7 Νοε 2016

Ο Σκοτεινός Άγγελος του Σαράντη Κρητικού

Ο Σαράντης Κρητικός γεννήθηκε (1951) και μεγάλωσε στη Σύμη (το όγδοο σε μέγεθος νησί των Δωδεκανήσων που βρίσκεται πολύ κοντά στα παράλια με την Τουρκία).

Οι μύθοι και οι θρύλοι του νησιού του, όπως ήταν αναμενόμενο, επηρέασαν τη συγγραφή του Σαράντη Κρητικού. Στο μυθιστόρημά του «Σκοτεινός Άγγελος» διαδραματίζεται μια ερωτική ιστορία στην οποία σημαντικό ρόλο παίζει ο Αρχάγγελος Μιχαήλ ο Ρουκουνιώτης. (Η Σταυροπηγιακή Μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Ρουκουνιώτη ή απλά Μιχαήλη, βρίσκεται στην περιοχή Μέσα Νημοράκι στην Έρεικα της Σύμης).  

Ο Αρχάγγελος στην ιστορία του Κρητικού Σαράντη, εμφανίζεται να παίρνει ανθρώπινη μορφή προκειμένου να έρθει κοντά στους ανθρώπους που τον χρειάζονται για να τους βοηθήσει. Μάχεται ενάντια στις σκοτεινές δυνάμεις και στον ίδιο τον Διάβολο ο οποίος προκειμένου να παραπλανήσει παίρνει αγγελική μορφή.


Από το οπισθόφυλλο:

Όταν γεννήθηκε δε γνώριζε ότι θα κουβαλούσε σε όλη του τη ζωή ένα πρόβλημα, που θα καθόριζε τον τρόπο που θα συμπεριφερόταν, θα επικοινωνούσε, θα δημιουργούσε, θα σκεφτόταν, θα έκανε φιλίες και σχέσεις. Αφού το ανακάλυψε, μεγαλώνοντας, δεν είχε πολλούς τρόπους να αντιδράσει. Ή θα αποδεχόταν τη μοίρα του καθ θα συμβιβαζόταν με τη μοναξιά σκύβοντας το κεφάλι ή -όπως έκαναν όλοι στο νησί όταν βρίσκονταν σε δύσκολη θέση -θα παρακαλούσε τους Αγγέλους να μεσολαβήσουν μήπως και γίνει κάποιο θαύμα. Όταν όμως είδε ότι ούτε κι εκείνοι έδειχναν ενδιαφέρον, αποφάσισε να το ψάξει διαφορετικά. Κάποιος δήλωσε πρόθυμος να τον βοηθήσει να το ξεπεράσει. Όχι όμως χωρίς ανταλλάγματα...

Σκοτεινός Άγγελος / Σαράντης Κρητικός. Θεσσαλονίκη: Συμπαντικές Διαδρομές, 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια: