16 Δεκ 2018

Η Ευθυμία Δεσποτάκη για τον Μυστικό Σύντροφο του Ρήγα


Η συγγραφέας Ευθυμία Δεσποτάκη (Naroualis) έγραψε για το βιβλίο «Ο μυστικός σύντροφος του Ρήγα», στο sff.gr*:

Ο μυστικός σύντροφος του Ρήγα: η άγνωστη μαρτυρία του Ιωάννη Καρατζά
Ανδρέας Καπανδρέου

Άλλο ένα βιβλίο που το κρατούσα να το διαβάσω όταν θα χρειαζόμουν κάτι πολύ καλό. Και φυσικά, ο Ανδρέας εκπλήρωσε όλα όσα υποσχέθηκε στην οπισθόφυλλο του βιβλίου. Κι ίσως κι ακόμη περισσότερα.

Το βιβλίο ξεκινάει με γροθιά (και δεν εννοώ τα κλασσικά, αυτό είναι ένα χειρόγραφο που βρέθηκε κλπ). Γροθιά και τόλμη, μιας -διορθώστε με αν κάνω λάθος- αυτή τη συγκεκριμένη εναλλακτική ιστορία δεν έχει τολμήσει κανείς Έλληνας να τη γράψει ακόμη.

Η γραφή είναι στρωτή, ήρεμη, χωρίς εξάρσεις αλλά και χωρίς λάθη, οι χαρακτήρες όχι ιδιαίτερα ανάγλυφοι, αλλά δεν έχουν και τόση σημασία όσο η ίδια η ιστορία, η πλοκή ενδιαφέρουσα. Το πρώτο μέρος ίσως δεν είναι τόσο δυνατό όσο μπορούσε, αλλά το δεύτερο μέρος (που είναι τα 3/4 του βιβλίου) αποζημιώνει! 

Χάρηκα ιδιαίτερα που δεν έπεσε στην ρομαντική και τετριμμένη λούμπα να πει πως κάποιος από τους ήρωες του πρώτου μέρους είναι απόγονος των ηρώων του δευτέρου, όπως επίσης και στην εξίσου ρομαντική και τετριμμένη λούμπα της επιστροφής του Ιωάννη σε ένα διαφορετικό χαρούμενο, ροζ μέλλον.

Το δε κερασάκι του τέλους, όπου ο Ιωάννης είναι ο συγγραφέας της Ελληνικής Νομαρχίας, την οποία σχεδίαζα να διαβάσω πριν τον Μυστικό Σύντροφο του Ρήγα ήταν μια εξαιρετικά νόστιμη μπουκίτσα, σαν να σου κλείνει το μάτι.

Και φυσικά, αυτό το εξώφυλλο! Τι υπέροχο, όμορφο, τραχύ και απαλό ταυτόχρονο, ταιριαστό όσο δεν παίρνει!
==================

Σελ. 262
Συμπαντικές Διαδρομές, 2016
ISBN 139789606070327

- Ιστορικό Μυθιστόρημα Επιστημονικής Φαντασίας -

«Όταν κάποτε, κάποιος, ανακαλύψει και διαβάσει αυτό το κείμενο, ίσως θεωρήσει την ιστορία μου εξωπραγματική, παράλογη και τρελή. Δεν θα τον αδικήσω. Το ίδιο θα έκανα κι εγώ στη θέση του. Όμως, αυτά που καταγράφω είναι η δική μου πραγματικότητα, η δική μου μαρτυρία για τα όσα βίωσα. Πιο κάτω θα διαβάσετε για τη σχέση μου με τον Ρήγα Βελεστινλή και για την άγνωστη ιστορία της Ελλάδας, η οποία σήμερα θα ήταν πολύ διαφορετική αν δεν συνέβαιναν όλα αυτά που διηγούμαι. Όσο κι αν ακούγεται εξωπραγματικό και απίστευτο, τα γεγονότα στα οποία αναφέρομαι ακολουθούν ανάποδη χρονολογική φορά. Πρώτα συνέβησαν αυτά που διαδραματίστηκαν μετά και ακολούθως αυτά που έγιναν πριν. Είναι τόσα πολλά και αλλόκοτα αυτά που έζησα, που μου είναι δύσκολο, μετά από τόσα χρόνια, να τα αποτυπώσω με ακρίβεια στο χαρτί. …»
Ιωάννης Καρατζάς

*sff.gr = Το Ελληνικό Forum για την Επιστημονική Φαντασία, τη Μυθοπλασία και τον Τρόμο -[Science Fiction Fantasy (SFF.gr)].


Δεν υπάρχουν σχόλια: