29 Φεβ 2020

Εικονική περιήγηση στο νέο κτήριο της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου «Στέλιος Ιωάννου»

Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με την εταιρεία duooVision δημιούργησαν μια εφαρμογή που επιτρέπει την εικονική περιήγηση στο εντυπωσιακό κτήριο Κέντρο Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου».

Η εφαρμογή έγινε κατορθωτή μετά από φωτογράφηση 360 μοιρών των χώρων της Βιβλιοθήκης.

Κατά τη διάρκεια της ψηφιακής περιήγησης η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια του κέρσορα ή του πληκτρολογίου ενός υπολογιστή ή μιας φορητής συσκευής, ο χρήστης μπορεί, πατώντας σε επιλεγμένα σημεία να λάβει περισσότερες πληροφορίες υπό μορφή κειμένου, φωτογραφίας ή βίντεο.

23 Φεβ 2020

Η Ανατρεπτική πανσέληνος της Τάσας Χαμπή


Μια ερωτική ιστορία με λυκανθρώπους είναι η πρώτη λογοτεχνική κατάθεση της Τάσας Χαμπή.
Πρόκειται για μια νουβέλα στην οποία περιγράφεται η ιστορία της Μάνιας η οποία μέσα από έναν έρωτα συνειδητοποιεί την πραγματική της φύση και ανακαλύπτει κρυμμένα μυστικά του παρελθόντος.

Πρωταγωνιστές της ιστορίας είναι άνθρωποι που μετατρέπονται σε λύκους, προσπαθώντας να ελέγξουν αυτοί τους την ιδιαιτερότητα αλλά και άνθρωποι που προσπαθούν να τους εκμεταλλευτούν.

Από το οπισθόφυλλο:
«Ήμουν έτοιμη να τους πνίξω, η πατούσα μου πίεζε το σημείο της καρωτίδας, δεν θα δίσταζα, το παραδέχομαι, όταν μπήκε μέσα η λύκαινα των ονείρων μου. Αυτή που έχεις στον καμβά επάνω στη σοφίτα. Τρόμαξα, πάγωσα, ακινητοποιήθηκα. Με το κεφάλι της με έσπρωξε στην άκρη. Από φόβο έκλεισα τα μάτια μου, άκουγα με πόση μανία τους ξέσκιζε, και τις φοβισμένες κραυγές τους. Όταν στο χώρο βασίλεψε ησυχία, τότε άνοιξα τα μάτια μου και τους αντίκρισα στην κατάσταση που τους είδες και συ…» 

Χαμπή, Τάσα. Ανατρεπτική πανσέληνος. Αθήνα: Συμπαντικές Διαδρομές, 2019


19 Φεβ 2020

The Handmaid’s Tale (Η ιστορία της θεραπαίνιδας)


Η τηλεοπτική σειρά “The Handmaids Tale” είναι βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Μαργκαρετ Άτγουντ (Margaret Atwood) που κυκλοφόρησε το 1985 (στα ελληνικά κυκλοφόρησε το 2018 από τις εκδόσεις Ψυχογιός με τον τίτλο «Η ιστορία της θεραπαίνιδας»).

Πρόκειται για μια δυστοπική ιστορία η οποία παραμένει επίκαιρη ακόμα και σήμερα σε έναν κόσμο όπου στο πολιτικό σκηνικό πολύ συχνά εμφανίζονται πολιτική αστάθεια, μαχητικές διαδηλώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τρομοκρατία, συζήτηση για το δικαίωμα της γυναίκας στην κυοφορία, αλλά και περιβαλλοντικοί κίνδυνοι.

Στον φανταστικό κόσμο που δημιούργησε η Atwood με φόντο την Αμερική της δεκαετίας του 80,  παρουσιάζεται μια εφιαλτική εκδοχή του τι θα μπορούσε να συμβεί αν τα πράγματα πήγαιναν στραβά. Μετά την πολιτική και στρατιωτική επικράτηση μιας ομάδας θρησκόληπτων αντρών οι ΗΠΑ μετονομάζονται σε Γαλαάδ και επιβάλλεται ο δικός τους θρησκευτικός – χριστιανικός νόμος σύμφωνα με τον οποίο ύψιστος προορισμός κάθε γυναίκας είναι η τεκνοποίηση. Προκειμένου να σταματήσουν την υπογεννητικότητα που προκλήθηκε από τις περιβαλλοντικές αλλαγές, επιλέγουν τις γόνιμες γυναίκες και τις εξαναγκάζουν να τεκνοποιούν για λογαριασμό της πολιτικής ελίτ. 

15 Φεβ 2020

Ο Μελής ο Νταής: ηλεκτρονική διαδραστική ιστορία για παιδιά


  • Ηλεκτρονική διαδραστική ιστορία για παιδιά διαθέσιμη δωρεάν μέσω της εφαρμογής JoinTheTale για κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες.
  • Η ιστορία είναι επεξεργασμένη από την ειδική παιδοψυχολόγο Μαρία Περδικογιάννη και καταπιάνεται με το σχολικό εκφοβισμό εξηγώντας γιατί τα παιδιά δεν πρέπει να ανέχονται τη σωματική και λεκτική βία.
  • Η ιστορία απευθύνεται σε παιδιά 4-10 ετών και τους γονείς τους και είναι διαθέσιμη στα ελληνικά και αγγλικά.
  • Κατεβάστε την εφαρμογή δωρεάν από το Google Play ή Apple Store γράφοντας JoinTheTale ή ακολουθώντας τη διεύθυνση: http://onelink.to/jointhetale


11 Φεβ 2020

Αφιέρωμα «Διώξεις συγγραφέων και βιβλίων με την κατηγορία του αθεϊσμού και της βλασφημίας» Μέρος Α: (περιοδικό Διόραμα, τχ. 27-28)



Διμηνιαίο περιοδικό Τεχνών και Πολιτισμού «Διόραμα», τεύχος 27-28, Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2019 & Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2020.

Στο διπλό τεύχος (27-28) του περιοδικού Διόραμα δημοσιεύεται το πρώτο μέρος δικού μου αφιερώματος με τίτλο «Διώξεις συγγραφέων και βιβλίωνμε την κατηγορία του αθεϊσμού και της βλασφημίας».Στο Μέρος Α παρουσιάζονται οι περιπτώσεις των: Πρωταγόρα, Πλήθωνα Γεμιστού, Ρήγα Φεραίου Βελεστινλή, Ανδρέα Λασκαράτου, Δαρβίνου, Τεύκρου Ανθία και Νίκου Καζαντζάκης (σ.55-58).

Στο επόμενο τεύχος (29), στο Μέρος Β, θα παρουσιαστούν οι περιπτώσεις των: Εμμανουήλ Ροΐδη, Γιάνη Κορδάτου, Ηλία Πετρόπουλου, Σαλμάν Ρουσντί, Μίμη Ανδρουλάκη, Γκέρχαρντ Χάντερερ και Νταν Μπράουν.

Στο τεύχος περιλαμβάνονται επίσης άλλα ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν τα Εικαστικά, το Θέατρο, τη Φωτογραφία, τη Μουσική, την Αρχιτεκτονική και τη Λογοτεχνία.

7 Φεβ 2020

Όταν ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου συνάντησε (μουσικά) τον Κύπριο ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη (+ βίντεο)


Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, με τη διαμεσολάβηση του μουσικού Λάρκου Λάρκου ανακάλυψε και τραγούδησε στίχους του Κύπριου ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη (1849-1917).

Ο Λάρκος Λάρκου ο οποίος έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την ποίηση του Βασίλη Μιχαηλίδη έχει μελοποιήσει αρκετά από τα ποιήματά του [εδώ μπορείτε να ακούσετε μελοποιημένο και το ποίημα "Η Χιώτισσα εν Λεμεσῴ, κατά το 1821"].

Το  τραγούδι «Προς ζητήσαντά» το οποίο ερμηνεύει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου είναι  από την ποιητική συλλογή του Βασίλη Μιχαηλίδη «Η Ασθενής λύρα» του 1882.

3 Φεβ 2020

…Πάντων και αοράτων» ποιητική συλλογή του Άντρου Λυρίτσα


«…Πάντων και αοράτων» ονομάζεται η ποιητική συλλογή του Άντρου Λυρίτσα (Λευκωσία: Αφιερώσεις, 2019).

Ο τίτλος του βιβλίου, ο οποίος για κάποιους ίσως ακουστεί παράξενος, είναι εμπνευσμένος  από την άποψη με την οποία ο ίδιος ο συγγραφέας μας εισάγει στα γραφόμενά του:
«Αν ο θεός είναι ποιητής των ορατών, ο ποιητής είναι θεός πάντων των αοράτων».

Το θέμα του «τι εστί ποίηση» και «ποιητής» φαίνεται να απασχολεί τον Λυρίτσα τόσο από το εξώφυλλο του βιβλίου στο οποίο έχει επιλέξει να βάλει τον πίνακα του Νίκου Εγγονόπουλου «Ο ποιητής και η μούσα του», όσο και από το ποίημα του Γιώργου Σαραντάρη «Δεν είμαστε ποιητές» που παραθέτει στην αρχή του βιβλίου.

Εξάλλου και το πρώτο ποίημα της συλλογής που έχει τίτλο «Σταύρωση»  ξεκινά με τον στίχο «Θα κλειστώ στο μοναστήρι της ποίησης, πούναι κτισμένο στα μετέωρα των λέξεων…» ενώ το δεύτερο ποίημα έχει τίτλο «Η τρέλα της ποίησης». Αναφορές στην ποίηση γίνονται και σε άλλα ποιήματα της συλλογής όπως π.χ. στο ποίημα Εύα «Εμείς οι αμαρτωλοί, τις λέξεις βάζουμε για φύλλο συκής, της ποίησης ο θεός τη γύμνια μας μη δει...) και στο ποίημα «Στίχοι που δεν γράφτηκαν».