22 Οκτ 2012

Η Αποκάλυψη του Δημήτρη Κανελλόπουλου


Αποκάλυψη Ένας νέος συγγραφέας, ο Δημήτρης Κανελλόπουλος, μας αποκαλύπτει το συγγραφικό του ταλέντο μέσα από την συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Αποκάλυψη» (Οσελότος, 2012).

Πρόκειται για επτά διηγήματα τα οποία κινούνται στο χώρο του φανταστικού. Μέσα από το βιβλίο ο συγγραφέας βγάζει τις κοινωνικές και οικολογικές του ανησυχίες. Στη συλλογή συναντούμε όλα τα είδη της φανταστικής λογοτεχνίας (επιστημονική φαντασία, φαντασία και τρόμο).

Ιδιαίτερα μου άρεσε το πρωτότυπο διήγημα τρόμου Sudden Death το οποίο μπλέκει την μεταφυσική με το ποδόσφαιρο.
Επτά διηγήματα που προσπαθούν να ερεθίσουν τη φαντασία του αναγνώστη: η μετάβαση σ' έναν πολιτισμό μιας άλλης διάστασης, μια ιστορία σ' ένα δυστοπικό μέλλον, ένας ιδιόρρυθμος επιστήμονας που πιστεύει πως μπορεί να γίνει αθάνατος, ένα φάντασμα που κυνηγά έναν αποτυχημένο προπονητή ποδοσφαίρου, ένας περίεργος διαβάτης που κάνει οτοστόπ, ένα ινστιτούτο αδυνατίσματος που χρησιμοποιεί ασυνήθιστες μεθόδους, ένα εφιαλτικό σενάριο για το τέλος του κόσμου. 
Ορισμένα από τα διηγήματα είναι καθαρά ψυχαγωγικά. Κάποια άλλα όμως κρύβουν βαθύτερα νοήματα: τις συνέπειες της προσπάθειας του ανθρώπου να διαταράξει τους νόμους της φύσης, την αλαζονική αίσθηση της δύναμης του ισχυρού απέναντι στη δίψα του αδύναμου ανθρώπου για ελευθερία, την ανατροπή της οικολογικής ισορροπίας που θα οδηγήσει στο τέλος του κόσμου. Όλα αυτά έχουν κοινή συνισταμένη την απώλεια του μέτρου από τον άνθρωπο και την παραβίαση του άγραφου νόμου που διέπει τη λειτουργία του σύμπαντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: