18 Ιουλ 2013

2017 - Η Ελλάδα υπό νεο-οθωμανική κατοχή

2017 - Η Ελλάδα υπό νεο-οθωμανική κατοχή / Γιώργος Παπαγιαννόπουλος. Αθήνα: Εναλλακτικές Εκδόσεις, 2009.

Μυθιστόρημα ιστορικής (ή και πολιτικής φαντασίας). Μια φανταστική ιστορία η οποία διαδραματίζεται στο άμεσο μέλλον και συγκεκριμένα στο 2017 όπου η Ελλάδα και η Κύπρος βιώνουν μια νέα οθωμανική κατοχή. Ο συγγραφέας μας  διηγείται ένα εφιαλτικό σενάριο όπου οι λανθασμένοι και καταστροφικοί χειρισμοί της πολιτικής ηγεσίας έφεραν την Ελλάδα σε μια νέο οθωμανική κατοχή. Πυρήνες αντίστασης, ανάμεσά τους και ο ήρωας της ιστορίας, προσπαθούν να οργανωθούν και να αντισταθούν. 

Το βιβλίο κάνει μερικά «φλας μπακ» για να μας διηγηθεί την μάχη του Μυριοκέραλου ( την οποία έδωσαν οι Βυζαντινοί το 1176 εναντίον των Σελτζούκων του Ικονίου), ιστορίες από την Σμύρνη του 1922 και άλλες στιγμές της ελληνικής ιστορίας.

Κορυφαία στιγμή του μυθιστορήματος, το κλείσιμο της ιστορίας όπου σημαντικές μορφές της ελληνικής ιστορίας ετοιμάζονται για την μεγάλη μάχη του έθνους. Εκεί, ανάμεσα στους Άρη Βελουχιώτη, Μανόλη Γλέζο, Νικόλαο Πλαστήρα, Δημήτριο Ψαρρό, Ίωνα Δραγούμη, Πηνελόπη Δέλτα, Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και άλλους, βρίσκονται και οι αντιπρόσωποι του έθνους από την Κύπρο:

«…Περήφανο τιμητικό άγημα από την Μεγαλόνησο με τους αθάνατους Γρηγόρη Αυξεντίου, Ευαγόρα Παλληκαρίδη, Μιχαλάκη Καραολή, Ανδρέα Δημητρίου, Τάσο Ισαάκ, Σολωμό Σολωμού. Προς τιμήν τους ο ποιητής της Ρωμιοσύνης [Γιάννης Ρίτσος] απάγγελνε κείνη την ώρα στίχους από τον «Αποχαιρετισμό», ποίημα γραμμένο για τον Γρηγόρη Αυξεντίου…»

Από το οπισθόφυλλο:
Ελλάδα, έτος 2.017 μ.Χ. Μετά τον πρόσφατο ελληνο-τουρκικό πόλεμο, η Ελλάδα έχει ηττηθεί με αποτέλεσμα ένα τμήμα της να έχει περιέλθει εκ νέου υπό Νέο-οθωμανική κατοχή. Ο υπόλοιπος ελλαδικός και κυπριακός χώρος έχει διχοτομηθεί, με το μεγαλύτερο εδαφικό τμήμα να κυριαρχείται από τις δυνάμεις της υποτέλειας και της συνεργασίας με την Τουρκία. Σε αυτό το περιβάλλον της παρακμής και της κατάπτωσης, οι υπάρχουσες υγιείς δυνάμεις αντιστέκονται προς δύο κατευθύνσεις:
ενάντια τον εισβολέα
- ενάντια στην εσωτερική σήψη που εκπορεύεται από τις κυρίαρχες δυνάμεις.
Αυτή τη χρονική στιγμή, ο πρωταγωνιστής μας, ο Προκόπης, μέσα από τη δική του ωρίμανση, βρίσκει τον βηματισμό του και οδηγείται στην συνάντηση του με την αυτογνωσία και την Αντίσταση...

Δεν υπάρχουν σχόλια: