13 Αυγ 2024

Το αυγό του Félicien Marceau (θεατρικό έργο)

 


«Το αυγό» ("L'Œuf") είναι ένα θεατρικό έργο που ανήκει στον γνωστό Γάλλο συγγραφέα (με Βελγική καταγωγή)  Φελισιέν Μαρσό (Félicien Marceau, 1913-2012).

«Το αυγό» εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1956 και είναι ένα θεατρικό μονόπρακτο που εξετάζει τις αντιφάσεις και τις εσωτερικές συγκρούσεις του ανθρώπινου χαρακτήρα, με έναν τρόπο που αναμειγνύει το κωμικό και το τραγικό.

Η πλοκή του έργου περιστρέφεται γύρω από έναν ήρωα, τον Joseph, ο οποίος βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή της ζωής του. Η κεντρική ιδέα είναι η απροθυμία του να αναλάβει τις ευθύνες του και να ωριμάσει. Ο τίτλος "L'Œuf" (Το αυγό) είναι μια μεταφορά για την παιδική αθωότητα και την αναγκαιότητα της ενηλικίωσης.

Υπόθεση του έργου: Ο κεντρικός χαρακτήρας, ο Μαγκί αναρωτιέται τι κάνει λάθος και δεν ξυπνά κάθε πρωί φρέσκος και καλόκεφος όπως οι άλλοι. Ο κόσμος είναι γι' αυτόν ένα αυγό, κλειστό από παντού. Ο Μαγκί αποφασίζει να σπάσει το τσόφλι και να εισχωρήσει μέσα, για να ζήσει μαζί με τους άλλους σαν τους άλλους...

Το έργο έχει ως κεντρικά θέματα την υπαρξιακή αναζήτηση και την αυτογνωσία αφού θέτει υπαρξιακά ερωτήματα σχετικά με τον σκοπό της ζωής και τον ρόλο του ατόμου μέσα σε αυτήν.

Το στυλ του Marceau είναι κωμικό, με μια δόση ειρωνείας. Οι χαρακτήρες του είναι συχνά υπερβολικοί, προσδίδοντας έτσι μια καρικατουρίστικη διάσταση στην κοινωνική κριτική του. Η γλώσσα του είναι άμεση, με διάλογους που αντικατοπτρίζουν την καθημερινή ομιλία αλλά με φιλοσοφικές αποχρώσεις.

«Το αυγό» αναγνωρίστηκε ως ένα σημαντικό έργο της μεταπολεμικής γαλλικής λογοτεχνίας, το οποίο απεικονίζει τη σύγχυση και την αβεβαιότητα της εποχής. Το έργο εξερευνά την ανθρώπινη φύση με έναν ευφυή και ειρωνικό τρόπο. Αποτελεί μια σημαντική συμβολή στη γαλλική λογοτεχνία, προκαλώντας τον αναγνώστη να αναλογιστεί τη δική του σχέση με την ευθύνη και την ωρίμανση.

Το έργο γράφτηκε το 1956 και γνώρισε μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία όπου θεωρείται πια κλασσικό. Στην Ελλάδα ο αξεπέραστος Δημήτρης Χορν δημιούργησε έναν Μαγκί, με τον δικό του μοναδικό τρόπο, όπου έμεινε στην μνήμη των ανθρώπων που τον απόλαυσαν ως ρόλος ζωής.

Ακούστε το έργο όπως ηχογραφήθηκε το 1960 ως θέατρο για το ραδιόφωνο σε σκηνοθεσία: Κωστή Μιχαηλίδη.

Ακούγονται οι ηθοποιοί: Δημήτρης Χορν, Ανδρέας Φιλιππίδης, Δημήτρης Καλλιβωκάς, Λίλη Παπαγιάννη, Τρύφων Καρατζάς, Άννα Κυριακού, Γιάννης Βογιατζής, Σπύρος Ολύμπιος, Νίκος Βασταρδής.




Δεν υπάρχουν σχόλια: