12 Δεκ 2019

Ένας μπαμπάς στο σιδερένιο κλουβί: παιδικό βιβλίο τον εγκλεισμό ενός γονέα στη φυλακή


Στο τελευταίο της βιβλίο με τίτλο «Ένας μπαμπάς στο σιδερένιο κλουβί» η συγγραφέας παιδικών βιβλίων Δήμητρα Σωκράτους καταπιάνεται με ένα πολύ ιδιαίτερο και δύσκολο θέμα που δεν το συναντούμε συχνά στην παιδική βιβλιογραφία (εγώ τουλάχιστον δεν γνωρίζω κάποιο άλλο ελληνικό παιδικό βιβλίο): τον εγκλεισμό ενός γονέα στη φυλακή.

Η μικρή Δανάη της ιστορίας βιώνει την απώλεια του πατέρα της ο οποίος φυλακίζεται για ένα παράπτωμα που έκανε. Η καθημερινότητα του μικρού κοριτσιού αλλάζει χωρίς τον πατέρα της στο σπίτι ενώ βιώνει και παρενόχληση (bullying) από τα άλλα παιδιά της γειτονιάς.  Με τον πατέρα στο σιδερένιο κλουβί (έτσι αποκαλείται σε όλη την ιστορία η φυλακή) η Δανάη περνά δύσκολες στιγμές και προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση και να επιβιώσει.  
Τον εγκλεισμό του σε σιδερένιο κλουβί, ζει όμως σε μια παράλληλη ιστορία και ο μικρός παπαγάλος της Δανάης.

Ένα πολύ ευαίσθητο κοινωνικό θέμα το οποίο για πολλούς αποτελεί ταμπού, δοσμένο από τη συγγραφέα με πολλή ευαισθησία. Περνά τα σωστά μνήματα: ότι δηλαδή κανένα παιδάκι δεν ευθύνεται για τις πράξεις των γωνιών του, ότι πρέπει να αγαπάμε και να συγχωρούμε τους γύρω μας, ότι πρέπει να μετανιώνουμε για τα λάθη μας και να προσπαθούμε να επανορθώσουμε όποτε αυτό είναι εφικτό, ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή.

Σίγουρα δεν έχουν όλες οι ιστορίες φυλάκισης το ίδιο ευτυχισμένο τέλος για τις οικογένειες που τις βιώνουν. Το τέλος της συγκεκριμένης ιστορίας όμως, δίνει κουράγιο σε παιδιά και οικογένειες που περνούν αυτή τη δύσκολη κατάσταση δείχνοντας ότι τα πράγματα, όταν το προσπαθήσουμε μπορεί να ομαλοποιηθούν ξανά.

Περίληψη
Η μικρή Δανάη μαθαίνει από τη μαμά ότι ο μπαμπάς της βρίσκεται σ' ένα σιδερένιο κλουβί. Αναρωτιέται διαρκώς τι κάνει, γιατί βρίσκεται εκεί και πότε θα επιστρέψει στο σπίτι, κοντά της. Θέλει πολύ να τον δει και να τον αγκαλιάσει ξανά. Δυνατή παρηγοριά κι' όμορφη αυντροφιά, το παπαγαλάκι της, ο Μπάμπης, που κάνει τα πάντα για να της συμπαρασταθεί. Θα καταφέρει η Δανάη να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματά της; Θ' ανταμώσει με τον "μπαμπάκη" της; Και πώς αλλάζει η ζωή της μ' έναν μπαμπά στο σιδερένιο κλουβί; Μια ιστορία που παρουσιάζει το βίωμα και τις πραγματικότητες ενός κοριτσιού με έγκλειστο γονέα στη φυλακή, προσδοκώντας την ενδυνάμωση και τ' αγκάλιασμα όλων αυτών των παιδιών.

Σωκράτους, Δήμητρα. Ένας μπαμπάς στο σιδερένιο κλουβί / Δήμητρα Σωκράτους ; Ευφροσύνη Μαύρου (εικ.). Λευκωσία: [x.o.], 2018.


Η συγγραφέας Δήμητρα Σωκράτους αποφοίτησε από το Τμήμα Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου, με δευτερεύον πτυχίο στις Γαλλικές Σπουδές (2005). Έλαβε Μεταπτυχιακό Drama and Theatre in Education (Πανεπιστήμιο Warwick, Αγγλία, 2007) και Μεταπτυχιακό Arts and Culture Management (Rome Business School, Ιταλία, 2017). Είναι εκπαιδευτικός, θεατροπαιδαγωγός και εκπαιδεύτρια ειρήνης κι ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Διετέλεσε Συντονίστρια του Εργαστηρίου Νεολαία και Πολιτισμός του ΠΑΦΟΣ 2017 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, όπως και συν-συντονίστρια του Κυπριακού Δικτύου Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κοινοβουλίου. Έλαβε διάφορα βραβεία και διακρίσεις για το ακαδημαϊκό, κοινωνικοπολιτιστικό και λογοτεχνικό της έργο. Της απονεμήθηκε το Βραβείο Κοινωνικής Προσφοράς (Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2005). Σύντομο βίντεο για την εθελοντική κοινωνικοπολιτιστική της δράση αναρτήθηκε στην επίσημη ευρωπαϊκή ιστοσελίδα για το Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού 2011. Εξέδωσε τα παιδικά βιβλία «Η Μαίρη και το Λευκό Μπιζέλι» στο ιδιαίτερο θέμα του παιδικού καρκίνου και την ποιητική συλλογή «Αλήθειες, όνειρα κι ειρήνη», η οποία περιλήφθηκε στον κατάλογο επικρατέστερων έργων για το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για Μικρά Παιδιά 2017 (Κύπρος).
Η εικονογράφος Ευφροσύνη Μαύρου, έχοντας σπουδάσει στο Λονδίνο, ασχολήθηκε με το σχέδιο και τη δημιουργία ενδυμάτων για αρκετά χρόνια. Με πείρα σε διάφορους τομείς τέχνης (σκηνογραφία, ζωγραφική, μεταξοτυπία, κατασκευή κουκλών, cut-out art), τον τελευταίο χρόνο ασχολείται αποκλειστικά με το σχέδιο, την εικονογράφηση βιβλίων και με δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά και άτομα τρίτης ηλικίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: