11 Αυγ 2024

Δυτικά της φαντασίας: η φιλοσοφική νουβέλα του Κυριάκου Δημητρίου

 


«Δυτικά της φαντασίας» είναι ο τίτλος της φιλοσοφικής νουβέλας του Κυριάκου Δημητρίου που εκδόθηκε το 2021 από τις εκδόσεις Σμίλη.   

Η ιστορία χωρίζεται σε τρία μέρη 1 Επιστροφή στο Μπλούμπελ, 2 Ο Επισκέπτης και 3. Η Μνήμη του Καζιμίρ και ουσιαστικά πραγματεύεται το ζήτημα της μνήμης. Μέσα σε ένα πλαίσιο διανοητικής φαντασίας ο συγγραφέας προκαλεί τον αναγνώστη να σκεφτεί πως θα ήταν, αν μπορούσε να δανειστεί τη μνήμη κάποιου άλλου ανθρώπου.

Στο πρώτο μέρος η ιστορία ξεκινά με τον πρωταγωνιστή, έναν κριτικό τέχνης, να παρακολουθεί μια αλλόκοτη θεατρική παράσταση Η παράσταση που δεν έχει εμφανή πλοκή αλλά ούτε και ηθοποιούς, δίχασε τους κριτικούς και οδήγησε στα πρόθυρα της τρέλας τον αφηγητή αφού δεν μπορούσε να καταλάβει αν στη σκηνή εξελισσόταν μια παράσταση ή μια φάρσα. Προκειμένου να «σωθεί» από την επερχόμενη τρέλα ο ήρωάς μας επιβιβάζεται σε ένα τρένο με άγνωστο προορισμό «αφήνοντας τη διαδρομή να το οδηγήσει σε μια άλλη πόλη».

Στο δεύτερο μέρος ο πρωταγωνιστής κατεβαίνει στη Βαρσοβία όπου πλέον το παρόν μπερδεύεται με το παρελθόν, το όνειρο εισχωρεί στην πραγματικότητα και ο ήρωάς μας βιώνει τη ζωή μιας νεαρής γυναίκας, της Κλαρίσας, μέσα από το ημερολόγιό της.

Στο τρίτο και κεφάλαιο, ο βασικός χαρακτήρας της ιστορίας επιστρέφει στο θέατρο, ως ο μοναδικός θεατής, επίσημα προσκεκλημένος σε μια παράσταση που αυτή τη φορά έχει πλοκή που σχετίζεται με το ημερολόγιο του προηγούμενου μέρους, έχει και ηθοποιούς, δεν έχει όμως θεατές.

Το βιβλίο τελειώνει με τη φράση:

«Ο τελευταίος άνθρωπος σ’ αυτήν τη γη ας κλείσει την αυλαία.».

Δεν υπάρχουν σχόλια: