7 Απρ 2019

Vikings (η τηλεοπτική σειρά) και η ιστορία του μυθικού ήρωα Ragnar Lothbrok

Vikings (Βίκινγκς) ονομάζεται η δραματική τηλεοπτική σειρά που γράφτηκε από τον Βρετανό σεναριογράφο και παραγωγό Μάικλ Χιρστ (Michael Hirst, 1952- ) για το History Chanel.

Το μεγαλύτερο μέρος της σειράς γυρίστηκε στην Ιρλανδία και ξεκίνησε να προβάλλεται τον Μάρτη του 2013 και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2020 με την προβολή συνολικά 6 κύκλων (seasons).

Η ιστορία είναι εμπνευσμένη από τους σκανδιναβικούς μύθους για τον θρυλικό Βίκινγκ ήρωα Ράγκναρ Λόθμπροκ (Ragnar Lothbrok), ο οποίος έγινε γνωστός και ως «η μάστιγα» της Αγγλίας και της Γαλλίας, λόγω των επιδρομών που έκανε στις δύο χώρες.

Η υπόθεση ξεκινά παρουσιάζοντας τον Ράγκναρ ως ένα αγρότη με ανήσυχο πνεύμα που οραματίζεται επιδρομές της φυλής του, όχι μόνο ανατολικά κατά των Βαλτικών χωρών, αλλά και προς τα δυτικά όπου δεν είχε μέχρι τότε ταξιδέψει κανείς τους. 
Ξεκινώντας τις επιδρομές προς τη δύση (πρώτα εναντίον της Αγγλίας και μετά εναντίον της Γαλλίας) με τη βοήθεια φίλων και της οικογένειάς του, μεγαλώνει τη φήμη του και τελικά γίνεται σκανδιναβικός βασιλιάς.
Μετά τον θάνατό του η σειρά εξιστορεί τις περιπέτειες των γιών του στην Αγγλία, τη Σκανδιναβία αλλά και τη Μεσόγειο.

Η σειρά, πέρα από τα μυθικά, περιλαμβάνει και αρκετά ιστορικά στοιχεία. Η επαφή και τελικά η ανάμιξη διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών δίνει εξαιρετικό ενδιαφέρον στη σειρά, πέραν από τη δράση και την ενδιαφέρουσα πλοκή.

Η ιστορικότητα των προσώπων
Η ιστορία του έγινε γνωστή από το Ισλανδικό έπος του 13ου αιώνα με τίτλο «Η ιστορία του Ράγκναρ Λόθμπροκ» (Tale of Ragnar Lodbrok) το οποίο διασώθηκε σε ένα χειρόγραφο.  
Ο Ράγκναρ Λόθμπροκ  αναφέρεται στη μεσαιωνική λογοτεχνία όπου περιγράφεται η συμμετοχή του σε πολλές επιδρομές εναντίον των Φράγκων και των Αγγλοσαξόνων κατά την διάρκεια του 9ου αιώνα. Σύμφωνα με την ιστορία, πάντως, ο Ράγκναρ Λόθμπροκ δεν ήταν αγρότης αλλά γιος του βασιλιά της Σουηδίας Σίγκουρντ Ίρινγκ. 
Σκοτώθηκε στην Αγγλία το 865 μ.Χ. από τον Άγγλο βασιλιά Αέλα (Aella).
Μεσαιωνική γκραβούρα που απεικονίζει τη δολοφονία 
του Ragnar από τον Aella

Οι "Ιστορίες των γιων του Ράγκναρ" αναφέρουν ότι ο Μεγάλος Στρατός των Βίκινκς επιτέθηκε στην Αγγλία (865 μ.Χ.) υπό την ηγεσία των γιων του Ράγκναρ Λόθμπροκ αναζητώντας εκδίκηση για την δολοφονία του πατέρα τους από τον Αέλα της Νορθουμβρίας. Στην ηγεσία του Μεγάλου Στρατού βρέθηκαν οι γιοι του Ράγκναρ, Άιβαρ ο Ασπόνδυλος, Μπιόρν ο Σιδηρόπλευρος, Χάλφνταν Ράγκναρσον, Σίγκουρντ ο φιδομάτης και Ούμπα οι οποίοι ήταν όλοι σημαντικές ιστορικές φυσιογνωμίες. 
Ο μεγαλύτερος γιος του, Άιβαρ ο Ασπόνδυλος, ήταν ο αρχηγός του στρατού των Βίκινγκ την περίοδο 865 - 870 μ.Χ. αλλά μετά εξαφανίστηκε από τις ιστορικές καταγραφές της Αγγλίας.
Ο Αγγλοσάξονας χρονικογράφος Έθελγουιρντ καταγράφει τον θάνατο του Άιβαρ το 870 μ.Χ.

*Στη σειρά, παρουσιάζεται ο Μπιόρν ο Σιδηρόπλευρος, ως ο προτότοκος γιος του Ράγκναρ (και όχι ο Άιβαρ ο Ασπόνδυλος).

Τα τρέιλερ της σειράς: Season 1

Season 2

Season 3

Season 4

Season 5

Season 6

Season 7

Δεν υπάρχουν σχόλια: