17 Αυγ 2018

Ξένοι στην κόψη: διηγήματα του Δημήτρη Στατήρη


23 σύντομες και κοφτές, σε μερικές προπτώσεις κοφτερές σαν μαχαίρι, ιστορίες αποτελούν τη συλλογή διηγημάτων του Δημήτρη Στατήρη «Ξένοι στην κόψη».

Το βιβλίο ξεκινά με το Καφκικού τύπου διήγημα «Επίσκεψη σε μια δημόσια υπηρεσία» και ακολουθεί στο ίδιο περίπου στυλ το διήγημα «Η απονομή». Συνεχίζει με ιστορίες βγαλμένες μέσα από την καθημερινότητα (π.χ. «Σόνια») καθώς και ιστορίες κοινωνικού προβληματισμού («Συνάντηση», «Ο γελωτοποιός»). Από τη συλλογή δεν απουσιάζει το αλληγορικό στοιχείο αλλά και κάποια ίχνη φανταστικού (π.χ. «Ο ασυμβίβαστος» - ο άνθρωπος με τα πράσινα αυτιά).

Ο τίτλος του βιβλίου ''Ξένοι στην κόψη'' περικλείει, σύμφωνα με τον ίδιο τον συγγραφέα (σε προσωπική επικοινωνία που είχαμε) την ουσία του βιβλίου το οποίο καλύπτει θεματικούς άξονες όπως η αποξένωση και η απόσταση μεταξύ των ανθρώπων στον σύγχρονο κόσμο.

 Πέντε από τα διηγήματα της συλλογής είχαν πρωτοδημοσιευτεί (κάποια σε πρώιμη μορφή και κάποια αυτούσια), σε ηλεκτρονικά και έντυπα λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες.

Από το οπισθόφυλλο:
Βήματα ακούστηκαν να κατεβαίνουν από ψηλά. Πιο γρήγορα κι απ’ τη σκέψη, τα βήματα πλησίασαν και μεταμορφώθηκαν σε ογκώδεις, μυστακοφόρους αστυνομικούς. Ο Ιάκωβος ελίχθηκε ανάμεσά τους ώσπου οι αστυνομικοί ξανάγιναν βήματα και χάθηκαν. Ήταν βέβαιος πως ούτε καν τον είχαν προσέξει.

Ξημέρωσε. Τράβηξε την κουρτίνα στο πλάι, ένα μουντό φέγγος πλημμύρισε το δωμάτιο. Ο Ερρίκος ντύθηκε, βγήκε να περπατήσει και να γίνει κι αυτός μια γκρίζα αντανάκλαση του εαυτού του. Η ατμόσφαιρα ήταν υγρή, κρύα. Τα χέρια του ζάρωσαν στις τσέπες του παλτού του, ένα ελαφρύ αεράκι ανακάτευε τα μαλλιά του, γεωμετρικά σχήματα μεταβάλλονταν στο μέτωπό του. Δεν ήξερε πού βαδίζει. Οι περαστικοί τον προσπερνούσαν ξυστά, θαρρείς κι ήταν διάφανος.

Στατήρης, Δημήτριος. Ξένοι στην κόψη: διηγήματα / Δημήτρης Στατήρης. Αθήνα: Σμίλη, 2018. - 98σ. · 20x13 εκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: