22 Αυγ 2018

Τρεις μήνες και μια μέρα: η φιλοσοφική νουβέλα του Κυριάκου Δημητρίου


«Τρεις μήνες και μια μέρα» είναι ο τίτλος της νουβέλας του Κυριάκου Δημητρίου, η οποία κυκλοφόρησε το 2016 από τις εκδόσεις Πορεία.

Η υπόθεση διαδραματίζεται στο σύγχρονο Λονδίνο όπου ο πρωταγωνιστής - αφηγητής,  ένας διδακτορικός φοιτητής της φιλοσοφίας ζει σε μια φοιτητική εστία, η οποία, χρόνια πριν, λειτουργούσε σαν σανατόριο. Τον φοιτητή φαίνεται, μέσα από τη μελέτη του, να απασχολεί η εις βάθος αναζήτηση της γνώσης και της αυτογνωσίας.

Κατά τις συζητήσεις του με τους συγκάτοικούς του αλλά και στις βιβλιογραφικές του αναζητήσεις, τον απασχολούν θέματα όπως το Ομηρικό ζήτημα, τη μοίρα του ανθρώπου και η ύπαρξη Θεού (ο ίδιος φαίνεται να είναι επηρεασμένος από τις αθεϊστικές απόψεις των Jeremy Bentham και George Grote).

 «Οι άνθρωποι, από καταβολής κόσμου (όπως θα έλεγε και ο Ουαλός θεολόγος, ο Ντέρφελ, σύνοικός μας στο σανατόριο), δεν χορταίνουν με τις έλλογες αποδείξεις – έστω κι αν οι φοβίες τους αντιφάσκουν κατάφορα με τη φιλοσοφική ή την επιστημονική τους κοσμοθεωρία. Αν θέσεις ευθέως το δίλλημα, η μισή ανθρωπότητα θα επιλέξει τις διαψευσμένες ελπίδες, τις μάταιες φαντασιώσεις, την απατηλή υπόκρουση του εξωπραγματικού, το κυνήγι της χίμαιρας, παρά την αποδοχή της αδήριτης αλήθειας που ορίζει μέσα στους αιώνες ο φυσικός νόμος. Ο ανορθολογισμός είναι ο αιώνιος πειρασμός που εξυφαίνει αθόρυβα τον ιστό του στο μυαλό του φιλοσόφου, σαν την αράχνη στο σκονισμένο σκοτάδι» (σελ.41-42)

Σε ένα ομιχλώδες και αινιγματικό Λονδίνο, στη διαδρομή μεταξύ της εστίας και της Βρετανικής Βιβλιοθήκης, αλλά και κατά τις επισκέψεις του σε παλιά βιβλιοπωλεία, ο πρωταγωνιστής αρχίζει να χάνει την αίσθηση του χρόνου. Διαβάζοντας παλιά χειρόγραφα μεταφέρεται με ένα μεταφυσικό τρόπο στο Λονδίνο προηγούμενων αιώνων και συναντά φιλοσόφους και συγγραφείς όπως: ο φιλέλληνας φιλόσοφος Jeremy Bentham ο οποίος είχε παθολογική φοβία για τα φαντάσματα,  ο ιστορικός – πολιτικός φιλόσοφος George Grote, ο κλασσικός φιλόλογος Floyer Sydenham κ.α.

Διαβάζοντας τα κείμενα του Samuel Pips κλεισμένος στην καταπακτή ενός παλαιοβιβλιοπωλείου, ο πρωταγωνιστής ζει σκηνές από την πανώλη του 1665 και την μεγάλη πυρκαγιά του 1666 που κατέστρεψε το Λονδίνο.

Η ιστορία καταλήγει να είναι ένα ταξίδι στον χρόνο όπου το παρελθόν μπερδεύεται με το παρόν και το μέλλον προκαλώντας στον ήρωα παράδοξες και ανεξήγητες καταστάσεις οι οποίες προεκτείνονται  «στη χαοτική σφαίρα του ανερμήνευτου παραλογισμού» (σελ. 126).


Οπισθόφυλλο
Ένας φοιτητής Φιλοσοφίας φτάνει σε ένα παλιό βικτοριανό κτίριο, για να βιώσει μια παράδοξη περιπλάνηση στο παρελθόν. Το ιστορικό οικοδόμημα -παλιό σανατόριο ανίατων ασθενών, στέγη φοιτητών πια- διυλίζεται στον χρόνο και στη λονδρέζικη ομίχλη, μαζί με τους ενοίκους του, και μετατοπίζεται με βιαιότητα σε τρεις διαδοχικές εποχές, με ανάστροφη πορεία και απροσδόκητο προορισμό.

Δημητρίου, Κυριάκος Ν. Τρεις μήνες και μια μέρα / Κυριάκος Δημητρίου. - Αθήνα: Πορεία, 2016. - 144σ. · 21x13 εκ.


Διαβάστε επίσης:


Δεν υπάρχουν σχόλια: