20 Αυγ 2024

Οι Πανθέοι του Τάσου Αθανασιάδη (τα βιβλία και οι τηλεοπτικές σειρές)

 

Οι "Πανθέοι" είναι ένα μυθιστόρημα του ακαδημαϊκού – συγγραφέα Τάσου Αθανασιάδη (1913-2006), το οποίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1948.

Αρχικά οι Πανθέοι εκδόθηκαν ως τρίτομη μυθιστορηματική σύνθεση μεταξύ 1948 και 1961. Στη συνέχεια ξαναπλασμένη εκδόθηκε σε β' έκδοση στα 1967-1968 σε τέσσερις τόμους οι οποίοι είχαν τους τίτλους: 1. Η Χαρισάμενη Ζωή – 2. Μάρμω Πανθέου – 3. Η Κερκόπορτα Ι και – 4. Η Κερκόπορτα ΙΙ.

Πρόκειται για την ιστορία τριών γενεών μιας οικογένειας, των Πανθέων, που εκτείνεται από το 1897 έως το 1940.

Το έργο είναι γνωστό για την πολυεπίπεδη αφήγησή του και την αναπαράσταση της ελληνικής κοινωνίας κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Ακολουθεί την ιστορία της οικογένειας Πανθέων, μια πλούσια και αριστοκρατική οικογένεια που ζει στην Αθήνα. Μέσα από τις ζωές και τις σχέσεις των μελών της οικογένειας, ο Αθανασιάδης εξετάζει βαθιά κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα της εποχής, όπως οι κοινωνικές ανισότητες, η διαφθορά, οι οικογενειακές αξίες και οι προσωπικές φιλοδοξίες.

Ο Αθανασιάδης χρησιμοποιεί μια πλούσια και περιγραφική γλώσσα, με λεπτομερείς αφηγήσεις και ζωντανές περιγραφές των χαρακτήρων και των σκηνικών. Το έργο του χαρακτηρίζεται από την ψυχολογική εμβάθυνση και την ικανότητά του να αποδίδει με ακρίβεια τα κοινωνικά και συναισθηματικά τοπία της εποχής.

Οι "Πανθέοι" θεωρούνται ένα από τα σημαντικότερα έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας και έχουν επηρεάσει πολλούς συγγραφείς και αναγνώστες. Το μυθιστόρημα αυτό έχει επίσης διασκευαστεί για την τηλεόραση και το θέατρο, επιβεβαιώνοντας τη διαχρονική του αξία και την επίδρασή του στην ελληνική πολιτιστική σκηνή.

«Οι Πανθέοι» χάρισαν στον δημιουργό τους, Τάσο Αθανασιάδη, το Βραβείο Πεζογραφήματος από την Ακαδημία Αθηνών το 1959.

Το βιβλίο μεταφέρθηκε, με τεράστια επιτυχία, και στην τηλεόραση υπό τον ίδιο τίτλο, τις σεζόν 1977-1979 και 2023-2024.

Στην πρώτη τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος η Κάτια Δανδουλάκη είχε υποδυθεί τη «Μάρμω», την οποία στη σειρά του Σκάι παίζει η Μέλια Κράλινγκ.

Η Κάτια Δανδουλάκη που πρωταγωνιστούσε ως Μάρμω Πανθέου στη σειρά της ΕΡΤ, του 1977, δεν θα μπορούσε να λείπει από την σύγχρονη μεταφορά των Πανθέων. Ο ρόλος που ερμηνεύει στη σειρά του του 2023 είναι τελείως διαφορετικός, αφού παριστάνει τη Χρυσοστόμη Πανθέου. Τη Χρυσοστόμη στην εκδοχή της ΕΡΤ είχε παίξει η Αλέκα Παΐζη.

Ο Αιμίλιος Χειλάκης υποδύεται τον «Ανδρέα Πανθέο» στη νέα σειρά του ΣΚΑΪ. Έναν γιατρό που πηγαίνει κόντρα στην οικογένεια του και παντρεύεται μια γυναίκα πολύ νεότερη του, τη Μάρμω. Μεγάλη επιτυχία γνώρισε σε αυτό τον ρόλο, μέσα από τις οθόνες της ΕΡΤ, ο σπουδαίος ηθοποιός Άγγελος Αντωνόπουλος.

Ο Μιχάλης Σαράντης υποδύεται τον Κίτσο Γαλάτη στην σύγχρονη σειρά, ενώ στην ΕΡΤ στο συγκεκριμένο ρόλο είχαμε δει τον ηθοποιό Στέλιο Καλογερόπουλο.

Απόσπασμα από το πρώτο επισόδειο της σειράς του 1977 από την ΕΡΤ:


Το τρέιλερ από τη σειρά του 2023 από τον Σκάι:


Δεν υπάρχουν σχόλια: