28 Σεπ 2014

Το κορμί της λύπης της Νίκη Ταγκάλου


Το κορμί της λύπης / Νίκη Ταγκάλου. Θεσσαλονίκη: Πηγή, 2014.

Η ποίηση της Νίκης Ταγκάλου χαρακτηρίζεται ως τολμηρή, ερωτική, διεισδυτική. 
Είναι δύσκολο να τη διαβάσεις και να μην σε αγγίξει…
Παραθέτω μερικούς στίχους από την τελευταία ποιητική συλλογή της Νίκης Ταγκάλου «Το κορμί της λύπης»:

(Απόσπασμα από το ποίημα Η ΕΡΩΜΕΝΗ)
O ρόλος της αγαπημένης δεν την ήθελε ποτέ. 
Την τραβούσε όμως εκείνος της παράνομης,  μελαγχολικής ερωμένης,  που πάντα ζητούσε παραπάνω αλλά δεν έπαιρνε τίποτα.  Δανειζόταν λίγες ώρες από τις ζωές τους, στόλιζαν τα αυτιά της με υπέροχα λόγια που έτρεφαν την ματαιοδοξία της και μετά γυρνούσε πίσω στο κενό σπίτι που την περίμενε.
Τραβούσε το λάθος και στο τέλος το λάτρευε.

24 Σεπ 2014

Ο κίτρινος φάκελλος του Μ. Καραγάτση

Ο κίτρινος φάκελος / Μ. Καραγάτσης ; εικ. Μίνως Αργυράκης. Αθήνα: Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2011 (21η εκδ.), 2 τ.

Το δίτομο μυθιστόρημα του Μ. Καραγάτση «Ο κίτρινος φάκελλος» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1956. Οι ειδικοί το κατατάσσουν στα αστυνομικά μυθιστορήματα αφού ξεκινάει με την εύρεση ενός πτώματος το οποίο φαινομενικά αυτοκτόνησε αλλά υπάρχουν και ενδείξεις που οδηγούν προς την δολοφονία του. Όταν η αστυνομία σταματά την έρευνα, την εξιχνίαση του εγκλήματος αναλαμβάνει ο συγγραφέας του βιβλίου.
Το πτώμα ανήκει στον Μάκη Τασάκο, δικηγόρο και συγγραφέα ο οποίος φροντίζει να στείλει, δέκα χρόνια μετά τον θάνατό του, έναν κίτρινο φάκελο στον Μ. Καραγάτση. Ο φάκελος περιλαμβάνει σημειώσεις για ένα μυθιστόρημα που ξεκίνησε να γράφει ο Τασάκος αλλά δεν ολοκλήρωσε ποτέ με την ένδειξη «Να το γράψει ο Καραγάτσης».

Στην ιστορία εμφανίζεται και ο νομπελίστας συγγραφέας Κωστής Ρούσης ενώ ο Μ. Καραγάτσης εμπλέκει στην ιστορία, σε ένα δευτερεύοντα ρόλο, και τον Γιούγκερμαν (ήρωα του ομώνυμου μυθιστορήματός του που γράφτηκε το 1938).

20 Σεπ 2014

Η ιστορία των Βορειοηπειρωτών μέσα από ένα μυθιστόρημα

Ν΄ακουω καλά τ’ όνομά σου / Σωτήρης Δημητρίου. Αθήνα: Κέδρος, 1999 (10η εκδ).
Μέσα από το συγκεκριμένο μυθιστόρημα ο συγγραφέας περιγράφει την πονεμένη ιστορία διαχωρισμού της Ηπείρου και των κατοίκων της. Στο πρώτο μέρος της ιστορίας, μας περιγράφει τη ζωή των κατοίκων κατά την περίοδο του εμφύλιου και κατά τη οριστικοποίηση των συνόρων Ελλάδας – Αλβανίας όπου πολλές οικογένειες χωρίστηκαν βίαια. Βάση της οικογένειας που πρωταγωνιστεί στην ιστορία, είναι το χωριό Πόβλα (σημερινή ονομασία του Αμπελώνα Θεσπρωτίας) το οποίο έμεινε στην ελληνική επικράτεια σε αντίθεση με κάποια μέλη της οικογένειας που αναγκάστηκαν να μείνουν στην Αλβανία.

Στο δεύτερο μέρος ο συγγραφέας μας διηγείται τη ζωή των Ελλήνων στην κομμουνιστική Αλβανία καθώς και το σκληρό τρόπος αντιμετώπισης τους.
Στο τελευταίο μέρος, περιγράφεται η περιπέτεια των ελληνικής καταγωγής Βορειοηπειρωτών οι οποίοι με κίνδυνο της ζωής τους διέφυγαν στην Ελλάδα πιστεύοντας ότι θα βρουν μια καλύτερη ζωή. Οι δυσκολίες που τελικά αντιμετώπισαν στη μητέρα πατρίδα ήταν εξίσου απογοητευτικές…

16 Σεπ 2014

Ανδρέας Καπανδρέου: Ανακαλύπτοντας Τον “Γιο Της Μάγισσας” (συνέντευξη στον Γιώργο Μπιλικά)

[Συνέντευξη που δόθηκε στον Γιώργο Μπιλικά και δημοσιεύτηκε στο ιστολόγιο ORFEUS: http://orfeusblog.wordpress.com  και στην ιστοσελίδα MUSIC HEAVEN: http://www.musicheaven.gr]

Ο Ανδρέας Καπανδρέου γεννήθηκε και ζει στη Λευκωσία. Σπούδασε Βιβλιοθηκονομία, Επιστήμες της Πληροφόρησης και Επιστήμες της Αγωγής  στην Ελλάδα, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Κύπρο. 
Έχει γράψει τα βιβλία: «Το τρομακτικό μυστικό του Αϊνστάιν» (2010) και «Ο γιος της μάγισσας» (2012). Άρθρα και διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί σε ανθολογίες, περιοδικά, αλλά και στο διαδίκτυο. 
Κάποια από τα διηγήματα του έχουν μεταφραστεί και δημοσιευτεί στα αγγλικά και στα ολλανδικά.

12 Σεπ 2014

Ο Γ. Π. Σαββίδης για τον ποιητή Κυριάκο Χαραλαμπίδη

Γ. Π. Σαββίδης
Το 1973 ο Κύπριος ποιητής Κυριάκος Χαραλαμπίδης (γεν. 1940) εξέδωσε την τρίτη στη σειρά ποιητική του συλλογή με τίτλο «Το αγγείο με τα σχήματα».

Στις 16 Αυγούστου 1973 στην εφημερίδα  «Το Βήμα», ο μελετητής και καθηγητής της νεοελληνικής λογοτεχνίας  Γ. Π. Σαββίδης  (1929-1995) έγραφε:

«Λογικό, η Κύπρος απομένει ο μόνος εξωελλαδικός χώρος από τον οποίο πιά μπορούμε να προσδοκούμε μιαν άμεση ανανέωση της ποιητικής μας – ανανέωση ανάλογη με κείνες τις οποίες πρόσφεραν κατά καιρούς στον νεότερον Ελληνισμό η Κρήτη, τα Εφτάνησα, η Αλεξάνδρεια, η Μικασία… Δυστυχώς δεν παρακολουθώ τα λογοτεχνικά πράγματα της Κύπρου όσο θα ήθελα… Έτσι, όχι μόνο δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω μήπως η ποιητική αυτή ανανέωση έχει ήδη συντελεστεί (η Αθήνα, ουσιαστικά, δεν άρχισε να ανακαλύπτει τον Καβάφη παρά δέκα χρόνια από το θάνατό του), μα ούτε καν να ελέγξω την εντύπωση που έχω για το τοπικό ποιητικό ανάστημα του Κυριάκου Χαραλαμπίδη. Με άλλα λόγια, δεν έχω τρόπο να βεβαιωθώ αν ο ποιητής αυτός πράγματι είναι η πιο ιδιόμορφη λυρική φωνή που εμφανίστηκε μεταπολεμικά στην Κύπρο. Αφ’ ετέρου, όμως, δεν έχω αμφιβολία ότι πρόκειται για έναν από τους πιο συγκροτημένους νέους τεχνίτες της σύγχρονης ελληνικής ποίησης, Ελλαδικής και μη.

8 Σεπ 2014

Ο William Wells Brown και «Η κόρη του προέδρου»

Clotel or The president’s daughter / William Wells Brown. London: Partridge & Oakey Paternoster Row, 1853

Ο Αφρο-Αμερικανός συγγραφέας William Wells Bown γεννήθηκε σε καθεστώς σκλαβιάς το 1816 στο Κεντάκι των ΗΠΑ από λευκό πατέρα (ιδιοκτήτη φυτείας)  και νέγρα (σκλάβα) μητέρα. Εργάστηκε σαν σκλάβος μέχρι το 1834 όταν δραπέτευσε και διέφυγε στον Αμερικανικό βορρά. 
Το 1847 εξέδωσε τις εμπειρίες του στο βιβλίο «Narrative of William W Brown, A Fugitive Slave»  [Αφήγηση του William W. Brown, ενός σκλάβου φυγά].

Λίγα χρόνια αργότερα διέφυγε στην Αγγλία προκειμένου να αποφύγει την σύλληψη του με βάση ένα νόμο που ψηφίστηκε τότε εναντίον των σκλάβων που είχαν δραπετεύσει (Fugitive Slave Act).

4 Σεπ 2014

«Το τρομακτικό μυστικό του Αϊνστάιν» [το διήγημα]


Διήγημα επιστημονικής φαντασίας το οποίο εξετάζει κατά πόσο ισχύει η άποψη ότι οι Αμερικανοί, βασιζόμενοι στις θεωρίες που ανέπτυξε ο Αϊνστάιν κατάφεραν να πετύχουν την τηλεμεταφορά. Αν τα κατάφεραν, τι κόστος είχε όλο αυτό στους ανθρώπους που συμμετείχαν στο πείραμα; Οι σκισμένες σελίδες ενός παλιού ημερολογίου που έπεσαν τυχαία στα χέρια ενός βιβλιοθηκονόμου, αποκαλύπτουν στοιχεία για ένα τρομακτικό μυστικό στο οποίο εμπλέκονται ο Αλμπέρτ Αϊνστάιν και το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό! Διαβάστε το ημερολόγιο της Σου και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα για το γνωστό Πείραμα της Φιλαδέλφειας…

Το διήγημα περιλαμβάνεται στο βιβλίο: Το τρομακτικό μυστικό του Αϊνστάιν: αλλόκοτα διηγήματα / Ανδρέας Καπανδρέου. Λευκωσία: Επιφανίου, 2010