2 Φεβ 2014

Εικονογραφίες ιστορικών προσώπων από τους Γιάννη Γίγα και Παναγιώτα Κούβαρη

Η Παναγιώτα Κούβαρη και ο Γιάννης Γίγας, παρουσιάζουν στην ιστοσελίδα τους 25 εικονογραφίες προσώπων της σύγχρονης ελληνικής αλλά και παγκόσμιας  ιστορίας.
Ο υπαρχηγός της ΕΟΚΑ Γρηγόρης Αυξεντίου και από πάνω
 του η Ελλάδα για την οποία έδωσε τη ζωή του

Οι πίνακες είναι επηρεασμένοι από την Ελληνορθόδοξη - Βυζαντινή εικονογράφηση και μέχρι  σήμερα έχουν δημιουργηθεί  εικόνες για τα ακόλουθα πρόσωπα:  

Ερνέστο (Τσε) Γκεβάρα, Αργεντινή (1928 - 1967): Ο σπείρας τον σπόρο τον καλό, διοικητής Ερνέστος Γκεβάρας.

Σιμόν Μπολιβάρ, Λατινική Αμερική (1783 - 1830): O ωραίος σαν Έλληνας, Σιμόν Μπολιβάρ, ο υμνηθείς υπό του δασκάλου του Γένους Ν. Εγγονόπουλου.

Ρόλντ Αμούνδσεν, Νορβηγία (1872‚ 1928): Εξερευνιτής του Νότιου Πόλου.

Ερρίκος Φορντ, ΗΠΑ (1863 - 1947): O πατέρας της εκβιομηχάνισης, ο επανεφευρέσας τον τροχό προς όφελος των εργατών, ο προστάτης των τεχνών και δικαιώσας τον Ντιέγκο Ριβέρα, Ερρίκος Φορντ.

Τέρρυ Φοξ , Καναδάς (1958 - 1981): Ο μαραθωνοδρόμος της Αγάπης και των ωκεανών εραστής, του εσχάτου αδελφού συμπαραστάτης, Τερέντιος Φοξ.

Μαχάτμα Γκάντι (1869 - 1948) - - Φουλάν Ντέβι (1968 - 2001), Ινδία: Ο πράος διδάσκαλος και μεγάλη ψυχή της Ινδίας, Μαχάτμα Γκάντι και η θυγατέρα της οργής και ταπεινή του κόρη, βασίλισσα των ληστών Φουλάν Ντέβι.

Χοκουσάι, Ιαπωνία (1760 -1849): Ο τους ταπεινούς αγαπήσας και των ηδονών του βίου απόσχων, το ιερό όρος της Ιαπωνικής ζωγραφικής, γέρων Χοκουσάι ο εκ Κατσουσίκας.

Γεώργιος Καστριώτης (Σκεντέρμπεης), Αλβανία (1403 [?] - 1486): Ο Ισκαντάρ μπέης και ήρως των Βαλκανίων, αγωνιστής της Ελευθερίας και Κυρίαρχος της Αρμπερίας, Γεώργιος Καστριώτης.

Πατρίς Λουμούμπα, Κονγκό (1925 - 1961): Της τιμής και της αξιοπρέπειας του Ανθρώπου υπερασπιστής, ο μάρτυς Πατρίκιος Λουμούμπα, ελευθερωτής του Κονγκό.

Χοσέ Μαρτί, Κούβα (1853 - 1895): Ο γεννήτορας της πατρίδος Κούβας και ποιητής της συμπόνιας, ο πολεμιστής που ζωή δε στέρησε ποτέ, ηρωικός Ιωσήφ Μαρτί.

Κιού Τζιν, Κίνα (1875 - 1907): Η των αγώνων του Δικαίου υπηρέτης και της ιστορίας μαθήτρια, η ποιήτρια και διδασκάλισσα, υπό των βαρβάρων αποκεφαλισθείσα, Κιου Τζιν.

Σαλαντίν, Τέκνο του Ισλάμ (1137 - 1193): Το ξίφος του Ισλάμ και κόσμημα της Οικουμένης, Σαλαντίν ο Δίκαιος, προστάτης των γραμμάτων και των τεχνών, πολεμιστής και του καλού αγώνος διδάσκαλος.

Αλβέρτος Σβάιτσερ, Αλσατία (1875 - 1965): Ο το πρότυπο του Αγίου Λουκά τιμήσας, ανάργυρος Αλβέρτος Σβάιτσερ, ιατρός ψυχών και σωμάτων.

Οι δέκα Ιρλανδοί Μάρτυρες (... - 1981): Οι την κουβέρτα ως σάβανο ενδεδυμένοι και νηστευτές της Ελευθερίας, δέκα Ιρλανδοί Μάρτυρες του H-Block, οι αποθανώντες το 1981.

Λέων Τολστόι, Ρωσία (1828 - 1910): Ο αδαμάντινος διδάσκαλος της Αρετής, ο της αμαρτίας ελεγκτής και των βαθέων της ρωσικής ψυχής ξεναγός, κόμητας Λέων Τολστόι.

Τρουγκανίνι, Ωκεανία (1812 - 1876): Η επιζήσασα της σφαγής των ιθαγενών της Τασμανίας, καλή και αγαθή Τρουγκανίνι, τo πέλαγος της μακροθυμίας.

Μαρκ Τουαίην (Σαμουήλ Κλέμενς), ΗΠΑ (1835 - 1910): Ο των γραμμάτων και της Ελευθερίας υπηρέτης, ο των λαών και των ταξιδιών μαθητής, Σαμουήλ Κλέμενς, ο και Μαρκ Τουαίην καλούμενος.

Αιμιλιανός Ζαπάτα, Μεξικό (1879 - 1919): Το φως του Μεξικού, το ανατείλαν στο Ανενεκουίλκο και ανά τον κόσμο λάμψαν, φωτίζον τους της γης και της ελευθερίας αγώνες, Αιμιλιανός Ζαπάτα.

Φρανκ Ζάππα, ΗΠΑ (1940 - 1993): Ο Αριστοφανικός γέρων του Ροκ εν Ρολ και της πατρίδος του επ’ ωφελεία κριτής αυστηρός, Φραγκίσκος Ζάππα, ο φερόμενος ως απόγονος Ελλήνων.
Ιωάννης Κας, ο μελωδός (1932‚ 2003), ΗΠΑ: Ιωάννης Κας, ο μελωδός. Ο άνθρωπος με τα μαύρα, φωνή του λαού του.

Καμίλο Σενφουέγος, Κούβα (1932 - 1959): Καμίλο Σενφουέγος, ο χαρισματικός ηγέτης της επανάστασης του λαού της Κούβας.

Κυριάκος Μάτσης, ο Πυρηφόρος, Κύπρος (1926 - 1958): «Δεν νοιάζομαι αν τη γη αυτή τη ζουν Τούρκοι, Έλληνες, Εβραίοι… Εκείνο που έχει αξία είναι να τη ζουν αυτοί που την ποτίζουν με τον ιδρώτα τους και να περπατούν πάνω της ελεύθεροι, διαφεντευτώ της, κυρίαρχοί της».

Οι εννεα απαγχονισθέντες μαρτυρες του αντι-αποικιοκρατικού Αγώνα, Κύπρος (... - 1956-7): Νόμοις ενθέοις, δυναμούμενοι σθένει του Πνεύματος, ανομούντων τας βουλάς και τας ενέδρας καθείλετε• νομίως δ᾽ αθλήσαντες, δόξης ετύχετε.

Γρηγόρης Αυξεντίου, Κύπρος (1928 - 1957): ο δολοφονημένος μάρτυρας του αντι-αποικιοκρατικού Αγώνα.

Τάσσος Παπαδόπουλος, (1934  -2008): ο ηρωϊκός πρόεδρος της Κύπρου που έσωσε την Κυπριακή Δημοκρατία από το Σχέδιο Αναν. 

Ο Ρώσος συγγραφέας Λέων Τολστόι

Οι ίδιοι οι καλλιτέχνες εξηγούν τις επιλογές τους:

«Σχετικά με τα "Πρόσωπα"
Ο παγκόσμιος ενωτικός χαρακτήρας συγκεκριμένων Προσώπων, ως προτύπων, ηρώων, αξίων τιμής και μίμησης, η σημασία της απεικόνισης τέτοιων προσώπων στις περισσότερες παραδόσεις των λαών της γης, οι οποίοι τίμησαν τους άξιους όλων των εποχών κι όλης της οικουμένης ιστορώντας τα πρόσωπά τους, τα δάνεια και αντιδάνεια των πολιτισμών στα οποία ο κόσμος ανακαλύπτει ξανά και ξανά την Ελληνικότητα και άρα Οικουμενικότητά του, η μεγάλη παράδοση που τίμησαν οι Έλληνες καλλιτέχνες, με πιο πρόσφατα παραδείγματα τον Φώτιο Κόντογλου, το Νίκο Καζαντζάκη και το Νίκο Εγγονόπουλο, γίναν η πηγή της δημιουργίας τους και οι αιτίες για την ιστόρηση μιας σειράς προσώπων, που αγωνιζόμενοι πρώτευσαν στους Καλούς Αγώνες, ως εκφραστές των αρετών των λαών τους.
Η δημιουργία αυτής της αλυσίδας που γεννά την περηφάνια και τον πολιτισμό των λαών, δε σταματά στα πρόσωπα που εμφανίζονται στην σελίδα. Η πρόβλεψη είναι για περισσότερα από εκατό πρόσωπα, και οι εμπνευστές της σειράς επιθυμούν να καλέσουν όσους υπηρετούν τις αξίες της ελληνικής εικαστικής παράδοσης να συμμετάσχουν σε αυτή τη γιορτή του οικουμενικού της χαρακτήρα.»

Ο Αμερικανός συγγραφέας Μαρκ Τουαίην



Περισσότερα για τη δουλειά των δύο καλλιτεχνών εδώ: http://prosopa.art/

Δεν υπάρχουν σχόλια: