16 Οκτ 2012

Κοράκι σε άλικο φόντο

Κοράκι σε άλικο φόντο
Το «Κοράκι σε άλικο φόντο» του Ελευθέριου Κεραμιδά (Πατάκης, 2010) είναι το πρώτο μέρος της  – φιλοδοξούμενης από τον συγγραφέα -  τετραλογίας, με γενικό τίτλο «Οι γιοί της στάχτης».

Πρόκειται για ένα μαγευτικό επικό μυθιστόρημα το οποίο, χωρίς υπερβολή,  κάνει την ελληνική λογοτεχνία του φανταστικού πλουσιότερη!

Ο φανταστικός κόσμος του Ελευθέριου Κεραμιδά, περιλαμβάνει ιστορικά στοιχεία που παραπέμπουν σε μια εκδοχή ενός ελεύθερου ελληνικού κόσμου την εποχή του μεσαίωνα (όπως θα ήταν ας πούμε η Βυζαντινή Αυτοκρατορία αν δεν κατάρρεε) .  Οι ίντριγκες, η κοινωνική δομή και οι συνήθειες των ανθρώπων, επίσης θυμίζουν τη Βυζαντινή εποχή.  

Οι πολύπλοκοι τίτλοι ιεραρχίας, τα πολλά ονόματα και τα παράξενα τοπωνύμια δίνονται με τη βοήθεια ευρετηρίων και χάρτη του φανταστικού κόσμου (ο οποίος, πάντως,  θυμίζει έντονα την περιοχή της Μεσογείου), έτσι ώστε ο αναγνώστης να μπορεί να ανατρέξει ανά πάσα στιγμή και να βρει την άκρη. Αυτό, πάντως, είναι κάτι που μπορεί να εξιτάρει τον αναγνώστη αλλά κινδυνεύει να τον κουράσει
Το βιβλίο φαίνεται ότι είναι πολύ δουλεμένο και με υπόβαθρο.
Αναμένουμε με αγωνία την συνέχεια…

Μια πανίσχυρη αυτοκρατορία σε παρακμή.
Τρεις άντρες που ακολουθούν το δικό τους, μοναχικό δρόμο δίχως καν να γνωρίζονται.

Ο ένας μεγαλώνει μέσα σ' ένα μοναστήρι, αποκλεισμένος από τον έξω κόσμο αλλά κι από την αληθινή του φύση.
Ο δεύτερος μεγαλουργεί στα πεδία των μαχών με όνομα άλλο από το αληθινό του κι ο τρίτος συνωμοτεί για τα δικά του συμφέροντα στη διεφθαρμένη Αυλή.

Για να σωθεί η αυτοκρατορία, πρέπει κι οι τρεις να πετύχουν τους στόχους τους.
Ταυτόχρονα...

Ένα στιβαρό μυθιστόρημα επικής φαντασίας που θα συνεπάρει τους φανατικούς του είδους και όχι μόνο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: