15 Ιουλ 2013

Βιβλίο με επιλεγμένα ποιήματα του Βασίλη Μιχαηλίδη

Επιλεγμένα ποιήματα / Βασίλης Μιχαηλίδης; επιμ. Λευτέρης Παπάλεοντίου. Λευκωσία: Μικροφιλολογικά, 2013.

Ο φιλόλογος – ερευνητής Λευτέρης Παπαλεοντίου επιμελήθηκε της έκδοσης «Επιλεγμένα ποιήματα» του Βασίλη Μιχαηλίδη (1849-1917).
Ο επιμελητής επέλεξε να δημοσιεύσει  35 από τα ποιήματα του Βασίλη Μιχαηλίδη μερικά από τα οποία είναι γραμμένα στην κυπριακή διάλεκτο, άλλα στην νεοελληνική καθομιλουμένη της εποχής που γράφτηκαν καθώς και κάποια που χρησιμοποιούν και τις δύο διαλέκτους.

Στην πολύ ενδιαφέρουσα και μακροσκελή (62 σελ.) εισαγωγή του ο Λευτέρης Παπαλεοντίου κατατάσσει τα ποιήματά του Β. Μιχαηλίδη σε 3 κατηγορίες: α) Πατριωτικά, β) Ερωτικά και γ) Σατυρικά,  προσπαθώντας να εξηγήσει στον αναγνώστη τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τα δημιούργησε ο ποιητής.     

Στο τέλος του βιβλίου ο αναγνώστης μπορεί επίσης να διαβάσει τα κεφάλαια:

-          «Πρώτες δημοσιεύσεις – Σημειώσεις» με αναφορές στο πως οι εφημερίδες της εποχής υποδέχτηκαν τις δημοσιεύσεις του Βασίλη Μιχαηλίδη.

-          «Κριτικές για τον Β. Μιχαηλίδη» το οποίο αποτελείται από σημειώματα, μελέτες, μαρτυρίες, επιστολές και ποιήματα από το 1881 μέχρι το 1960.

-          «Χρονολόγιο Β. Μιχαηλίδη» με τα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής του ποιητή (1849-1917).

-          «Πηγές – Βιβλιογραφία»

-          «Γλωσσάρι»

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου
Μια νέα έκδοση πρόταση επιλεγμένων ποιημάτων του Βασίλη Μιχαηλίδη επιχειρείται στον τόμο αυτό· για πρώτη φορά αξιοποιούνται εδώ, σε αυτοτελή έκδοση, όχι μόνο οι δύο ποιητικές συλλογές που εξέδωσε ο ποιητής όσο ζούσε, αλλά και οι πρώτες δημοσιεύσεις των ποιημάτων και τα σωζόμενα αυτόγραφά τους, που μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμνε πολλά προβλήματα. Στον τόμο αυτό περιλαμβάνονται τριάντα πέντε ποιήματα του Β. Μιχαηλίδη· είκοσι ιδιωματικά (δηλαδή όλα σχεδόν όσα έγραψε), έντεκα μη ιδιωματικά (γραμμένα στη νεοελληνική «κοινή» της εποχής) και τέσσερα «μικτά».

Ύστερα από έναν σχεδόν αιώνα από τον θάνατό του (1917), είναι καιρός να αναγνωρίσουμε ότι ο Βασίλης Μιχαηλίδης υπήρξε η πιο ισχυρή ποιητική προσωπικότητα που ανέδειξε ποτέ η Κύπρος. Η ποίησή του (και ειδικότερα η ιδιωματική πτυχή της) αντέχει στον χρόνο, αν και δεν είχε ως τώρα την εκδοτική ή την αναγνωστική τύχη που της ταιριάζει. Βέβαια, το μεγάλο στοίχημα είναι να περάσουν τα πιο αξιόλογα ποιήματά του, τα γραμμένα στο κυπριακό ιδίωμα, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και να φτάσουν κυρίως στην Ελλάδα και στον απόδημο ελληνισμό. 

- Διαβάστε επίσης: Η Χιώτισσα του Βασίλη Μιχαηλίδη (και η μουσική ενορχήστρωση του Λάρκου Λάρκου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: