30 Αυγ 2013

Οι Λαξευτές της Βάσως Χρήστου

Λαξευτές της παλίρροιας / Βάσω Χρήστου. Αθήνα: Ίαμβος, 2006.

Μετά από αρκετούς κύκλους του φεγγαριού Φλάγκαν (τρόπος μέτρησης του χρόνου στο μυθιστόρημα) από τότε που απέκτησα το βιβλίο, αποφάσισα – με αρκετό δισταγμό, οφείλω να ομολογήσω, κυρίως λόγω του όγκου του (571 σελ.) – να το διαβάσω για να μάθω κι’ εγώ την ιστορία των Λαξευτών.

Βασιλιάδες, πριγκίπισσες, μάγοι, αλλά και ξεχασμένοι πολύμορφοι και παράξενα αστερόπτερα που τρέφονται με ανθρώπινο αίμα, παρελαύνουν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου σε μια ενδιαφέρουσα ιστορία που κρατά τον αναγνώστη σε αγωνία μέχρι το τέλος.

Το βιβλίο ανήκει στην κατηγορία επικής φαντασίας και συναγωνίζεται επάξια τα καλύτερα του είδους που κυκλοφορούν διεθνώς. Σαφέστατα αξίζει να διαβαστεί από όλους τους φίλους του είδους!
Η Βάσω Χρήστου με τους Λαξευτές της κατάφερε να μας δώσει μια πολύ ψηλού επιπέδου χορταστική ιστορία ανεβάζοντας τον πήχη του ελληνικού φανταστικού μυθιστορήματος πολύ ψηλά.

27 Αυγ 2013

Το φεγγαράκι δεν ήταν ποτέ χάρτινο: μικρές ιστορίες καλλιτεχνών


Το φεγγαράκι δεν ήταν ποτέ χάρτινο: μικρές ιστορίες καλλιτεχνών / Μαριάννα Γαλίδη. Λεμεσός: Ακτίς, 2012.

Η μουσικολόγος και ραδιοφωνική παραγωγός Μαριάννα Γαλίδη μας παρουσιάζει μέσα από συνεντεύξεις που πραγματοποίησε η ίδια, τις ιστορίες τριάντα αγαπημένων καλλιτεχνών που ασχολούνται με το ελληνικό τραγούδι.

Συγκεκριμένα στο βιβλίο μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τη ζωή και το έργο των ακόλουθων (ερμηνευτών / τραγουδοποιών): 
Γιώργος Ανδρέου, Δήμητρα Γαλάνη, Σαββίνα Γιαννάτου, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Παντελής Θαλασσινός, Χρήστος Θηβαίος, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Βασίλης Καζούλλης, Στέφανος Κορκολής, Βασίλης Λέκκας, Λουδοβίκος των Ανωγείων, Μαριώ, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Μανώλης Μητσιάς, Αναστασία Μουτσάτσου, Δημήτρης Μπάσης, Μιχάλης Μυτακίδης (B.D. Foxmoor - Active Member), Χρήστος Νικολόπουλος, Γιώργος Νταλάρας, Σοφία Παπάζογλου, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Έλλη Πασπαλά, Μιλτιάδης Πασχαλίδης, Παύλος Παυλίδης, Ορφέας Περίδης, Φίλιππος Πλιάτσικας, Νίκος Πορτοκάλογλου, Μανώλης Ρασούλης. Ζακ Στεφάνου και Γιάννης Χαρούλης.

24 Αυγ 2013

Μικρά διηγήματα για ένα μεγάλο αγώνα...

Στα μετόπισθεν:  μικρά διηγήματα για ένα μεγάλο αγώνα / Ρούλα Ιωαννίδου – Σταύρου. Αθήνα: Δωδώνη, 2001

Το βιβλίο αποτελείται από έντεκα μικρά διηγήματα τα οποία είναι εμπνευσμένα από τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Κυπρίων (1955-1959) και βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα. Το βιβλίο, όπως αναφέρεται και στο σημείωμα του εκδότη «επικεντρώνεται στη συμβολή και προσφορά των μαθητών στον Αγώνα του ’55 και φωτίζει γνωστές και άγνωστες πτυχές της».

Κάθε διήγημα αποτελεί ένα κομμάτι της ιστορίας του αγώνα, μέσα από τα μάτια ή/και τη δράση μικρών παιδιών. 

Βρίσκω ενδιαφέρον να αναφερθώ στις αφιερώσεις τις οποίες κάνει η συγγραφέας για κάθε διήγημα ξεχωριστά:

21 Αυγ 2013

Ο αναρχικός συγγραφέας του περιθωρίου και της υποκουλτούρας, Ηλίας Πετρόπουλος


 Ο Ηλίας Πετρόπουλος (1928-2003) είναι ο πρώτος Έλληνας λαογράφος που τόλμησε να ασχοληθεί και να γράψει για περιθωριακές κοινωνικές ομάδες  όπως οι ρεμπέτες, οι αλήτες, οι μάγκες, οι πόρνες, οι ομοφυλόφιλους, οι φυλακισμένοι, οι συμμορίτες και οι καταδιωκόμενοι, τους οποίους έκανε  'ήρωες' των βιβλίων του.

Ο Πετρόπουλος υπήρξε ασυμβίβαστος, αυθάδης και προκλητικός και αυτό το πλήρωσε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Ανάμεσα στα βιβλία του ξεχωρίζουν:
Πεζά: "Εγχειρίδιον του Καλού Κλέφτη" (εκδ.Νεφέλη-1979), "Πτώματα,πτώματα,πτώματα..." (εκδ. Νεφέλη-1989), "Η μυθολογία του Βερολίνου" (εκδ. Νεφέλη-1982)
Υπόκοσμος: "Ρεμπέτικα Τραγούδια" (εκδ. Κέδρος-1979), "Ρεμπετολογία" (εκδ. Κέδρος-1968), "Τα Μικρά Ρεμπέτικα" (εκδ. Νεφέλη-1968), "Το Άγιο Χασισάκι" (εκδ. Νεφέλη-1987), "Της Φυλακής" (εκδ. Νεφέλη-1975), "Το Μπουρδέλο" (εκδ. Νεφέλη-1980), "Υπόκοσμος και Καραγκιόζης" (εκδ. Γράμματα-1978), "Καπανταήδες και Μαχαιροβγάλτες" (εκδ. Νεφέλη-2001), "Παροιμίες του Υποκόσμου" (εκδ. Νεφέλη-2002)
Λεξικά: "Γλωσσάριο των Ρεμπέτηδων" (εκδ. Κέδρος-1968), "Καλιαρντά" (εκδ. Νεφέλη-1971)
Ενδυματολογία: "Η φουστανέλα" (εκδ. Νεφέλη-1987), "Η Τραγιάσκα" (εκδ. Πατάκη-2000)
Λαογραφία: "Ο Τούρκικος Καφές εν Ελλάδι" (εκδ. Νεφέλη-1979), "Ο Μύσταξ" (εκδ. Νεφέλη-1989), "Ψειρολογία" (εκδ. Νεφέλη-1979), "Η Ονοματοθεσία Οδών και Πλατειών" (εκδ. Πατάκη-1995), "Το Ταντούρι και το Μαγκάλι" (εκδ. Νεφέλη-1994), "Καρέκλες και Σκαμνιά" (εκδ. Νεφέλη-1988), "Η Εθνική Φασουλάδα" (εκδ. Νεφέλη-1993), "Τα Σίδερα. Η Λάσπη. Τα Μπαστούνια" (εκδ. Νεφέλη-1984), "Ιστορία της Καπότας" (εκδ. Νεφέλη-1984), "La voiture grecque" (Παρίσι-1976), "La kiosque grec" (Παρίσι-1976), "Cages a oiseaux en Grece" (Παρίσι-1976), "Album turc" (Παρίσι-1976).

18 Αυγ 2013

Ο Συμεών Βάλας του Μιχάλη Παπαντωνόπουλου


Συμεών Βάλας / Μιχάλης Παπαντωνόπουλος. Αθήνα: Μελάνι, 2010.

Οι στίχοι του Συμεών Βάλα αποτελούν ένα γρίφο τον οποίο ο αναγνώστης καλείται να λύσει. 
Ομολογώ ότι σε αυτή μου την προσπάθεια επιχείρησα να ξαναδιαβάσω το ποίημα και αντισυμβατικά (μη-γραμμικά).

Ποιήματα, σημειώσεις και σπαράγματα συνθέτουν την υποβλητικά σκοτεινή γλώσσα του Συμεών Βάλα. Ενός σχεδιάσματος που υποκρίνεται το ποίημα στην ολότητά του ή ενός ποιήματος που επικαλείται τον λόγο στην αποσπασματική εκφορά του.

Άλλωστε, το ποίημα είναι πάντα η φωνή του ποιήματος και η φωνή του Συμεών Βάλα είναι ο ίδιος ο Συμεών Βάλας. Άρνηση ή πίστη, η φωνή του εν λόγω ποιήματος φέρνει τα βήματα του αναγνώστη μπροστά στο άγνωστο πρόσωπο ενός νέου άντρα. 
Και τότε, ανεβαίνει μέσα του -σαν δράμα- το παρακάτω ερώτημα: Ποιος είναι, τελικά, ο Συμεών Βάλας;

15 Αυγ 2013

Το βιβλίο "Ιστορία του Kυπριακού" του Γιάννη Κ. Λάμπρου


Ιστορία του Κυπριακού: τα χρόνια μετά την ανεξαρτησία 1960-2008 / Γιάννης Κ. Λάμπρου. Λευκωσία: Πάργα, 2008.

Στο βιβλίο «Ιστορία του Κυπριακού» του φιλόλογου – ερευνητή Γιάννη Κ. Λάμπρου, μπορεί κάποιος να διαβάσει τη συνοπτική ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1960 που δημιουργήθηκε μέχρι και το 2008.

Το έργο του Γιάννη Λάμπρου χαρακτηρίζεται από αντικειμενικότητα, εγκυρότητα και αποτελεί ένα πολύ εύχρηστο εγχειρίδιο για κάποιον που θέλει να αποκτήσει μια γενική άποψη για την σύγχρονη κυπριακή ιστορία ή κάποια συγκεκριμένη περίοδό της.

Αρχικά, το βιβλίο «Ιστορία του Κυπριακού: τα χρόνια μετά την ανεξαρτησία 1960-2004» (786 σελίδες) κυκλοφόρησε το 2004 καλύπτοντας τα γεγονότα μέχρι και το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν.  Η συγκεκριμένη έκδοση, η οποία είχε γίνει από τον ίδιο τον συγγραφέα, έχει εξαντληθεί.
Το 2008 κυκλοφόρησε, από τον εκδοτικό οίκο «Πάργα», αναθεωρημένη και επαυξημένη έκδοση  του βιβλίου (821 σελίδων), η οποία περιλαμβάνει και τις εξελίξεις μέχρι το 2008.  Η νέα έκδοση πήρε και νέο τίτλο (υπότιτλο για την ακρίβεια) και μετονομάστηκε σε «Ιστορία του κυπριακού: τα χρόνια μετά την ανεξαρτησία 1960-2008».

12 Αυγ 2013

Οι ανθολογίες ελληνικού φανταστικού διηγήματος του Μάκη Πανώριου


 Το ελληνικό φανταστικό διήγημα / Μάκης Πανώριος. Αθήνα: Αίολος, 1986-2012 (τ.1 – 1986, τ.2 – 1993, τ.3 - 1994, τ.4 – 1997, τ.5 – 2004,  τ.6 – 2012).

Ο Μάκης Πανώριος  από το 1987 μέχρι το 2012 εξέδωσε συνολικά έξι τόμους – ανθολογίες κάτω από τον γενικό τίτλο «Το ελληνικό φανταστικό διήγημα».

Μεταξύ των συγγραφέων που ανθολογούνται παρελαύνουν σπουδαία ονόματα ελλήνων λογοτεχνών που έχουν ασχοληθεί με το φανταστικό διήγημα, δείχνοντας ότι αυτό κάθε άλλο παρά ως περιθωριακή μορφή λογοτεχνίας θα πρέπει να αντιμετωπίζεται. Μέσα από τις αντθολογίες του Πανώριου παρελαύνουν τα ονόματα κορυφαίων συγγραφέων όπως οι Δημοσθένης Βουτηράς, Φρέντυ Γερμανός, Κ.Π Καβάφης, Μ. Καραγάτσης, Ανδρέας Καρκαβίτσας, Κώστας Καρυωτάκης, Ανδρέας Λασκαράτος, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Γρηγόριος Ξενόπουλος, Ανδρέας Εμπειρίκος, Γιώργος Σεφέρης,  Διονύσιος Σολωμός, Αδαμάντιος Κοραής, Εμμανουήλ Ροϊδης, Γιάννης Ψυχάρης, κ.α.

Ανάμεσα σε αυτούς συναντούμε και τους κύπριους, Νέαρχο Γεωργιάδη και Στέφανο Σταυρίδη αλλά και τον κυπριακής καταγωγής Ναπολέων Λαπαθιώτη (1888-1940).

Ο τελευταίος τόμος που κυκλοφόρησε το 2012 περιλαμβάνει έργα ελλήνων λογοτεχνών που εκδόθηκαν μέχρι το 2010.

9 Αυγ 2013

Ο Μαρκίσιος ντε Σαντ [Marquis de Sade] και η λογοκρισία του στην Ελλάδα




Η φιλοσοφία στο Μπουντουάρ [La philosophie dans le boudoir] και Οι 120 μέρες των Σοδόμων [Les 120 journees de Sodome] του Marquis de Sade  

Η φιλοσοφία στο Μπουντουάρ / Μαρκίσιος ντε Σαντ ; μετ. Βασίλης Καλλιπολίτης. Αθήνα: Εξάντας, 1979.

Ο Γάλλος συγγραφέας Μαρκίσιος ντε Σαντ (1740-1814) έγινε γνωστός για τις ηδονιστικές, σαδιστικές και αθεϊστικές θεωρήσεις που εξέφραζε μέσα από τα βιβλία του. 
Η πρώτη έκδοση βιβλίου του Μαρκησίου ντε Σαντ στην Ελλάδα ήταν η "Φιλοσοφία στο Μπουντουάρ" από τις εκδόσεις "Εξάντας" σε μετάφραση του Βασίλη Καλλιπολίτη το 1979, του οποίου η κυκλοφορία, αρχικά, απαγορεύτηκε με δικαστική εντολή.

6 Αυγ 2013

Ο Τομέας Χ του Ηλία Κασιδιάρη


Τομέας Χ / Ηλίας Κασιδιάρης. [Αθήνα]: Αντεπίθεση, 2010.

Λίγοι γνωρίζουν ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης εκτός από την αμφιλεγόμενη πολιτική του δράση (εντός και εκτός βουλής) έχει να επιδείξει και λογοτεχνικό έργο.

Πρόκειται για τη συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Τομέας Χ». Ο τίτλος, όπως διευκρινίζεται στο οπισθόφυλλο υπονοεί την ύστατη γραμμή αντίστασης σε μια μάχη.

Τα διηγήματα είναι καλογραμμένα και αν θα έπρεπε να τα κατατάξουμε σε μια κατηγορία, αυτή θα ήταν η ιστορική λογοτεχνία αφού είναι εμπνευσμένα από πραγματικά ιστορικά γεγονότα. 
Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζω το διήγημα που αναφέρεται στη μάχη της ΕΛΔΥΚ για την υπεράσπιση του Αεροδρομίου Λευκωσίας κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο (Ιούλιος 1974).

Η μόνη ιστορία η οποία είναι «χρωματισμένη» πολιτικά είναι αυτή που περιγράφει τη δράση Χρυσαυγιτών στην πλατεία Κολοκοτρώνη (και η οποία  έχει επίσης κυπριακή αναφορά).  

3 Αυγ 2013

Βιβλίο που μας συστήνει τον Νικόλα Άσιμο

Δίχως καβάτζα καμιά: βίος και πολιτεία του Νικόλα Άσιμου / Γιώργος Ι. Αλλαμανής, Αθήνα: Α. Α. Λιβάνης, 2000.

Το «Δίχως καβάτζα καμιά» είναι ένα βιβλίο για τη ζωή, το έργο και το θάνατο του διάσημου αντισυμβατικού τραγουδοποιού Νικόλα Άσιμου (1949-1988). Ο τίτλος του βιβλίου είναι εμπνευσμένος από ένα στίχο του τραγουδιού «Venceremos (Θα νικήσουμε)*» που έγραψε ο Άσιμος το 1988 και το οποίο έγινε πολύ γνωστό με τη φωνή του Βασίλη Παπακωνσταντίνου.  
Ο δημοσιογράφος Γιώργος Αλλαμανής μας βοηθά να γνωρίσουμε και να διεισδύσουμε στα δύσβατα και σκοτεινά μονοπάτια της ζωής του Νικόλα Άσιμου (πραγματικό όνομα: Νικόλαος Ασημόπουλος) από την γέννηση μέχρι την αυτοκτονία του.

Στο βιβλίο μπορείτε να μάθετε εκτός των άλλων: ποια βιοποριστικά επαγγέλματα έκανε ο Άσιμος για να ζήσει, για τις ακραίες ερωτικές του σχέσεις, για το που βρισκόταν την 17η Νοεμβρίου όταν τα τανκς έμπαιναν στο πολυτεχνείο, για την ψυχολογική του υγεία αλλά και για την σχέση του με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.
Το βιβλίο περιλαμβάνει και εξαντλητική εργογραφία του Νικόλα Άσιμου.