24 Νοε 2022

FIFA uncovered ή H διαφθορά στη FIFA

 


FIFA uncovered ονομάζεται η μίνι σειρά  Ντοκιμαντέρ του Netflix, τεσσάρων επεισοδίων που ξεσκεπάζει τις βρωμιές στο υψηλότερο επίπεδο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, τη FIFA.

Διαφθορά, δολοπλοκίες, δωροδοκίες και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από την ηγετική ομάδα της FIFA η οποία λειτουργεί με τους κανόνες των καρτέλ και της Μαφίας.

Από τους αγώνες εξουσίας εντός της FIFA μέχρι την παγκόσμια πολιτική. Mια δημοσιογραφική εξερεύνηση της FIFA αποκαλύπτει τη διεφθαρμένη ιστορία του οργανισμού — και αποκαλύπτει τι χρειάζεται να κάνει μια χώρα ώστε να φιλοξενήσει ένα Παγκόσμιο Κύπελλο.

Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει πως το Κατάρ, μια χώρα χωρίς καθόλου ποδοσφαιρικές υποδομές και λαμβάνοντας πολύ χαμηλή βαθμολογία κατά την αξιολόγηση της υποψηφιότητάς της, κατάφερε να εξαγοράσει τις ψήφους των μελών της FIFA και τελικά να καταφέρει να αναλάβει το παγκόσμιο κύπελλο (Mundial 2022). Αποκαλύπτει, επίσης, πως Ρωσία του Πούτιν ενώ και αυτή ήταν αουτσάιντερ πήρε το Mundial του 2018 και πως το ποδόσφαιρό, ακόμα και στο υψηλότερό του επίπεδο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από απολυταρχικά καθεστώτα.

Στη σειρά γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον για πολλά χρόνια πρόεδρο της FIFA  Joseph Sepp Blatter, στον Αμερικανό παράγοντα Chuck Blazer που συνελήφθηκε από το FBI, αλλά και στον διάσημο Γάλλο Michel Platini. Στο τρίτο επεισόδιο υπάρχει και «Κυπριακό ενδιαφέρον» με αναφορά στον Μάριο Λευκαρίτη, πρώην μέλους της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA.

 

Το τρέιλερ της σειράς που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2022:

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: