8 Ιουν 2014

Εφτά υπερφυσικές ιστορίες από τους μετρ του φανταστικού

Υπερφυσικές ιστορίες από τους μετρ του φανταστικού / Διάφοροι. Θεσσαλονίκη: Περιοδικό Mystery, [2007]
Σε μια συλλεκτική έκδοση το περιοδικό Mystery κυκλοφόρησε το 2007 το βιβλιαράκι «Υπερφυσικές ιστορίες από τους μετρ του φανταστικού».

(από την εισαγωγή του Γιώργου Ιωαννίδη):
Παραφράζοντας κάπως τα λόγια του μεγάλου σύγχρονου φιλόσοφου Richard Kearney, επαναλαμβάνω γεμάτος σιγουριά πως η φαντασία μπορεί να μας φτάσει όπου εμείς αδυνατούμε…
…με τη φαντασία δεν περιγράφω το ψεύτικο και αυτό που δεν υπάρχει, αλλά την πιθανότητα, τον οραματισμό και τη σύνθετη σκέψη, που επιτρέπει στο νου να υπερπηδήσει τα εμπόδια του συμβατικού κόσμου, περνώντας σε νέες, περισσότερο ζωντανές διαστάσεις.

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται εφτά ιστορίες των ακόλουθων συγγραφέων:

Άλτζερνον Μπλάκγουντ [Algernon Henry Blackwood] (1869-1951): Άγγλος συγγραφέας και δημοσιογράφος. Έγινε γνωστός για τις πολυάριθμες ιστορίες φαντασμάτων που έγραψε καθώς και για τις σκοτεινές διηγήσεις τρόμου του John Silence – τα πιο γνωστά του διηγήματα είναι τα «The willows” και «Wendigo». Υπήρξε μέρος της Θεοσοφικής Εταιρίας του Λονδίνου και του Ερμητικού Τάγματος της Χρυσής Αυγής.

Ώγκαστ Ντέρθελ [August Derleth] (1909-1971): Αμερικανός συγγραφέας και ανθρωπολόγος. Έμεινε στην ιστορία σαν ο πρώτος που εξέδωσε κείμενα του του Χ. Φ. Λάβκραφτ. Συμαντική θεωρείται η συνεισφορά του στη δημιουργία  της μυθολογίας Κθούλου. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του εκδοτικού οίκου Arkham House. Ο Ντέρθελ έχει γράψει γύρω στα 150 βιβλία. Ένα από αυτά είναι «Οι μάσκες του Κθούλου».

Άρθουρ Μάχεν [Arthur Machen] (1863-1947): Ουαλός συγγραφέας και μυστικιστής. Ίσως ο πιο παράξενος συγγραφέας του φανταστικού, περιηγητής, φιλόσοφος, συλλέκτης παράξενων αντικειμένων, μέλος του Ερμητικού Τάγματος της Χρυσής Αυγής και δημιουργός πολυδιαβασμένων έργων όπως το «Ο μέγας θεός Παν», «Η νουβέλα της μαύρης σφραγίδας» κ.α.

Κλάρκ Άστον Σμιθ [Clark Ashton Smith] (1893-1961): Αμερικανός ποιητής, γλύπτης, μουσικός και θερμός φίλος του Χ. Φ. Λάβκραφτ. Έγραψε έργα τρόμου, φαντασίας και επιστημονικής φαντασίας.

Φριτς Λάιμπερ [Fritz Reuter Leiber]  (1910-1992): Αμερικανός συγγραφέας ιστοριών τρόμου, φαντασίας και επιστημονικής φαντασίας. Ένας από τους πολυβραβευμένους δημιουργούς του Swords and sorcery. Ο Ράμσεϊ Κάμπελ τον αποκάλεσε κάποτε το «μεγαλύτερο ζωντανό συγγραφέα της λογοτεχνίας του υπερφυσικού τρόμου».

Λόρδος Ντάνσανυ [Lord Dunsany] (1878-1957): Ο Ιρλανδός συγγραφέας Edward John Moreton Drax Plunkett (πραγματικό όνομα του Λόρδου Ντάνσανυ)  θεωρείται ο πρωτοπόρος δημιουργών του fantasy (μετά τον Πόε και τον Βερν) που επηρέασε αμέτρητους άλλους συγγραφείς. Από τα βιβλία του ξεχωρίζουν τα «The book of wonder», «A dreamers tale» κ.α.

Χέρμπερτ Τζ. Γουέλς [H. G. Wells] (1866-1946): Ο άνθρωπος που επινόησε την επιστημονική φαντασία. Συγγραφέας δεκάδων γνωστών βιβλίων, όπως «Ο πόλεμος των κόσμων», «Ο αόρατος άνθρωπος», «Η μηχανή του χρόνου» κ.α.

Περιεχόμενα:

-       Εισαγωγή στη φαντασία (του εκδότη του περιοδικού Mystery, Γιώργου Ιωαννίδη)

1.    Τα φτερά του Ώρου [The Wings of Horus]  (του Άλτζερνον Μπλάκγουντ): Η ιστορία ενός άντρα που πίστευε ότι ήταν πουλί και ταξίδεψε μέχρι την Αίγυπτο προκειμένου να καταφέρει, με τη βοήθεια του αρχαίου θεού Ώρου, να πραγματοποιήσει το όνειρό του και να πετάξει.

2.    Οι Νυχτερίδες της τρέλας (του Ώγκαστ Ντέρθελ): ένα παράξενο ημερολόγιο μέσα από το περιεχόμενο του οποίο αποδεικνύεται η ύπαρξη βρυκολάκων και απέθαντων.

3.    Ο λευκός λαός [The white people] (του Άρθουρ Μάχεν): Η ιστορία ξεκινά με μια πολύ ενδιαφέρουσα φιλοσοφική συζήτηση μεταξύ δύο αντρών για το φύση του καλού και του κακού. Στη συνέχεια ο ένας από αυτούς, αποκαλύπτει την ύπαρξη ενός παράξενου πράσινου βιβλίου μέσα στο οποίο ένα δεκατετράχρονο κορίτσι περιγράφει τις εμπειρίες που είχε όταν η νταντά της την μύεισε σε ένα μυστικό κόσμο λαικής παράδοσης και τελετουργικής μαγείας.

4.    Το Γκουλ [The Ghoul] (του Κλάρκ Άστον Σμιθ): Η δίκη ενός δολοφόνου τον οποίο δέσμευε μια υπόσχεσή του σε ένα Γκουλ (Ghoul = νεκροφάγος δαίμονας της αραβικής μυθολογίας).

5.    Μεσάνυχτα στον κόσμο του καθρέπτη (του Φριτς Λάιμπερ): Κάθε βράδυ στις δώδεκα η ώρα ακριβώς, μια παράξενη μαυροφορεμένη γυναίκα εμφανίζεται μέσα από τις αντανακλάσεις των καθρεφτών του Τζάιλς Νεφάντορ.

6.    Η αδρανής πόλη (του Λόρδου Ντάνσανυ): Η ιστορία μιας πόλης οι άνθρωποι της οποίας έλεγαν μάταιες ιστορίες και όσοι έμπαιναν σε αυτήν φορολογούνταν – για διόδια - με μια μάταιη ιστορία στην πύλη της.

7.    Ο άρχοντας των ηλεκτρογεννητριών (του Χέρμπερτ Τζ. Γουέλς): Ένας νέγρος που κουβαλά μαζί του στο Λονδίνο  τις δεισιδαιμονίες της φυλής του, καταλήγει να λατρεύει μια ηλεκτρογεννήτρια σαν θεό του.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τώρα που διάβασα το αφιέρωμα σ' αυτό το βιβλιαράκι που είχε κυκλοφορήσει πριν τόσα χρόνια από τις εκδόσεις του περιοδικού Mystery, θυμήθηκα πως το έχω αδιάβαστο, λοιπόν μιας και μπήκαμε στο φθινόπωρο πια, καιρός να διαβάσουμε κάποιες καλές ιστορίες τρόμου και υπερφυσικού όπως αυτές.