18 Ιαν 2020

Ο Φυσορρόος του Νίκος Νικολάου-Χατζημιχαήλ


Φυσορρόος ονομάζεται ο γητευτής που με βασκανίες προσπαθεί να εκδιώξει το κακό (από τα ρήματα φυσώ + ρέω).

Την παράξενη αυτή λέξη («Φυσορρόος») επέλεξε για τίτλο του βιβλίου του ο Νίκος Νικολάου-Χατζημιχαήλ. Ο Φυσορρόος συγκεκριμένα, εμφανίζεται στο διήγημα «Ως τρέχει ο ήλιος» ως ένας μονόφθαλμος γέρος πρόσφυγας που με τα μαγικά του προσπαθεί να σβήσει τα τουρκικά σημάδια από τον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο.

Πρόκειται για μια συλλογή επιλεγμένων διηγημάτων του συγγραφέα τα οποία εκπέμπουν νοσταλγία, ευαισθησία και τα οποία προασπισθούν να ενώσουν το παρόν με το παρελθόν κρατώντας ζωντανές τις μνήμες της παράδοσης, της ιστορίας και των κατεχόμενων εδαφών μας.

Τα διηγήματα του βιβλίου χωρίζονται σε 3 θεματικές κατηγορίες:
Α. Του σπαραγμού (εμπειρικά διηγήματα που αφορούν την προσφυγιά, τον πόλεμο του 1974 και την κατεχόμενη γη μας), Β. Της αθωότητας (διηγήματα με αναμνήσεις από την παιδική ηλικία του συγγραφέα) και Γ. Άλλα διηγήματα.

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται τα διηγήματα:
Του σπαραγμού: Η ζωή συνεχίζεται – Η κόρη του Δραγουμάνου – Το σταυρόλεξο – Το βένετο ξωπόρτι – Ως τρέχει ο ήλιος – Το λεωφορείο – Κομπολόι από κουκούτσια ελιάς – Ο θάλαμος – Επιστροφή στην ευτυχία – Η πόλη όλη – Η κιθάρα – Ένα άσπρο σκυλί – Θεομηνία στον κόκκινο βράχο.
Της αθωότητας: Personal cinema – Το σγαρτιλάκι γύρισε – Η Αγία Ρόδη η ποιήτρια – Ξέρεις ποδήλατο; -- Η Ελβίρα – Τα πουλιά κλαίνε – Ο κρατήρας με τις εφτά λαβές – Ο γάμος δεν έγινε ποτέ – Ο Μαξ – Τέρας χωρίς κεφάλι – Η μαύρη μοτοσυκλέτα – Ο γητευτής των μυρμιγκιών.
Άλλα διηγήματα: Ο άνθρωπος με το πιδκιαύλιν – Οι Τσερκέζοι – Ο πυθμένας των ονομάτων – Ο μάγος – Το χριστουγεννιάτικο δώρο – Ο Μπόρχες είναι εδώ! – Πέρα βρέχει! – Γράμμα από τη Νέα Υόρκη.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Τα καλύτερα διηγήματα του συγγραφέα, από τα πιο συγκλονιστικά που έχουν γραφτεί για τη δεύτερη μεγάλη συμφορά που έπληξε τον ελληνισμό, δηλαδή την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Ένα αντιπολεμικό παραλήρημα ενός βαριά τραυματισμένου του ’74. Η μάνα του αγνοούμενου που χάνει τα λογικά της και «γυρίζει» στο χωριό της με έναν συγκλονιστικό τρόπο, και σε άλλο ο ορισμός της εσχάτης προδοσίας, μέσα από τα κλειδιά ενός σταυρόλεξου. Ένας γέρο-γητευτής προσπαθεί με γητειές να σβήσει την τούρκικη σημαία στον Πενταδάκτυλο. Ένα σπαρακτικό διήγημα για τις 37 ημέρες που πέρασε ο πατέρας του συγγραφέα στην κόλαση των βασανιστηρίων του Αττίλα. Η περιγραφή της Αμμοχώστου, της πόλης φάντασμα, μέσα από τα μάτια ενός παπαγάλου ο οποίος «ξεχάστηκε» εκεί, ενώ οι κάτοικοι την εγκατέλειψαν για να σωθούν. Τέλος, άλλα διηγήματα της αθωότητας, τρυφερά, αληθινά, έξυπνα, ακόμα και μαθηματικά αποφορτίζουν εντελώς το κλίμα της πρώτης ενότητας.
Φυσορρόος: λέξη συνθηματική, που λέγεται από γητευτή για εκδίωξη κάποιου κακού (από το φυσώ+ρέω).

Νικολάου - Χατζημιχαήλ, Νίκος. Φυσορρόος / Νίκος Νικολάου - Χατζημιχαήλ. - Αθήνα : Εκδόσεις Βακχικόν, 2019. - 188σ. · 21x14εκ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: