26 Μαρ 2024

Ο χαιρετισμός του Ελευθέριου Πλουτάρχου, προέδρου της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου στην παρουσίαση του βιβλίου "Αρουραίοι: αλληγορική ιστορία πολιτικού προβληματισμού", του Ανδρέα Καπανδρέου

Του Ελευθέριου Πλουτάρχου

Κυρία πρόεδρε του Ελληνικού Πνευματικού Ομίλου Κύπρου, κυρία πρόεδρε της Κυπριακής Ένωσης Βιβλιοθηκονόμων – Επιστημόνων Πληροφόρησης, κυρίες και κύριοι, φίλοι και φίλες,

Ευχαριστώ τον ΕΠΟΚ για τη δυνατότητα που μου έδωσε να απευθύνω χαιρετισμό, εκ μέρους του Δ.Σ. της ΕΛΚ, στο μέρος της εκδήλωσής του που αφορά στην παρουσίαση του βιβλίου του αγαπητού Ανδρέα Καπανδρέου. Με αυτή την ευκαιρία θέλω να συγχαρώ τον ΕΠΟΚ για την πνευματική δράση και προσφορά του εδώ και πολλές δεκαετίες και ιδιαίτερα την πρόεδρό του κυρία Χρυσόθεμις Χατζηπαναγή.

Είναι, λοιπόν, με ιδιαίτερη χαρά που απευθύνω αυτόν τον χαιρετισμό γιατί θα αναφερθώ σε ένα νέο μέλος της ΕΛΚ αλλά και σε έναν φίλο, με τον οποίο έτυχε να ήμασταν και συμφοιτητές σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Πριν από λίγους μήνες, καλωσορίσαμε τον συγγραφέα Ανδρέα Καπανδρέου στην ΕΛΚ, στο πιο μεγάλο σωματείο λογοτεχνών στη χώρα μας που είναι και ένα από τα πιο ιστορικά.

Η ΕΛΚ ιδρύθηκε το 1978 και η προσφορά της, εδώ και 46 χρόνια, είναι πολύπλευρη: πολιτιστική-πνευματική, εκπαιδευτική, κοινωνική και εθνική. Βασικός σκοπός ίδρυσής της ήταν η συμβολή στην προώθηση της κυπριακής λογοτεχνίας και η διεκδίκηση ρόλου εκ μέρους των πνευματικών ανθρώπων στη ζωή του τόπου μας, υπηρετώντας συνειδητά και αφειδώλευτα τον Πολιτισμό.

Ο Ανδρέας, ως μέλος μας, αλλά και ως μέλος κι άλλων λογοτεχνικών ενώσεων, ομίλων και συνδέσμων στην Κύπρο, ως συγγραφέας με πολύ ενεργό δράση στον χώρο του βιβλίου και από την επαγγελματική του ιδιότητα ως βιβλιοθηκονόμος, αλλά και από διάφορες άλλες ιδιότητες και ρόλους του και τελευταίως μέσα και από τη ραδιοφωνική εκπομπή που επιμελείται και παρουσιάζει με την επίσης συγγραφέα και μέλος μας Μαρία Κούβαρου, υπηρετεί κι αυτός τον πολιτισμό. Τοποθετεί το δικό του λιθαράκι στο στέρεο οικοδόμημά του.

Ο Ανδρέας είναι ένας συγγραφέας με πηγαίο ταλέντο. Το έργο του αφορά κυρίως την πεζογραφία και ειδικότερα τη λογοτεχνία του φανταστικού, παρόλο που έχει εκδώσει και μια ποιητική συλλογή.

Ασχολείται με αυτό το πολύ ενδιαφέρον είδος λογοτεχνίας που ο όρος «φανταστικό» το ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα είδη. Στα έργα του με μαεστρία αναφέρεται σε φαινόμενα ή καταστάσεις που δεν έχουν συμβεί ή δε συμβαίνουν ή δε θα συμβούν ποτέ. Στα κείμενά του το αφύσικο εισβάλλει στο φυσιολογικό, μέσα από την πλούσια φαντασία του που του επιτρέπει να επαναδημιουργεί τον κόσμο όπως ο ίδιος θέλει και να τον περιγράφει με πλήρη ελευθερία, χωρίς τους φραγμούς που επιβάλλει συνήθως ο ορθολογισμός, αξιοποιώντας βέβαια στοιχεία από την αληθινή και πραγματική ζωή, κάνοντας συνειρμούς και μεταφέροντας σύγχρονα μηνύματα προς διάφορες κατευθύνσεις.

Να μου επιτρέψετε, χωρίς να θέλω να καταχραστώ τον χρόνο που μου παραχωρήθηκε για έναν σύντομο χαιρετισμό, να πω και δυο λόγια για το έργο που παρουσιάζεται απόψε, πριν από τους κύριους ομιλητές που θα το παρουσιάσουν βέβαια άρτια και ως του αξίζει. Ο τίτλος του βιβλίου είναι ενδεικτικός για το περιεχόμενο, γιατί πράγματι πρόκειται για μια νουβέλα στην οποία ο συγγραφέας επιτυγχάνει με αλληγορικό τρόπο, ζωντανό και γλαφυρό, να προκαλέσει πολιτικό προβληματισμό στον αναγνώστη. Θέματα όπως η διαφθορά, η αλαζονεία της εξουσίας, οι συνέπειες της διχόνοιας, η κοντή ιστορική μνήμη, η ατιμωρησία, η ασυδοσία και η πολιτική αδιαφορία πρέπει να απασχολούν το κάθε ενεργό πολίτη μιας χώρας.

Αγαπητέ Ανδρέα, εύχομαι ολόψυχα να ‘ναι καλλίστρατο κι ετούτο το βιβλίο σου. Να έχεις εξίσου δημιουργική συνέχεια, πάντα επιτυχίες, αστείρευτη έμπνευση και συνάμα υγεία και πολλές ευχάριστες στιγμές! 

Ελευθέριος Πλουτάρχου

Πρόεδρος Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου

Λευκωσία, 29/2/2024

Δεν υπάρχουν σχόλια: