1 Αυγ 2018

Ζόμπι στην Ισλανδία της Νανά Αρναντόττιρ

Το «Ζόμπι στην Ισλανδία» είναι ένα ιδιαίτερο βιβλίο της Ισλανδής συγγραφέως Νανά Αρναντόττιρ, το οποίο συνδυάζει τρόμο αλλά και καλόγουστο χιούμορ. 

«Είμαστε στην Ισλανδία. Αλλά έχει και Ζόμπι» μας πληροφορεί το οπισθόφυλλο του βιβλίου το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ένας εναλλακτικός τουριστικός οδηγός για την Ισλανδία. 
Μέσα από την ιστορία μιας ομάδας νεαρών οι οποίοι προσπαθούν να σωθούν από τους συμπολίτες τους που έχουν μετατραπεί σε ορδές ζόμπι, το βιβλίο δίνει (σε υποσημειώσεις) ενδιαφέρουσες ιστορίες για την Ισλανδία, τους κατοίκους της και τις συνήθειες τους.

Το βιβλίο έχει δράση, χιούμορ, βία αλλά και μια ερωτική ιστορία μεταξύ δύο κοριτσιών.
Ο πρωτότυπος τίτλος του βιβλίου που κυκλοφόρησε το 2011 στην αγγλική γλώσσα είναι “Zombie Iceland”. 
Στο τέλος του βιβλίου και αφού ολοκληρώνεται η κύρια ιστορία, η συγγραφέας μας χαρίζει ακόμα μια σύντομη ιστοριούλα «Ο εμπνευσμένος θάνατος του Σκάλι του παγωτατζή» η οποία επίσης εκτυλίσσεται στην Ισλανδία των Ζόμπι και η οποία δίνει μια φιλοσοφική νότα στο βιβλίο.
Κάθε κεφάλαιο συνοδεύεται από μια μουσική πρόταση, την οποία αν ακολουθήσετε ίσως δώσει νέα διάσταση στην ανάγνωση του βιβλίου.
Στα ελληνικά το βιβλίο μεταφράστηκε το 2013 από τον εκδοτικό οίκο Συμπαντικές Διαδρομές και την Κιάρα Καλουντζή.

Arnadottir, Nana. Ζόμπι στην Ισλανδία / Νανά Αρναντόττιρ · μετάφραση Κιάρα Καλουντζή. - 1η έκδ. - Θεσσαλονίκη : Συμπαντικές Διαδρομές, 2013. - 215σ. · 21x14 εκ. - (Zombies Sunrise)

Από το οπισθόφυλλο της ελληνικής έκδοσης:

Είμαστε στην Ισλανδία. Απλά έχει και Ζόμπι.

Σαν επακόλουθο ενός ατυχήματος στο νέο εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας, μια περίεργη αρρώστια αρχίζει να εξαπλώνεται στο Ρέικιαβικ, μετατρέποντας τους ανθρώπους σε πεινασμένους κι άμυαλους κανίβαλους, που περιφέρονται με μοναδικό σκοπό τους να φάνε τους φίλους και τις οικογένειές τους. Θα τα καταφέρουν να επιβιώσουν η οικογένεια Ράγκναρ; Εξάλλου, αν υπάρχουν κάποιοι που έχουν ελπίδα να επιβιώσουνε από την ισλανδική ορδή των ζόμπι, είναι αυτή η οικογένεια.
Άντε, άντε, τρέχα! Τρέχα! Σκέφτηκε η Μπάρμπαρα. Με ένα τίναγμα, τέντωσε πίσω το κεφάλι της για μια γρήγορη ματιά κι ύστερα απότομα το τίναξε ξανά μπροστά. Αργά καθάρματα!
Παρά το νεκρικά άκαμπτο βάδισμά τους, τα ζόμπι ήταν πάρα πολλά. Αυτό είναι και το πρόβλημα πάντα στις ταινίες, σκεφτόταν καθώς τα πόδια της πλατάγιζαν στο πεζοδρόμιο, πάντα είναι πάρα πολλά. 
Η Μπάρμπαρα κατηφόριζε την Αϊεσίδα, στο δυτικό τμήμα του Ρέικιαβικ. Πόσες φορές είχε τρέξει σ' αυτό το δρόμο που σφιχταγκάλιαζε την παραλία γύρω από τη γωνία του σπιτιού της; Αμέτρητες φορές, απάντησε. Φυσικά, εκείνες τις άλλες φορές απλώς προσποιούταν πως υπήρχαν τέρατα για να τους ξεφύγει. Τώρα που πίσω της βρισκόταν η ορδή των ζόμπι κι αυτή ήταν το δόλωμα, μακριά από το σπίτι της, ευχόταν να ήταν και τούτη μια από εκείνες τις προσποιητές κούρσες.

Σημείωση για τους ταξιδιώτες: Αυτό εδώ το βιβλίο περιέχει μια λίστα με τραγούδια για τους λάτρεις της ισλανδικής μουσικής, μια συνταγή για κρεατόσουπα και διάφορες άλλες χρήσιμες πολιτιστικές και ιστορικές πληροφορίες για την Ισλανδία. Α! και ζόμπι. Πολλά ζόμπι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: