16 Δεκ 2019

Τεταρτημόρια: ποιητική συλλογή του Πασχάλη Κατσίκα


«Τεταρτημόρια» ονομάζεται η ποιητική συλλογή του Πασχάλη Κατσίκα.
Κάποια από τα 54 ποιήματα της συλλογής δημοσιεύτηκαν αρχικά σε ηλεκτρονικά και έντυπα περιοδικά. Τα ποιήματα της συλλογής είναι γραμμένα με συναίσθημα και η λυρικότητα. Στη θεματολογία κυριαρχεί ο έρωτας και ο θάνατος, δύο συστατικά που στιγματίζουν την ανθρώπινη ζωή.  

Η καθηγήτρια νεοελληνικής φιλολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης  Ελισάβετ Αρσενίου αναφέρει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου:

«Ποιήματα σαν τα "Τεταρτημόρια" γράφονται μέσα μας, στη λυρική αποθήκη του αρχετυπικού μας βίου. Από κει ο δημιουργός τους, Πασχάλης Κατσίκας, άντλησε και δημιούργησε τη δική του λογοτεχνική αφήγηση. Οι ποιητικές πράξεις που αποδίδονται στο βιβλίο αυτό είναι συγχρόνως εκρηκτικές και στοχαστικές και μας καλούν η καθεμιά τους σε αναγνωστικές συναντήσεις γόνιμες, απολαυστικές, συγκινητικές ή και αποκαλυπτικές. Συναντώντας τα ποιήματα των "Τεταρτημορίων" άλλοτε παρασύρεσαι στον λυρισμό τους και άλλοτε έλκεσαι σε μέρη νηφάλια και στοχαστικά, ειρωνικά και κριτικά, που σου θυμίζουν ότι ο ποιητικός λόγος δεν είναι απλώς έκφραση συναισθημάτων. Η ποίηση είναι ένα πεδίο πυκνό και σημασιολογικά αποδοτικό. Και οι ποιητές αλλά και οι αναγνώστες τους έχουν γίνει σήμερα απαιτητικότεροι και έχουν πλέον συνείδηση ότι ζούμε σε έναν πολιτισμό κειμένων.

Γραμμένα με τόλμη, κυρίως όταν συνδυάζουν το υψηλό ύφος με την αγοραία επίθεση και τον σαρκασμό, τα "Τεταρτημόρια" είναι ένα βιβλίο συγκινητικό και δραματικό. Προκαλεί αισθητικά ολοκληρωμένες συγκινησιακές εντάσεις, από τη μεγαλύτερη τρυφερότητα και τον χαριτωμένο σαρκασμό έως την πιο μνημειακά μεγαλειώδη θλίψη, από την παιγνιώδη ελαφρότητα έως τον κίνδυνο του πιο μεγάλου αποχωρισμού».

Ο Πασχάλης Κατσίκας του Πέτρου γεννήθηκε στο Reutlingen της Γερμανίας το 1971. Από το
1977 ζει στην Κομοτηνή. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης (1989-93). Εργάστηκε ως βιβλιοθηκονόμος στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής (1996-98). Από το 1998 εργάζεται στη Βιβλιοθήκη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Ταυτόχρονα σπουδάζει Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Δ.Π.Θ. Ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί στα ηλεκτρονικά περιοδικά "Ποιείν", "Poeticanet", "Εξιτήριον", "Φρέαρ", "Θράκα", "Νότες Λογοτεχνίας", στο λογοτεχνικό περιοδικό "Μανδραγόρας" και στην εφημερίδα της Κομοτηνής "Παρατηρητής της Θράκης". Η ποιητική συλλογή "Τεταρτημόρια" είναι το πρώτο του ποιητικό βιβλίο.

Κατσίκας, Πασχάλης. Τεταρτημόρια / Πασχάλης Κατσίκας. - Κομοτηνή : Παρατηρητής της Θράκης, 2019. - 80σ. · 21x14εκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: