2 Ιαν 2020

Οι τρομακτικές ιστορίες μιας Ιρλανδικής Βιβλιοθήκης (Scary and Hairy tales from Marsh’s Library)



Η Βιβλιοθήκη του Marsh εδρεύει στο Δουβλίνο και είναι η αρχαιότερη δημόσια βιβλιοθήκη της Ιρλανδίας (ιδρύθηκε το 1707).

Οι υπεύθυνοι της Βιβλιοθήκης, έχοντας πολλές ιστορίες να διηγηθούν κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης λειτουργίας της, επέλεξαν κάποιες από αυτές και τις εξέδωσαν σε ένα μικρό εικονογραφημένο βιβλιαράκι.

Μέσα από τις πολύ σύντομες αλλά ενδιαφέρουσες ιστοριούλες μαθαίνουμε για τα κλουβιά μέσα στα οποία έκλειναν τους αναγνώστες για να διαβάσουν, αλλά και:

Για  τις σφαίρες που δέχτηκε η κεντρική πόρτα της Βιβλιοθήκης κατά την εξέγερση του 1916.

Για τα βιβλία που είναι δεμένα με δέρματα ζώων τα οποία είχαν προηγουμένως καθαριστεί με ανθρώπινα ούρα.

Για το φάντασμα του ιδρυτή της Βιβλιοθήκης Narcissus Marsh ο οποίος, κάποιοι πιστεύουν, πως τριγυρίζει τα βράδια στο κτήριο ψάχνοντας μια χαμένη επιστολή.

Πως ο συγγραφέας του Αβραάμ "Μπραμ" Στόκερ (Bram Stoker) πριν γράψει το γνωστό του βιβλίο «Δράκουλας», επισκέφτηκε τη Βιβλιοθήκη κατά τα έτη 1866 και 1867 και διάβασε βιβλία για μάγισσες, φαντάσματα και αστρολογία.

Ότι κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του 1916, σφαίρες από Βρετανούς στρατιώτες πέρασαν μέσα από το παράθυρο της Βιβλιοθήκης και έπληξαν τόμους βιβλίων που βρίσκονταν στα ράφια.

Πως το 1863 κάποιος με το όνομα George Matthews καταδικάστηκε σε 12 μήνες φυλάκιση με καταναγκαστικά έργα επειδή έκλεψε βιβλία από τη Βιβλιοθήκη.

Για ένα βιβλίο του 1482 μέσα στο οποίο έχει συνθλιβεί μια αράχνη.

Ότι τα πτώματα του γνωστού συγγραφέα Jonathan Swift (έγραψε «Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ») και της ερωμένης του Στέλλας, θάφτηκαν στον γειτονικό ναό του Αγίου Πατρικίου. Αντίγραφα των κρανίων τους δημιουργήθηκαν και αυτό του Jonathan το έχει η Εκκλησία, ενώ αυτό της Στέλλας, η Βιβλιοθήκη.

Ότι το έτος 1888 ανακαλύφθηκε μέσα σε ένα καλάθι, στη Βιβλιοθήκη, μια Αιγυπτιακή μούμια ηλικίας 3500 χρόνων, χωρίς κανένας να γνωρίζει πως βρέθηκε εκεί. Η μούμια δόθηκε στο Trinity Collage για μελέτη. Το κρανίο της μούμιας έχει όμως εξαφανιστεί. Τα παλιά χρόνια κάποιοι συνήθιζαν να λιώνουν τα κόκκαλα της μούμιας και να τα μετατρέπουν σε σκόνη για ιατρικούς λόγους…

Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι του John Rooney και τα κείμενα των  Julie Burke και Jason McElligott.

Δεν υπάρχουν σχόλια: