24 Ιουν 2014

Ένα τσεκούρι στα χέρια σου, του Αιμίλιου Σολωμού

Ένα τσεκούρι στα χέρια σου / Αιμίλιος Σολωμού. Λευκωσία: Άνευ, 2007.

Το μυθιστόρημα του Αιμίλιου Σολωμού «Ένα τσεκούρι στα χέρια σου» είναι ένα συγκλονιστικό ψυχογράφημα, του Οδυσσέα, ενός ψυχικά ασθενούς προσώπου ο οποίος βίωσε κάποια τραγικά περιστατικά τα οποία επιβάρυναν και αποσταθεροποίησαν τη ψυχική του υγεία.

Η ιστορία είναι γραμμένη σε δεύτερο πρόσωπο, η γλώσσα είναι ρεαλιστική και πολλές φορές ωμή, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι φράσεις του κειμένου είναι σύντομες και κοφτές – κάτι που δίνει στην αφήγηση ένα κινηματογραφικό ρυθμό. Ο πρωταγωνιστής, πρώην φοιτητής της Φιλοσοφικής, έχοντας χάσει την αγαπημένη του σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο οποίο ήταν αυτόπτης μάρτυρας, μαθαίνει στα τριάντα του ότι η μητέρα του δεν ήταν αυτή που έλεγε και πως ότι γνώριζε για τον πατέρα του ήταν ψέματα.  

Αφού προσπαθεί ανεπιτυχώς να προσεγγίσει τους γονείς της μητέρας του, αποφασίζει πρώτα να σώσει τον κόσμο από την ασχήμια του, με τη βοήθεια ενός τσεκουριού και αργότερα να ταξιδέψει προς μια άγνωστη ήπειρο (την Terra Australis) με τη βοήθεια των περιθωριακών του φίλων.

Η περιπέτειες του Οδυσσέα, ταυτίζονται σε κάποιο βαθμό με αυτές του Ομηρικού ήρωα (δεν είναι τυχαίο το όνομά του). Οι προσπάθειες του συγκεκριμένου ήρωα πάντως, αφού του αποφέρουν ένα ακρωτηριασμό και μετά από ένα πραγματικό ναυάγιο, τον οδηγούν, αντί στην Ιθάκη σε ένα ψυχιατρείο.Η σύνδεση της ιστορίας με την Οδύσσεια υποστηρίζεται και από την εικόνα στο εξώφυλλο του βιβλίου η οποία παρουσιάζει τον Ομηρικό Οδυσσέα δεμένο πάνω στο κατάρτι.

Στην ιστορία συναντάται επίσης και η Πηνελόπη με τρείς διαφορετικές μορφές: α) την σκοτωμένη φίλη του Οδυσσέα, β) την γλάστρα με το αγαπημένο του φυτό (η οποία ονομάστηκε έτσι προς τιμή της χαμένης του φίλης) και γ) τη Νίτσα, μια πόρνη η οποία υπόσχεται στον Οδυσσέα ότι θα τον περιμένει να επιστρέψει από το ταξίδι του σαν μια άλλη Πηνελόπη.
Ο συγγραφέας ρίχνει με έντεχνο τρόπο μέσα στο κείμενο αναφορές από τον Όμηρο, τον Δάντη, τον Καβάφη, τον Παπαδιαμάντη, τον Ντοστογιέφσκι, τον Δάντη, αλλά και από την Καινή Διαθήκη.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Το μυθιστόρημα Ένα τσεκούρι στα χέρια σου είναι η ιστορία ενός ανθρώπου με θλιβερό παρελθόν. Στα 30 του μαθαίνει την πραγματική του ταυτότητα. Έχει αναλάβει μια μοναχική σταυροφορία ν’ απαλλάξει την πόλη του από την ασχήμια της εικαστικής της φυσιογνωμίας. Προβαίνει σε βανδαλισμούς, γυρνάει τα πορνεία και κάνει σχέδια για να φύγει σε μια άγνωστη ήπειρο, τη Νότια Ήπειρο, που έχει ανακαλύψει σε παλιούς χάρτες και αφηγήσεις. Στην προσπάθειά του αυτή μπλέκεται με μια συμμορία από αλήτες.


Διαβάστε επίσης: 

Δεν υπάρχουν σχόλια: