7 Αυγ 2023

Η περιπέτεια του άδειου σπιτιού του Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ (ή η επιστροφή του Σέρλοκ Χολμς από τον θάνατο)

 


O Σέρλοκ Χολμς (Sherlock Holmes) είναι ένας φανταστικός λογοτεχνικός χαρακτήρας που δημιουργήθηκε από τον συγγραφέα Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ (Arthur Conan Doyle, 1859 – 1930).
Ο Χολμς είναι ένας ιδιοφυής ντετέκτιβ ανιχνευτής, γνωστός για τη λογική του και την ικανότητά του να βρίσκει λύσεις σε δύσκολες αστυνομικές υποθέσεις.
 
"Η περιπέτεια του άδειου σπιτιού" (The Adventure of the Empty House) είναι ένα ακόμα διήγημα του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ με ήρωα τον ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς. Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο αμερικανικό περιοδικό Collier's τον Σεπτέμβριο του 1903 και στο βρετανικό περιοδικό The Strand Magazine τον Οκτώβριο του 1903.

Είναι ένα από τα 56 διηγήματα του Σέρλοκ Χολμς που έγραψε ο Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, και μία από τις 13 ιστορίες του κύκλου που ονομάστηκαν «Η Επιστροφή του Σέρλοκ Χολμς».
Το συγκεκριμένο διήγημα θεωρείται σταθμός αφού σε αυτό ο  Κόναν Ντόιλ αναγκάστηκε, λόγω της μεγάλης πίεσης που δέχτηκε από το αναγνωστικό κοινό να επαναφέρει στη ζωή τον Σέρλοκ Χολμς ο οποίος είχε «σκοτωθεί» στο διήγημα «The Final Problem» (1893).

Στο διήγημα αυτό εξηγείται η φαινομενικά θαυματουργή επιβίωσή του Σέρλοκ Χολμς μετά τον θανάσιμο αγώνα του με τον καθηγητή Μοριάρτι και ταυτόχρονα, ο επανεμφανιζόμενος ντετέκτιβ, βοηθά τον Δρ. Γουάτσον να επιλύσει ένα ακόμα έγκλημα.

Μπορείτε να ακούσετε το διήγημα σε αφήγηση Ανδρέα Χατζηδήμου:


Δεν υπάρχουν σχόλια: