8 Δεκ 2018

Λόγος, Τέχνη και Τεχνολογία σήμερα. Ποια η αλληλεπίδρασή τους; (τα πρακτικά της ημερίδας του ΕΠΟΚ)



Κυκλοφόρησε ο τόμος με τα πρακτικά ημερίδας που πραγματοποίησε ο Ελληνικός Πνευματικός Όμιλος Κύπρου (ΕΠΟΚ) στις 5 Μαΐου 2018 στη Λευκωσία με τίτλο: Λόγος, Τέχνη και Τεχνολογία σήμερα. Ποια η αλληλεπίδρασή τους;.

Το άκρως ενδιαφέρον θέμα της φετινής Ημερίδας του ΕΠΟΚ «Λόγος, Τέχνη και Τεχνολογία σήμερα. Ποια η αλληλεπίδρασή τους;» στο μέτρο που απασχόλησε τους οργανωτές μέσα από τις υπό εξέτασιν πτυχές της πολυδιάστατης προβληματικής του άλλο τόσο προφανώς δελέασε τις αναζητήσεις της διερεύνησης του από τους εισηγητές, προκαλώντας εν συνεχεία στους συνέδρους εναύσματα γνωσιολογικής διεύρυνσης και κριτικής θεώρησης εξ αφορμής των όσων ακούστηκαν και συζητήθηκαν.

…Παράλληλα όμως με τα θετικά μηνύματα της εκ των ουκ άνευ παρουσίας της τεχνολογίας στις επαγγελματικές είτε δημιουργικές ενασχολήσεις του ανθρώπου του 21ου αιώνος και στους όρους της επιβίωσης του με προδιαγραφές παγκοσμιοποίησης δεν θα μπορούσαν να μην υπομνησθούν, έστω και ακροθιγώς, οι αρνητικές επιπτώσεις των όποιων «τεχνολογικών» υπερβολών: του εξαρτησιογόνου εθισμού απέναντι στις καλές πρακτικές αξιοποίησης της τεχνολογίας, της κατάχρησης αντί της χρήσης και της αλλοτριωτικής αποκοινωνικοποίησης μέσα στις ψευδαισθήσεις μιας εικονικής πραγματικότητας σε αντίθεση με τη ζωντανή επικοινωνία προσώπων. Αδήριτη ασφαλώς η ανάγκη της επίγνωσης και της επιφυλακής, τα πληθωρικά οφέλη που προσφέρει η αδιάλειπτη ανάπτυξη της τεχνολογίας να μην αποβούν ολέθρια πλήγματα εις βάρος της πνευματικής και ψυχικής υγείας των ανθρώπων και της υγιούς κοινωνικής τους συνύπαρξης…

…Όσον αφορά στη Λογοτεχνία και την αναπόδραστη συνάντησή της με τις Νέες Τεχνολογίες, στους ιστότοπους και τις διαδικτυακές της συνδέσεις με τα εδάφη της Κυβερνοχώρας, που δεν είναι πλέον «terra incognita», αντανακλά τον αμφίπλευρο καθρέφτη των συγγραφέων και των πολυπληθών αναγνωστών της.  Η εικονική πραγματικότητα συναντά ένα εργαλείο εξόχως μυθιστορηματικό, όπως ήταν το τηλέφωνο στις αρχές του 20ου αιώνα με τις «Δεσποινίδες του τηλεφώνου» του Marcel Proust ή με την ερωτευμένη γυναίκα στην Ανθρώπινη Φωνή του Jean Cocteau, που ψιθυρίζει κλαίγοντας μέσω της τηλεφωνικής γραμμής στον αγαπημένο της: «Το πιο σκληρό είναι όταν πρέπει να κλείσεις το τηλέφωνο, να γίνει σκοτάδι…»
Η ερωτική αυτή σχέση, που συνδέεται με τα μέσα στοιχειώδους επικοινωνίας της εποχής, γιατί θα ήταν διαφορετική στον δικό μας υπερδιαδικτυωμένο αιώνα;».

(Από τα "Επιλεγόμενα και Παραλειπόμενα" της ημερίδας που υπογράφει η Χρυσόθεμις Χατζηπαναγή)

Στην έκδοση περιλαμβάνονται οι Χαιρετισμοί:
- της Χρυσόθεμιδoς Χατζηπαναγή (Πρόεδρου ΕΠΟΚ) και 
- της Ελένης Κάρνου (Γενικής Επιθεωρήτριας Μέσης Εκπαίδευσης).
Ακολουθούν οι περιλήψεις και αυτούσιες οι εισηγήσεις των συνέδρων:
- Nάγια Ρούσου: «Τηλεόραση, Εξιλέωση του Λαϊκισμού και Εξέλιξη της Τεχνολογίας:  Σύμπτωση ή Συνάρτηση;».
- Διομήδης Νικήτας: «Κινηματογραφική Τέχνη και δημιουργία στην ψηφιακή εποχή: Οι συνεχείς μεταλλάξεις της σύγχρονης τεχνολογίας και εφαρμογές της στο ευρύτερο πεδίο της κινηματογραφικής αλυσίδας παραγωγής και διανομής ταινιών».
- Γιώργος Κουκουμάς: «Τεχνολογία στο σύγχρονο θέατρο. Φως, ήχος, μηχανισμοί σκηνής». 
- Xρυσόθεμις Χατζηπαναγή: «Συνάντηση Λογοτεχνίας και Τεχνολογίας. Προσομοιώσεις και Διαφοροποιήσεις».
- Γιάννης Ρούσος:  «Από τον Αριστοτέλη στη σημερινή “Selfie”».
- Πόλυ Ρούσου Τριανταφυλλίδου: «Οι Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές στη Μουσική Εκπαίδευση:  Πρώτα Βήματα στην Κύπρο».
- Νάσια Θεράποντος:  «Η Εξέλιξη της Μουσικής Τεχνολογίας και τα Μουσικά Σχολεία στην Κύπρο».
- Μόνικα Ασημένου: «Από την Ύλη στο Άϋλο: Η Σχέση Τέχνης και Τεχνολογίας».
Βιογραφικά Συνέδρων
Επιλεγόμενα και Παραλειπόμενα

Λόγος, Τέχνη και Τεχνολογία σήμερα. Ποια η αλληλεπίδρασή τους; Πρακτικά ημερίδας (5 Μαΐου 2018). Λευκωσία: Ελληνικός Πνευματικός Όμιλος Κύπρου (ΕΠΟΚ), 2018.


Δεν υπάρχουν σχόλια: