι Σουηδοί Death Breath στο άλμπουμ τους “Stinking Up the Night” (2006) έχουν το τραγούδι  “Cthulhu Fhtagn”.

- Για την Λαβκραφτική πόλη R'Lyeh  τραγουδά και το Γαλλικό συγκρότημα Adagio στο δίσκο του “Dominate”, 2005 στον οποίο συναντούμε το τραγούδι “R'Lyeh Of The Dead”.

- Οι Γάλλοι Archam έχουν ένα τραγούδι toy 1999 που ονομάζεται “Dreams in the Witch House” και είναι εμπνευσμένο από το ομώνυμο διήγημα του Αμερικανού συγγραφέα.

- Στο άλμπουμ Jobe Bells του Αφροαμερικανού ράπερ Afroman, το οποίο περιέχει παρωδίες χριστουγεννιάτικων τραγουδιών συμπεριλαμβάνεται και το τραγούδι “Death to the world” οι στίχοι του οποίου λένε:  “Death to the world! Cthulhu's comeCthulhu's time has come

- Το Αμερικάνικο συγκρότημα Mortician στο άλμπουμ του “Domain of Death”, 2001, έχει ένα τραγούδι που ονομάζεται “Necronomicon Exmortis”.

Άλλα μέταλ συγκροτήματα τα οποία χρησιμοποίησαν θεματική εμπνευσμένη από τον Λάβκραφτ και τη λογοτεχνία του είναι οι Αμερικανοί Morbid Angel, και Nile, οι Σουηδοί Runemagick, οι Ούγγροι Without Face, οι Γερμανοί Ctulu καθώς και οι Φιλλανδοί Fall of the Idols.

+ κάποια που μου έχουν στείλει φίλοι αναγνώστες:


- Το Αμερικανικό power metal συγκρότημα Iced Earth έχει το τραγούδι “Cthulh” από το άλμπουμ "Plagues Of Babylon" (2014).


- Το Φινλανδικό doom/death συγκρότημα Thergothon που είναι επηρεασμένο στιχουργικά από τον Λάβκραφτ. Το πρώτο τους demo μάλιστα ονομάζεται Fhtagn-nagh Yog-Sothoth.

- Οι Γερμανοί  Payne's Gray έβγαλαν το άλμπουμ "Kadath Decoded" (1995). Το άλμπουμ πραγματευεται το φανταστικό ταξίδι στην άγνωστη πόλη Kadath.

Μερικά από τα τραγούδια που έχουν επιρροές από τον Λάβκραφτ και τη λογοτεχνία του:




2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

1) Το Heavy Metal, παρά τον τίτλο του, είναι περιοδικό κόμικς και όχι μουσικό περιοδικό.

2) Ο Μεγάλος Κθούλου είναι ένας, οπότε δεν μιλάμε για μυθολογία των Κθούλου

3) http://en.wikipedia.org/wiki/Lovecraft#Music

GT είπε...

Από την εν λόγω λίστα λείπει (εύλογα*) ένα από τα κορυφαία albums με θεματολογία τους μύθους του Lovecraft. Πρόκειται για το Kadath Decoded των Γερμανών Payne's Gray, ένα εκπληκτικό progressive metal album, το οποίο αποτελεί πραγματική πρόκληση για τον κάθε ακραιφνή λάτρη του είδους. Εν πάσει περιπτώση το album πραγματευεται το φανταστικό ταξίδι στην άγνωστη πόλη Kadath (προσωπικά νομίζω το ταξίδι του ίδιου του Lovecraft στην Kadath, η αλληγορία της πορείας του στη λογοτεχνία). Η μουσική είναι ότι κοντινότερο έχω ακούσει στην αφήγηση του Lovecraft (ειδικότερα όταν αναλογιστώ ότι άκουγα το album αυτό όταν είχα την πρωτόλεια αίσθηση της ανάγνωσης των διηγημάτων του) και συλλαμβάνει τόσο τις ειδυλιακές στιγμές (κορωνίδα είναι το εναρκτήριο Dream Sequence), όσο και τις σκοτεινές πτυχές της γραφής του, ειδικότερα της τρέλας ή του απόκοσμου (ακούστε το A Hymn to Cats για του λόγου το αληθές).

Reaching Kadath : http://www.youtube.com/watch?v=L476-gpHYTc

Nyarlathotep's Reception : http://www.youtube.com/watch?v=eAItDVywCxs

* Το "εύλογα" ισχύει γιατί πολλοί αγνοούν την ύπαρξη των Payne's Gray, ακόμη και περισσότεροι των οπαδών του progressive metal. Οι PG ήταν ένα καθαρά underground σχήμα, μεγάλου ποιοτικού βεληνεκούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να στοιχηθούν δίπλα στα μεγαθήρια του πραγματικά προοδευτικού metal, όπως οι Psychotic Waltz.