6 Ιαν 2020

Οι Μπόραθ, ο Φώο Σπόετ και οι φανταστικοί κόσμοι του Γιάννη Καμπουρόπουλου


Ο Γιάννης Καμπουρόπουλος, ίσως είναι ο Έλληνας συγγραφέας που έχει φτιάξει τους πολυπλοκότερους κόσμους στην ελληνική λογοτεχνία επιστημονικής φαντασίας. Φανταστικούς κόσμους που δεν έχουν να ζηλέψουν από αντίστοιχους χολιγουντιανούς. Ο Καμπουρόπουλος, προκειμένου να κτίσει τους κόσμους του χρησιμοποίησε στέρεα αλλά και πολύ ελκυστικά δομικά υλικά όπως: πολιτική, λαογραφία, γλώσσες, νομικό πλαίσιο, διακυβέρνηση, στρατός, συσχετισμούς δυνάμεων, σχέσεις μεταξύ των Λαών, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτών, μυστικά, κατασκοπεία, επιστήμες, sci-fi στοιχεία, μάχες, αδιανόητες εφευρέσεις κ.α.

Η ιστορία δράσης ξεκίνά με την κεντρική τριλογία βιβλίων όπου μας παρουσιάζεται ο κόσμος των Μπόραθ:
Μπόραθ, το μυστικό όπλο: Συνωμοσία, (Οσελότος, 2011)
Μπόραθ, το μυστικό όπλο: Συμμαχία (Οσελότος, 2011)
Μπόραθ, το μυστικό όπλο: Επιστροφή (Οσελότος, 2011)

και συνεχίζεται με το prequel της ιστορίας το οποίο αποτελείται από ακόμα μια τριλογία:
Φώο Σπόετ: Η κληρονομιά των Μπόραθλοκ (Συμπαντικές Διαδρομές, 2018)
Φώο Σπόετ: Η άνοδος των Μπόραθ (Συμπαντικές Διαδρομές, 2017)
Φώο Σπόετ: Μπόραθ, το μυστικό όπλο (Συμπαντικές Διαδρομές, 2016)

Σημείωση: δεύτερη τριλογία με τίτλο "Φώο Σπόετ" μπορεί να διαβαστεί και αυτόνομα.

Ας κάνουμε όμως μια χαρτογράφηση της ιστορίας και των βιβλίων η οποία θα βοηθήσει αυτούς που θέλουν να την διαβάσουν.
Βάσει χρονολογικής έκβασης της ιστορίας των Μπόραθ (και όχι την έκδοση των βιβλίων του Γιάννη Καμπουρόπουλου) η ιστορία έχει ως εξής:

1.    Φώο Σπόετ: Μπόραθ, το μυστικό όπλο (Συμπαντικές Διαδρομές, 2016)
Σε μια ταραγμένη εποχή, σε έναν κόσμο ανθρώπων εποίκων, στο Σύστημα Πλανητών της Γαίας, ο διαφατριακός πόλεμος που ξεσπά για την επίλυση του πολιτειακού, λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις. Καθώς έχει χρησιμοποιηθεί κάθε συμβατικό όπλο, χωρίς κανένα ορατό αποτέλεσμα, οι δυνάμεις της Κεντρικής Συμμαχίας εκπονούν ένα σχέδιο, την κατασκευή ενός μυστικού όπλου, που θα τους δώσει την πολυπόθητη νίκη. Αρχηγός του εγχειρήματος είναι ο κορυφαίος επιστήμων της επεμβατικής ευγονικής, ο ιδεολόγος Φώο Σπόετ. Το μέρος, ένα άκρως απόρρητο εργαστήριο βάσης, όπου δοκιμάζεται η ανθρώπινη αντοχή. Σε ένα ομιχλώδες πολιτικό τοπίο όπου κυριαρχούν οι έριδες της εξουσίας, σε μια ανθρώπινη κοινωνία που σπαράσσεται από άγριες μάχες και όπου η ισχύς των Πολεμάρχων επισκιάζει όσους πρωτοστάτησαν στον αγώνα για την ειρήνη, το Νέο Όπλο αποκτά υπόσταση. Νέες εύθραυστες συνθήκες δημιουργούνται.  
Ποια θα είναι η τύχη των πρωταγωνιστών μιας κοσμογονικής ιστορίας, που θα οδηγήσει αυτούς τους ανθρώπους στο απώτερο μέλλον τους;
Αυτή είναι η εξιστόρηση των όσων λαμβάνουν χώρα στο Σύστημα, την εποχή των Δεύτερων Εποικισμών, την Εποχή των Μεγάλων Πολέμων, των Μεγάλων Ανακαλύψεων. Είναι οι παράλληλες ζωές ενός επιφανούς επιστήμονα, ενός λαού γεννημένου σε εργαστήρια, ενός ταγμένου και ισχυρού επαναστάτη, ενός πλανήτη που παλεύει με τη φύση του και μιας ομάδας ξεχωριστών ανθρώπων που παλεύουν για το πεπρωμένο τους.
Είναι η εξιστόρηση των γεγονότων πριν την τριλογία «Μπόραθ, το Μυστικό Όπλο», η αρχή πριν την αρχή, η εξέλιξη πριν τη μεγάλη επαναφορά των όσων το Ανθρώπινο Γένος του Συστήματος προσπάθησε μάταια να κρύψει...

2.    Φώο Σπόετ: Η άνοδος των Μπόραθ (Συμπαντικές Διαδρομές, 2017)
Εικοσιπέντε χρόνους µετά, τα ηφαίστεια και τα φυσικά φαινόµενα πλήττουν ανεπανόρθωτα
τον Ουώλχαραµ, ο οποίος βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής, λόγω υπέρογκων χρεών. Οι Μπόραθ, που αποτελούν πλέον ανεξάρτητο λαό ο οποίος κατοικεί σε δύο πλανήτες, βοηθούν µε κάθε µέσο, αλλά οι λύσεις λιγοστεύουν. Ο Φώο Σπόετ, καθηγητής Πανεπιστηµίου πλέον, αναγκάζεται να φυγαδέψει ξανά τα Πρώιµα Υβρίδια, τα οποία διώκονται απο τον παλιό του βοηθό, Τόορ Μέελε, συνεργάτη των αποσχιστών του Ουώλχαραµ, αλλα και του τροµερού αρχισυνωµότη, Τορ Αλέξις, πρώην Αρχηγού της Αντικατασκοπείας του πλανήτη. Καθώς ο Φώο αγνοεί τις πραγµατικές διπλωµατικές εξελίξεις, ο παλιός αρωγός-συνωµότης Λόλετ Κρίσταν, τώρα αρχηγός της πιο λαοφιλούς αποσχιστικής φράξιας του Ουώλχαραµ, επανεµφανίζεται προειδοποιώντας τον και παρακολουθώντας κάθε του κίνηση. Όταν η παρουσία των Πρώιµων αποκαλύπτεται απο τους Μπόραθ, αιχµαλωτίζονται και στέλνονται στη φυλακή της Λέερ Τις, µαζί µε τον Φώο Σπόετ, ο οποίος επιδιώκει να µελετήσει ενδελεχώς τις δυνάµεις τους. Στο πολιτικό σκηνικό, η Σαµ Σεµ, παλιά αγωνίστρια και επίδοξη πολιτικός, κερδίζει τις εκλογές της Βόρειας Σέκτας των Μόµλεκτε. Έρχεται σε επαφή µε πολιτικούς και χαράζει µια επικίνδυνη, ωστόσο εξαιρετικά προοδευτική πολιτική άφεσης, σχετικά µε τους δοκιµαζόµενους Ουωλχαράµιους, αλλά και θέτει το ζήτηµα της επανένωσης µε τους οµοίους τους της Σέκτας του Νότου. Τελικά, η πολυπόθητη ένωση των δύο σεκτών ξανά σε µια Φατρία είναι γεγονός. Οι φαινοµενικά ουδέτεροι Μπόραθ χτυπιούνται απο προβοκάτορες, ενεργοποιώντας την σαφή τοποθέτησή τους στα πράγµατα και τους συσχετισµούς δυνάµεων. Θέλοντας να δηµιουργήσει δύο µέτωπα εναντίον των Γαίεων, ο Ανθύπατος πια, Τορ Αλέξις προστάζει τον ιδιόρρυθµο Τόορ Μέελε, να εξαπολύσει έναν στρατό απο Υβρίδια-καταστροφείς, τους Μπόργκιλ, οι οποίοι σταδιακά προκαλούν τεράστιες ζηµιές στις ισορροπίες. Πλέον, τα γρανάζια της πολιτικής στρέφονται απειλητικά εναντίον του υπο επιτήρηση Ουώλχαραµ και των υπο ένωση λαών των Μόµλεκτε, σκιαγραφώντας µια πιθανή αντιπαράθεση ακόµη και µε τα Υβρίδια Μπόραθ. Οι κοινωνικές οµάδες των Ουωλχαράµις –µε αρχηγό τον Κρίσταν- και των Ζέλεφερ, µάχονται η µια την άλλη. Παράλληλα, αρχίζει ο εποικισµός των δύο πλανητών που αργότερα θα ονοµαστούν Άλεβ και Εώθ. Δυστυχώς, οι ολέθριες εξελίξεις στη Γαία και τον Ουώλχαραµ, καθώς και τα λάθη πολιτικής εκτίµησης της κυβερνήτου Σαµ Σεµ, καταδικάζουν τους Μόµλεκτε στον αφανισµό. Πολεµική αναταραχή επικρατεί στο Σύστηµα, ενώ τα Υβρίδια αποδεικνύουν πλέον έµπρακτα την εδώ και καιρό πραγµατική, φυσική τους εξέλιξη: τη σαφή υπεροχή έναντι των Ανθρώπων και την ουσιαστική ρύθµιση των πολιτικών πραγµάτων απο εκείνους, υπο το φάσµα της υπερ-δύναµής τους.

3.    Φώο Σπόετ: Η κληρονομιά των Μπόραθλοκ (Συμπαντικές Διαδρομές, 2018)
Οι Μεγάλοι Πόλεμοι έχουν τελειώσει πριν εικοσιπέντε χρόνους, ωστόσο η ειρήνη ακροβατεί και πάλι σε τεντωμένο σχοινί. Μέσα από επικίνδυνους πολιτικούς ελιγμούς και ένοπλες κοινωνικές αντιπαραθέσεις, οι ηγέτες των Ανθρώπων σταδιακά υποκύπτουν στην αδιαμφισβήτητη πολιτική και στρατιωτική ισχύ των υβριδίων Μπόραθ. Οι ανακατατάξεις είναι ραγδαίες, οι αποσχιστικές τάσεις κυριαρχούν, ενώ ξεπηδά η σκοτεινή απειλή των τρομακτικών Μπόργκιλ, του αντίπαλου δέους των Μπόραθ.
Ανάμεσα σε αιματηρές προκλήσεις και έναν επικείμενο νέο πόλεμο με απρόβλεπτες συνέπειες, ο Φώο Σπόετ ταλαντεύεται ανάμεσα στο θαυμασμό του για τα πανίσχυρα «παιδιά» του, την διασφάλιση κάποιων άλλων κατατρεγμένων «παιδιών» του, και το στοιχειωμένο παρελθόν που τον ακολουθεί σε κάθε του βήμα. Κι όμως, σε πείσμα των καιρών, σε μια κατάδειξη αδελφοσύνης των Ανθρώπων, νέες Φατρίες θα γεννηθούν μέσα από την περιπέτεια ενός φιλόδοξου προγράμματος εποικισμού σε μακρινούς πλανήτες.
Ποια θα είναι η τύχη των πρωταγωνιστών μιας κοσμογονικής ιστορίας, που θα οδηγήσει αυτούς τους ανθρώπους στο απώτερο μέλλον τους;

4.    Μπόραθ, το μυστικό όπλο: Συνωμοσία, (Οσελότος, 2011)
Σύστημα Πλανητών της Γαίας, κάπου στο αχανές διάστημα. Οι Φατρίες των τριών πλανητών 
του Συστήματος προσπαθούν να ισορροπήσουν σε μια πολιτειακή και πολιτική κατάσταση, αρκετά εύθραυστη. Τα συμφέροντα παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην αποκατάσταση των αναμεταξύ σχέσεων των 7 Φατριών. Σαν αποτέλεσμα αυτού, ένα μεγαλεπήβολο έργο τίθεται σε εφαρμογή, με σκοπό να απορροφηθούν όλοι οι παράγοντες της ανάπτυξης του Συστήματος.
Οι σκοτεινές δυνάμεις που θέλουν την επαναφορά των παλαιών ταραγμένων εποχών, σχεδιάζουν την υφαρπαγή ενός μυστικού όπλου, σχεδόν ξεχασμένου, το οποίο θα τους δώσει εκείνη την υπεροχή που χρειάζονται, για να πραγματοποιήσουν τα καταχθόνια σχέδιά τους.
Η κατάρρευση ετοιμάζεται και αναπόφευκτα, συμβαίνει. Θα μπορέσουν όμως όλοι εκείνοι που θα ξεφύγουν από το χάος του πραξικοπήματος, να φέρουν πίσω την ειρήνη; 

5.    Μπόραθ, το μυστικό όπλο: Συμμαχία (Οσελότος, 2011)

Η επανάσταση των σφετεριστών της Εξουσίας είναι γεγονός, στον Πλανήτη Γαία. Οι Φατρίες υποτάσσονται η μια μετά την άλλη, κάτω απο την απειλή του αφανισμού τους.
Δυο Φύλακες, δυο παιδιά-υβρίδια και μια ολόκληρη Φατρία κυνηγημένη θα καταφύγει στον πλανήτη οπου ζούν εξόριστοι οι απόγονοι των παλιών Μπόραθ. Απο εκεί θα πρέπει όλοι μαζί να ξεκινήσουν για να σώσουν τη Γαία, απο τους σφετεριστές δικτάτορες, αλλά και να αφανίσουν τα τρομερά υβρίδια-καταστροφείς.
Στο μεταξύ, άλλα δυο σημαντικά πρόσωπα έρχονται να προστεθούν στον κατάλογο των συμμάχων. Οι ετοιμασίες, αλλά και οι έντονες αντιθέσεις ακολουθούν μια εύθραυστη πορεία. Και οι τελευταίοι πλανήτες που θα μπορούσαν να αντισταθούν, παραδίνονται στους δικτάτορες...

6.    Μπόραθ, το μυστικό όπλο: Επιστροφή (Οσελότος, 2011)
Η αντεπίθεση των συμμάχων ξεκίνησε, όμως τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα για κανέναν
απο τους εμπλεκόμενους. Καθώς οι καταστροφές και οι απώλειες σε α
νθρώπους αυξάνονται, οι σύμμαχοι προχωρούν με αποφασιστικότητα και με τη βοήθεια των Μπόραθ, αποκτούν ξανά τον έλεγχο της κατάστασης. Τα υβρίδια Μπόραθ και Μπόργκιλ συμπλέκονται θανάσιμα, ενώ οι άνθρωποι δίνουν κι εκείνοι αιματηρό αγώνα.
Η ειρήνη θα έρθει, κάτω απο εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Οι λαοί ξανασμίγουν, οι ζημιές αποκαθίστανται. Ταυτόχρονα όμως, η ροή των γεγονότων επιφυλλάσσει αλλαγές για πολλούς.

*Από τον συγγραφέα έχει ανακοινωθεί ότι θα ακολουθήσει μια νέα τριλογία η οποία ακόμα δεν έχει εκδοθεί, με το sequel της κεντρικής ιστορίας. Γενικός τίτλος της τριλογίας θα είναι «ΝΕΜΟΥΙΣ» από το όνομα ενός υπερ - υβριδίου.
Με την ολοκλήρωση και τις νέας τριλογίας, ουσιαστικά θα έχουμε μια εννεαλογία της μυθολογίας των Μπόραθ.

ΕΠΙΜΥΘΙΟ: 
Θα µπορούσε ποτέ η ανθρώπινη φύση να αλλάξει; Θα µπορούσε ποτέ ένας τεχνητός οργανισµός να αισθάνεται όπως αισθάνεται ένας άνθρωπος; Ποιά είναι η δύναµη εκείνη που κάνει τα πλάσµατα της Φύσης τέλεια; Θα µπορούσε ποτέ να υπάρξει αληθινή τελειότητα; 
Η αναζήτηση που ξεκίνησε µε την κεντρική τριλογία "Μπόραθ, το Μυστικό Όπλο", συνέχισε µε την προϊστορία της ως "Φώο Σπόετ", κλείνει µε τις οριστικές απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω ερωτήµατα, µε την τριλογία συνέχειας "Νεµούις". Μια αναζήτηση που κοίταξε βαθιά στις αληθινές ανθρώπινες δυνάµεις και αδυναµίες, στην εξύψωση της επιστήµης, του ήθους και της αγάπης, αλλά και στο ερρεβώδες βάθος της µισαλλοδοξίας, του κακού και της καταστροφής, που χαρακτηρίζει κάθε νόµο που διέπει το Σύµπαν ετούτο.


* Ο Γιάννης Καμπουρόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Απο μικρό παιδί λάτρευε τις ιστορίες φαντασίας, την Ιστορία και τις περιπέτειες πραγματικών και φανταστικών ηρώων. Παράλληλα με την ενηλικίωσή του και την αγάπη και ενασχόλησή του με τη μουσική, το όνειρο να πλάσει μια μέρα έναν κόσμο δικό του, μεγάλωνε διαρκώς. Βρήκε λοιπόν την έμπνευση στον απέραντο κόσμο της επιστημονικής φαντασίας. 

Κατά τα άλλα, ζει στην Κηφισιά, εργάζεται, φτιάχνει μουσική, παίζει μουσική, υπήρξε εκδότης-παραγωγός ηχοβιβλίων, συγγράφει και παράλληλα επεξεργάζεται διαρκώς το πάντα επόμενο έργο του. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: