11 Αυγ 2023

Το όνειρο ενός γελοίου: διήγημα του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

 

"Το όνειρο ενός γελοίου" είναι ένα διήγημα του Ρώσου συγγραφέα Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι (Fyodor Dostoevsky 1821-1881) το οποίο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1877, τέσσερα χρόνια πριν από τον θάνατο του. Η ιστορία προδημοσιεύτηκε στο περιοδικό που έκδιδε ο ίδιος ο Ντοστογιέφσκι με τίτλο «Το ημερολόγιο ενός συγγραφέα». Ακολουθεί την αφήγηση του βασικού  χαρακτήρα που έχει χαρακτηριστεί ως "γελοίος" από την κοινωνία και νιώθει και ο ίδιος έτσι αφού διάφορες καταστάσεις αποδεικνύουν την αδυναμία του να προσαρμοστεί στην κοινωνική ζωή.

Έτσι, ο ήρωας αποφασίζει να βάλει τέλος στη ζωή του με ένα πιστόλι. Μια τυχαία συνάντηση, όμως, με ένα νεαρό κορίτσι και ένα παράξενο ταξίδι που ζει στο όνειρό του, θα του δώσουν ένα νέο νόημα στη ζωή του.

Στο όνειρό του, ο πρωταγωνιστής ταξιδεύει σε έναν άλλο πλανήτη παραδεισένιο, όπου οι άνθρωποι ζουν σε μια ιδανική κοινωνία, ελεύθεροι και ευτυχισμένοι, προσφέροντας αγάπη και χαρά με ανιδιοτέλεια. Ο ήρωας, όμως, μέσα στο όνειρό του νιώθει ότι διέφθειρε με την παρουσία του αυτό τον ιδανικό κόσμο καταστρέφοντάς τον και κάνοντάς τον όπως ακριβώς και τον πραγματικό κόσμο από τον οποίο ο ίδιος προερχόταν.

Τα όσα συμβαίνουν εκεί στον άλλο πλανήτη, μέσα στο όνειρό του, αλλάζουν τελείως τον τρόπο που ο ήρωας αντιλαμβάνεται τη ζωή και τον εαυτό του.

Το έργο αυτό ουσιαστικά συμπυκνώνει τη φιλοσοφία του μεγάλου Ρώσου κλασικού για ολόκληρη τη ζωή.

Από το οπισθόφυλλο

"To Όνειρο ενός Γελοίου" του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι φέρνει μαζί του μιαν απάντηση για όλα τα αδιέξοδα του σημερινού κόσμου, για την αγάπη, το όνειρο και το μέλλον που εμείς μπορούμε ακόμα να διαμορφώσουμε για εμάς, για τα παιδιά μας, για τη ζωή!

Ένα όνειρο γίνεται αιτία να αλλάξει ένας άνθρωπος για πάντα. Ένας άνθρωπος που μέχρι εκείνη τη νύχτα, προετοιμαζόταν για να βάλει τέλος στη δίχως νόημα ζωή του. Από το όνειρο και μετά, θα παλέψει για έναν κόσμο διαφορετικό. Έναν κόσμο τόσο απίστευτα όμορφο και αληθινό, που μόνο ένας γελοίος άνθρωπος θα μπορούσε ποτέ έστω και να πιστέψει ότι μπορεί να υπάρξει!

Γραμμένο το 1877, "Το Όνειρο ενός γελοίου" αποτελεί ένα αριστούργημα γραφής και πλοκής που οδηγεί τον θεατή βήμα βήμα από έναν κόσμο εχθρικό για τον άνθρωπο, κενό από αξίες και ιδανικά, έναν κόσμο που βρίσκεται στο ζενίθ της αυτοκαταστροφικής του μανίας, στην άλλη πλευρά εκεί όπου η ζωή είναι γεμάτη, η ευτυχία πηγάζει από την αγάπη που κρύβουμε μέσα μέσα μας και ο άνθρωπος μπορεί να επικοινωνεί, να νιώθει, να χαίρεται που υπάρχει και να ζει αληθινά.

Dostojevskij, Fedor. Το όνειρο ενός γελοίου / Φιοντόρ Ντοστογέφσκι; διασκ. Θωμάς Κινδύνης; μετ. Άννα Σεβαστή - Τζίμα. Αθήνα: Εκδόσεις Βακχικόν, 2016.

 

Ακούστε τον Ανδρέα Χατζηδήμου να διαβάζει το διήγημα:




Δεν υπάρχουν σχόλια: