21 Φεβ 2014

Ο χαιρετισμός της Σύλβιας Κουκουνίδου (προέδρου της ΚΕΒΕΠ) στην εκδήλωση «Παρουσίαση του διηγηματικού έργου του Ανδρέα Καπανδρέου»

Αξιότιμες/οι κυρίες/κύριοι προσκεκλημένοι,

αρχικά επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω τους διοργανωτές της εκδήλωσης για την πρόσκληση και φυσικά να ευχηθώ Καλή αρχή στο νέο κτίριο της Βιβλιοθήκης του Δήμου Στροβόλου.

Εκ μέρους της Κυπριακής Ένωσης Βιβλιοθηκονόμων - Επιστημόνων Πληροφόρησης, χαιρετίζουμε την πρώτη αυτή εκδήλωση στο νέο κτίριο της βιβλιοθήκης του Δήμου Στροβόλου για το διηγηματικό έργο του αγαπητού συναδέλφου Ανδρέα Κ. Ανδρέου.

Ο Ανδρέας, είναι “παιδί” του Δήμου Στροβόλου αφού εδώ γεννήθηκε και μεγάλωσε. Σπούδασε Βιβλιοθηκονομία - Επιστήμη της Πληροφόρησης σε Θεσσαλονίκη και Ουαλία και έκανε μεταπτυχιακό στην Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ως βιβλιοθηκονόμος από το 1996 εργάζεται στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το 2010, έγινε μέλος σε ακόμα μια μικρή κοινότητα της Κύπρου, αυτή των Κυπρίων συγγραφέων.

Το 2010 έγραψε το βιβλίο του με τίτλο “Το τρομακτικό μυστικό του Αϊνστάιν” ενώ το 2012 μας παρουσίασε το δεύτερο βιβλίο του “Ο γιός της μάγισσας”.
Γνωρίζοντας τον Ανδρέα τα τελευταία 10 χρόνια, η εξέλιξη αυτή θα έλεγα ότι ήταν αναμενόμενη. Πέραν του ανήσυχου πνεύματος, ο Ανδρέας αδιαμφισβήτητα είναι ένας άνθρωπος που επιθυμεί να προσφέρει, τόσο στον κλάδο μας εφόσον ήταν από τους πρωτεργάτες στην ανασύσταση της Ένωσης μας, όσο και στο κομμάτι της συγγραφής στην Κυπριακή γραμματεία.


Τα έργα του και η αφηγηματική του τεχνική, μπορούν να χαρακτηριστούν ως ιδιαίτερα, καθώς οι εικόνες του γραπτού του λόγου, δημιουργούνται εύκολα και έντονα σε όλα ανεξαιρέτως τα διηγήματα του, κρατώντας τον αναγνώστη “ζωντανό” καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης τους, δημιουργώντας του ταυτόχρονα τα ερωτηματικά εάν αυτό που διαβάζει είναι όντως αληθινό ή φανταστικό. Ο λόγος του απλός, καθημερινός και κυρίως αληθοφανής.
Είμαστε περήφανοι που ο Ανδρέας ανήκει στο δικό μας επαγγελματικό κλάδο. Στον κλάδο που θα μπορούσε κάλλιστα να μετονομαστεί κλάδος διαχείρισης της γνώσης.

Μια και βρισκόμαστε σε αυτόν εδώ τον όμορφο χώρο και αφού εκπροσωπώ την Κυπριακή Ένωση Βιβλιοθηκονόμων – Επιστημόνων Πληροφόρησης, θα μου επιτρέψετε να κάνω και μερικά σχόλια για τις βιβλιοθήκες και τον ρόλο τους.
Οι βιβλιοθήκες είναι χώροι δημιουργικότητας, έρευνας, πηγή γνώσεων και παράλληλα χώροι ανακούφισης από την ρουτίνα της καθημερινότητας, χώροι ξεκούρασης και αναζωογόνησης. Ιδιαίτερα οι δημοτικές βιβλιοθήκες είναι καιρός να αναλάβουν το ρόλο που τους αρμόζει. Σε αυτές εναπόκειται να περάσουν την πληροφορία της ύπαρξης και της αξίας τους και με σύμμαχο τη νέα τεχνολογία να δημιουργήσουν μια νέα κουλτούρα που θα προσελκύει κόσμο να τις χρησιμοποιεί.    Ας γίνουν οι βιβλιοθήκες οι νέοι χώροι όπου  οι δημότες θα έχουν πρόσβαση σε ελεύθερο διαδίκτυο, θα κοινωνικοποιούνται και θα πίνουν τον καφέ τους ενόσω θα διαβάζουν ένα βιβλίο. Όπου τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν ένα νέο παραμύθι ή να χρησιμοποιήσουν ένα νέο διαδραστικό εργαλείο μάθησης. Θεωρούμε ότι ο τομέας αυτός χρήζει ανάπτυξης καθώς πιστεύουμε στον θεσμικό ρόλο της βιβλιοθήκης, ως πυλώνα δημοκρατίας για κάθε ευνομούμενη κοινωνία.
Ειδικά σε μια τέτοια δύσκολη οικονομικά περίοδο για την κοινωνία, οι βιβλιοθήκες/Κέντρα πληροφόρησης, ως χώροι κοινωνικής συνοχής, αποτελούν ασφαλές καταφύγιο και διέξοδο για χιλιάδες πολίτες.

Απόδειξη για το πιο πάνω είναι τα αποτελέσματα έρευνας[1] που πραγματοποιήθηκε το 2013, στην οποία συμμετείχαν  17 Ευρωπαϊκές χώρες και όπου αναφέρεται ότι:
  1. Tον τελευταίο χρόνο, 100 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες έχουν επισκεφθεί τη δημόσια βιβλιοθήκη της χώρας τους και τα 14 εκ. τη χρησιμοποίησαν για να έχουν πρόσβαση σε πηγές στο διαδίκτυο
  2. Τους τελευταίους 12 μήνες, 25 εκ. Ευρωπαίοι πολίτες (κυρίως ηλικιωμένοι, μέλη μειονοτήτων και ανθρώπων αγροτικών περιοχών) έχουν χρησιμοποιήσει την δημόσια βιβλιοθήκη για να ασχοληθούν με τυπικές και άτυπες δραστηριότητες εκπαίδευσης και μάθησης.
  3. 83% από το κοινό που χρησιμοποιεί τη δημόσια βιβλιοθήκη και τις παροχές της σε ηλεκτρονικές και διαδικτυακές υπηρεσίες έχουν αναφέρει θετικό αντίκτυπο στη ζωή τους – εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος, βελτίωση δεξιοτήτων, απόκτηση ηλεκτρονικής πρόσβασης σε κυβερνητικές υπηρεσίες και πηγές που σχετίζονται με την υγεία, καθώς και ευκαιρίες εργοδότησης.
  4. Τον τελευταίο χρόνο 1.5 εκ.  Ευρωπαίοι πολίτες έχουν κάνει αίτηση και έχουν βρει θέσεις εργασίας χρησιμοποιώντας τις παροχές ηλεκτρονικής πρόσβασης που τους παρέχονται από τη δημόσια βιβλιοθήκη τους.
  5. Οι δημόσιες βιβλιοθήκες αποτελούν τη μόνη πηγή ελεύθερης πρόσβασης στο Internet για 1,9 εκ. περιθωριοποιημένους Ευρωπαίους πολίτες.

Η Κύπρος δυστυχώς δεν συμμετείχε στην εν λόγω μελέτη. Τυχαίο? Δεν νομίζω…
Τόσο οι Βιβλιοθήκες, όσο και τα Αρχεία  στην Κύπρο, δυστυχώς, βρίσκονται σε αδράνεια εδώ και χρόνια,  με εξαίρεση κάποιες οι οποίες είχαν την τύχη να υπάγονται  σε Ακαδημαϊκά ιδρύματα ή σε ανεπτυγμένους Δήμους.

Η υποστελέχωση των βιβλιοθηκών, ο παραγκωνισμός σε κάποιες περιπτώσεις, του  κατάλληλα καταρτισμένου προσωπικού με ακαδημαϊκές γνώσεις Βιβλιοθηκονομίας, Αρχειονομίας και Επιστήμης της Πληροφόρησης και η παντελής αδιαφορία των αρμοδίων υπηρεσιών οι οποίες ποτέ δεν  ενδιαφέρθηκαν σοβαρά για τις βιβλιοθήκες της χώρας είναι οι κύριοι παράγοντες που οδήγησαν στην υποβάθμιση του ρόλου των φορέων αυτών. Οι επιπτώσεις στην κοινωνία είναι πολλές και κάποιες από αυτές είναι δυστυχώς τραγικές,  όπως για παράδειγμα η κατάταξη των Κυπρίων μαθητών στις τελευταίες θέσεις σε θέματα ανάγνωσης. Αντίθετα με την Κύπρο,  σε κάποιες άλλες ανεπτυγμένες χώρες βλέπουμε τις βιβλιοθήκες να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της πληροφοριακής παιδείας και των δεξιοτήτων των πολιτών.

Αγαπητοί/ες αν θέλουμε να φτιάξουμε βιβλιοθήκες, απασχολούμε Βιβλιοθηκονόμους, αν θέλουμε να φτιάξουμε αρχεία προσλαμβάνουμε Αρχειονόμους, με την ίδια λογική που όταν θέλουμε να φτιάξουμε χημεία, προσλαμβάνουμε χημικούς, όταν θέλουμε να φτιάξουμε νοσοκομεία προσλαμβάνουμε ιατρούς και νοσοκόμους και ούτω καθεξής. Είναι τόσο απλό και εντούτοις, δυστυχώς, τόσο δυσνόητο για μερικούς…

Χαιρόμαστε που ο Δήμος Στροβόλου σέβεται τον κλάδο μας και επενδύει στη βιβλιοθήκη του μεταστεγάζοντας την σε αυτό το όμορφο κτίριο, καθώς με αυτό τον τρόπο, δείχνει ότι σέβεται και επενδύει στους δημότες του. Ευχόμαστε το νέο κτίριο να αποτελέσει τη στέγη για τους δημότες που επιθυμούν να βρουν ένα χώρο δημιουργικότητας.  Ένα χώρο όπου άτομα όλων των ηλικιών θα έχουν στη διάθεση τους τα μέσα για ανάπτυξη του πνεύματος τους.

Αγαπητέ Ανδρέα σε ευχαριστώ που μου έδωσες την ευκαιρία να βρίσκομαι σήμερα εδώ και ως ΚΕΒΕΠ σου ευχόμαστε ο διηγηματικός σου οίστρος και το αίσθημα σου για προσφορά να μην σταματήσει ποτέ. Καλή συνέχεια!


Σύλβια Κουκουνίδου
Πρόεδρος ΔΣ ΚΕΒΕΠ
19 Φεβρουαρίου 2014


(Από την εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Στροβόλου με τίτλο "Παρουσίαση του διηγηματικού έργου του Ανδρέα Καπανδρέου", Αίθουσα Εκδηλώσεων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Στροβόλου, 19η Φεβρουαρίου 2014) 






[1] http://www.minedu.fi/export/sites/default/OPM/Kirjastot/kansainvaelinen_ja_eu-yhteistyoe/Liitteet/Final_Report_-_Cross-European_Library_Impact.pdf