8 Σεπ 2014

Ο William Wells Brown και «Η κόρη του προέδρου»

Clotel or The president’s daughter / William Wells Brown. London: Partridge & Oakey Paternoster Row, 1853

Ο Αφρο-Αμερικανός συγγραφέας William Wells Bown γεννήθηκε σε καθεστώς σκλαβιάς το 1816 στο Κεντάκι των ΗΠΑ από λευκό πατέρα (ιδιοκτήτη φυτείας)  και νέγρα (σκλάβα) μητέρα. Εργάστηκε σαν σκλάβος μέχρι το 1834 όταν δραπέτευσε και διέφυγε στον Αμερικανικό βορρά. 
Το 1847 εξέδωσε τις εμπειρίες του στο βιβλίο «Narrative of William W Brown, A Fugitive Slave»  [Αφήγηση του William W. Brown, ενός σκλάβου φυγά].

Λίγα χρόνια αργότερα διέφυγε στην Αγγλία προκειμένου να αποφύγει την σύλληψη του με βάση ένα νόμο που ψηφίστηκε τότε εναντίον των σκλάβων που είχαν δραπετεύσει (Fugitive Slave Act).

Στο Λονδίνο έγραψε το βιβλίο του «Clotel or The presidents daughter» [Κλοτέλ ή Η κόρη του προέδρου] στο οποίο αναφέρεται στις φήμες ότι  ο πρόεδρος των ΗΠΑ Thomas Jefferson (1743-1826) απέκτησε κόρη (την Clotel) με μια νέγρα σκλάβα του, την Sally Hemings (1773-1835). Οι νεότεροι ιστορικοί απέδειξαν ότι η ιστορία της Κλοτέλ ήταν πραγματική.

Ο συγγραφέας επέστρεψε στην Αμερική μετά την οριστική κατάργηση της δουλείας και πέθανε το 1884 σε ηλικία 70 χρόνων.

Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα την εποχή του χαρακτηρίστηκε σκανδαλοθηρικό ενώ μαζί με το πρώτο του μυθιστόρημα (Narrative of William W. Brown, a fugitive slave) θεωρούνται ως τα πρώτα κείμενο αφρο-αμερικανικής λογοτεχνίας.

*Δυστυχώς, δεν κατάφερα να εντοπίσω κάποια βιβλία του συγγραφέα μεταφρασμένα στα ελληνικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: