4 Ιουν 2014

Το No. 9 του Γιώργου Μπιλικά

No. 9 / Γιώργος Μπιλικάς. Θεσσαλονίκη: Συμπαντικές Διαδρομές, 2013

To No. 9” είναι ο τίτλος του δεύτερου βιβλίου του Γιώργου Μπιλικά.
Πρόκειται για ένα φανταστικό μυθιστόρημα με φιλοσοφικές προεκτάσεις, που μοιάζει να έρχεται ως φυσική συνέχεια μετά το πρώτο μυθιστόρημα του συγγραφέα «Heaven Adventures» (Συμπαντικές Διαδρομές, 2012). Κεντρικός ήρωα είναι και σε αυτό το μυθιστόρημα ο Ορφέας, ο οποίος ξεκινώντας ένα βράδυ από το μικρό και αγαπημένο του μπαράκι, το «Blue Note», αποφασίζει να απολαύσει την πανσέληνο στο Ναό του Ποσειδώνα, στο Σούνιο. Το ατύχημα που του συμβαίνει λίγο πριν φτάσει εκεί πυροδοτεί τη μυστήρια και περιπετειώδη πλοκή.
Ο συγγραφέας, πάντα πιστός στην περιγραφή του υπερβατικού στοιχείου, συνδυάζει και πλέκει την πραγματικότητα με ό,τι φαίνεται επινοημένο και ονειρικό, αφήνοντας τελικά μία γεύση αμφιβολίας στον αναγνώστη για τα ψήγματα αλήθειας που μπορεί να κρύβονται στην ιστορία, μέσα από μία δεξιοτεχνικά δομημένη και ταχύρυθμη αφήγηση.

Όπως μας πληροφορεί ο Γιώργος Μπιλικάς για το βιβλίο, «Το Συμπαντικό παιχνίδι, η συνύπαρξη των αντιθέτων (Θετικό-Αρνητικό, Σκοτεινό-Φωτεινό κτλ.) και τα Τέσσερα Στοιχεία της Φύσης (Γη, Νερό, Αέρας, Φωτιά) είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της νέας αυτής ιστορίας, που βρίσκει τον Ορφέα να κινείται ανάμεσα σε δύο Παράλληλους Κόσμους. Τα ατέλειωτα και συνεχή flash back στο “Εδώ” και στο “Εκεί” (το άγνωστο “Εκεί”, αφού κανείς ποτέ δε γύρισε, για να μας το περιγράψει) μας βοηθούν να κατανοήσουμε αυτό που συμβαίνει, αλλά βοηθούν και την πλοκή να “δέσει” λίγο λίγο και σιγά σιγά όσο πλησιάζουμε στο φινάλε.

Ο κάθε βασικός ήρωας του μυθιστορήματος αντιπροσωπεύει και καθένα από τα τέσσερα στοιχεία της φύσης:
Έτσι, ο Malt ή Μπυρόνι (Επεξεργασμένο Κριθάρι) αντιπροσωπεύει το Στοιχείο της Γης, η Anqet (Θεά των Υδάτων/Αίγυπτος) το Στοιχείο του Νερού, ο Intra (Θεός των Ανέμων/Ινδίες) το Στοιχείο του Αέρα και ο ίδιος ο Ορφέας αντιπροσωπεύει το Στοιχείο της Φωτιάς. Η Ίρις (Ολύμπια θεότητα και Αγγελιοφόρος των θεών), που αντιπροσωπεύει την Επικοινωνία, λειτουργεί ως ενδιάμεσος, φέρνοντας σε Επαφή τους υπόλοιπους ήρωες μεταξύ τους. Η Αστάρτη, τέλος, (Θεά των Φοινίκων), που αντιπροσωπεύει τη Γυναικεία Χάρη, τη Γονιμότητα και τον Έρωτα, κλείνει τον κύκλο, ενσωματώνοντας την έννοια και την Ουσία του Δυαδικού Στοιχείου της Ύπαρξής μας (Αρσενικό-Θηλυκό).

Ο τίτλος Νο. 9 είναι μία –μικρή έστω- αναφορά στον John Lennon (και στο ιδιόρρυθμο τραγούδι των Beatles «Revolution 9»), αλλά αποτελεί και τον πυρήνα που διατρέχει όλη την ιστορία. Τίποτα, όμως, από τα όσα διαβάζουμε δεν το προεξοφλεί ή δεν το κάνει ορατό. Αυτό παραμένει “κρυμμένο” στο παρασκήνιο και αόρατο, κάνοντας την εντυπωσιακή του εμφάνιση στα τελευταία κεφάλαια, όπου αναδεικνύεται επιβλητικά και “φωτίζει” τα πάντα, λύνοντας το μυστήριο».

Από το οπισθόφυλλο:

Όταν ζορίζουν τα πράγματα, οι ζόρικοι προχωρούν» λέει ένα ρητό. Ο Γιώργος Μπιλικάς κάνει το δεύτερο μυθιστορηματικό του βήμα. Ζόρικα πράγματα για ζόρικους αναγνώστες.
Θάνος Μπλούνας, Δημοσιογράφος

[...] Το βιβλίο διατρέχεται από αναφορές που γίνονται αφορμή για την συμμετοχή όλων των αισθήσεων του αναγνώστη, καθώς η ύλη με τη στενή και με την ευρύτερη έννοια γίνεται έμπρακτα ένα μέσον αυτόνομα σεβαστό, επιτελώντας την ίδια στιγμή και τη μεταφορά του πνεύματος για την ολοκλήρωση των στοχοθετήσεών του. Στο επίκεντρο βρίσκουμε, λοιπόν, τη δύναμη του μυαλού της φαντασίας και της ζωής σε κάθε έκφανσή της. Δηλαδή, και της ζωής μετά τη ζωή, όχι της ζωής μετά θάνατον, μίας κατάστασης παρεξηγημένης που προκαλεί το φόβο, ενώ αποτελεί ένα ακόμα πέρασμα. Καλή νέα αρχή εύχομαι, λοιπόν, σε όποιον διέρχεται μία νέα Πύλη, όπου κι αν βρίσκεται αυτή, όπως και σε όποιον επιλέξει να διαβάσει το ταξιδιάρικο και ευφάνταστα ενεργειακό αυτό βιβλίο, που επίσης μπορεί να αποτελέσει μια Πύλη για στοχαστικές διαδρομές... Προσωπικά, πάντως, φρόντισα να προμηθευτώ εγκαίρως τη Visadream μου και ετοιμάζομαι οσονούπω να την εισάγω στο ATM για μία νέα απόδραση στη Χώρα των Ονείρων...

Ιουλία Λυμπεροπούλου, Συγγραφέας


Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: