10 Νοε 2022

Ο Κύβος και άλλες ιστορίες του Αντώνη Μπαλασόπουλου


Η συλλογή διηγημάτων του Αντώνη Μπαλασόπουλου με τίτλο «Ο Κύβος και άλλες ιστορίες» αποτελείται από 30 σύντομα διηγήματα ταξινομημένα σε 6 ενότητες με τους ακόλουθους τίτλους: 
1. Η πλευρά της αρχής, 2. Η πλευρά της απορίας, 3. Η πλευρά της εγκόσμιας γνώσης, 4. Η πλευρά της επουράνιας γνώσης, 5. Η πλευρά της φωνής, 6. Η πλευρά του τέλους.
Τριάντα ιστορίες -άλλες πολύ σύντομες, άλλες λιγότερο- τακτοποιημένες στις έξι πλευρές ενός έγγραφου παζλ. Ιστορίες για την παιδική ηλικία και την ενηλικίωση, για την εγκόσμια εμπειρία και για τη δυνατότητα μιας υπέρβασης, όπως αυτή προσφέρεται -φευγαλέα και αβέβαια- εντός των εγκοσμίων. Πέρα απ' το καλό και το κακό, υπάρχει μια πραγματικότητα μοναξιάς και συμπόνοιας, απόγνωσης κι ελπίδας, θυσιών και θριάμβων του εγωισμού, βίας και τρυφερότητας, περιορισμών και παιγνίων. Συχνά, υπάρχουν εκπλήξεις, αν και αρκετές φορές είναι επιφυλακτικές, στην αναμονή μιας δεύτερης (ή τρίτης) αναγνωστικής αναψηλάφησης. Με όρους ύφους, «Ο κύβος» είναι ένα εγχείρημα διάσχισης του ρεαλισμού ως τα όριά του, αναζήτηση μιας γραφής ανάμεσα στον χώρο "αυτού που θα μπορούσε να συμβεί" και στην αλληγορία, το σύμβολο, το αινιγματικό ή το ακαθόριστο. Ή αλλιώτικα: μια κίνηση στο σύνορο που εκτείνεται ανάμεσα στο μαγνητικό πεδίο της πρόζας και σε μια δύναμη άνωσης εντός της, που την ωθεί να σηκωθεί λίγο ψηλότερα από την άσφαλτο της καθημερινότητας. Λίγο ψηλότερα· όχι πολύ, γιατί θαύματα δεν υπάρχουν εδώ. Μονάχα ρωγμές και δυνατότητες, άλλοτε προσπελάσιμες στους ήρωες των ιστοριών, άλλοτε όχι. Αλλά πάντοτε ενταγμένες στο ζητούμενο μιας ηθικής εμμενούς στο λογοτεχνικό φαινόμενο, στη συνάντηση γραφής και πρόσληψης πάνω στο έδαφος ενός μοιρασμένου ρίσκου. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Τα διηγήματα: 
1. Η πλευρά της αρχής: ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ
2. Η πλευρά της απορίας: ΠΑΙΔΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΑΟΡΑΤΟΥ -- ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΤΟ ΦΩΣ; -- Ο ΚΥΒΟΣ -- ΤΟ ΔΩΡΟ – ΣΟΚΟΛΑΤΕΣ -- Ο ΤΑΧΥΔΑΚΤΥΛΟΥΡΓΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ -- Ο ΙΠΤΑΜΕΝΟΣ ΔΙΣΚΟΣ.
3. Η πλευρά της εγκόσμιας γνώσης: ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ -- ΤΟ ΦΟΡΤΗΓΟ -- Η ΚΟΥΡΣΑ – ΑΫΠΝΙΑ -- ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ -- HOMO ABSONDITUS -- Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ -- ΣΚΑΠΑΝΗ
4. Η πλευρά της επουράνιας γνώσης: ΛΑΖΑΡΟΣ – ΑΝΑΛΗΨΗ – ΚΙΒΩΤΟΣ – ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ -- ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ; -- Η ΕΚΛΕΚΤΗ – ΜΕΜΦΙΣ --  ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ
5. Η πλευρά της φωνής: ΝΤΕΛΙΒΕΡΙ -- Η ΦΩΝΗ -- QUI OARLE? -- Ρ. 
6. Η πλευρά του τέλους: ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ – ΑΩ 

Μπαλασόπουλος, Αντώνης. Ο κύβος και άλλες ιστορίες. Αθήνα: 24 γράμματα, 2021.

Δεν υπάρχουν σχόλια: