29 Ιαν 2019

Ταξίδια στασιμότητας: ποιητική συλλογή της Μαρίας Κούβαρου


Κούβαρου, Μαρία. Ταξίδια στασιμότητας / Μαρία Κούβαρου. - Αθήνα: Συμπαντικές Διαδρομές, 2018. - 108σ. · 21x14εκ. - (Σκιές · 49)

Εσωτερική ποίηση που δίνει την εντύπωση ότι γράφτηκε με στόχο την κάθαρση στη ψυχή της συγγραφέως. 
Κάθε ποίημα είναι και ένα ταξίδι στον εσωτερικό της κόσμο όπου κυριαρχούν οι ανεκπλήρωτοι έρωτες, οι χαμένες αγάπες και οι απογοητεύσεις. Ταξίδια του μυαλού και του υποσυνείδητου, ταξίδια στον ύπνο αλλά και στον ξύπνιο.
Στίχοι για κάποιους που έφυγαν από τη ζωή μας, αλλά και για κάποιους που δεν αξιώθηκαν ποτέ να φτάσουν…

Το βιβλίο είναι αφιερωμένο «Σε αυτούς που μας στηρίζουν στα ταξίδια, και σε αυτούς που μας μαθαίνουνε να ονειρευόμαστε προορισμούς».

25 Ιαν 2019

Επιστροφή στο παρόν: Προς μια Εθνική Βιβλιοθήκη



*Άρθρο του Γιώργου Σαββινίδη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος στις 14 Ιανουαρίου 2019.

Μονόδρομος η μεταστέγαση της κρατικής βιβλιοθήκης σε σύγχρονο και λειτουργικό κτήριο για να τοποθετηθεί βιβλιοθηκονομικά η Κύπρος στον ευρωπαϊκό χάρτη. Το διαμορφωθέν τοπίο και οι τελευταίες εξελίξεις.

Τον Φεβρουάριο συμπληρώνονται εννιά χρόνια από τότε που το περιλάλητο «Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Κυπριακής Βιβλιοθήκης 2010 – 2014» παραδόθηκε από τον τότε διευθυντή της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου Φίλιππο Τσιμπόγλου στον πρώην Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, Ανδρέα Δημητρίου. Κι άλλα πέντε από τότε που υποτίθεται ότι θα ολοκληρωνόταν, για να αναβαθμίσει τον ρόλο της Κυπριακής Βιβλιοθήκης και να την εξελίξει σε σύγχρονο οργανισμό. Με την ενεργό συμβολή και του βιβλιοθηκονόμου Ανδρέα Κ. Ανδρέου, ο Τσιμπόγλου έκανε και με το παραπάνω το χρέος του παραδίδοντας μια πρόταση που θα άλλαζε το βιβλιοθηκονομικό περιβάλλον φέρνοντάς το «από την πραγματικότητα στο ιδεώδες, μέσω του εφικτού».

21 Ιαν 2019

Η διαφορά μεταξύ του «Παραφυσικού» (Paranormal) και του «Μεταφυσικού» (Metaphysical)


Θανάσης Βέμπος
Ο ερευνητής – δημοσιογράφος Θανάσης Βέμπος (συγγραφέας του βιβλίου "Το πνεύμα του χρόνου: όψεις του παραφυσικού στην Ελλάδα") εξηγεί σε βίντεο τη διαφορά μεταξύ των όρων «Παραφυσικό» (Paranormal) και «Υπερφυσικό» (Metaphysical).

Πριν όμως παρακολουθήσουμε το βίντεο, ας δούμε πως εξηγεί τους δύο όρους ο Γ. Μπαμπινιώτης στο «Λεξικό Νέας Ελληνικής Γλώσσας»:

Παραφυσικό (φαινόμενο) είναι αυτό που δεν εξηγείται με τους γνωστούς φυσικούς νόμους, που αποδίδεται σε δυνάμεις που δεν ερμηνεύονται από την επιστήμη (υπερφυσικό – paranormal).

Μεταφυσικό είναι1. Αυτό που σχετίζεται με θέματα έξω από την ανθρώπινη εμπειρία και τις αισθήσεις μας (π.χ. το ερώτημα αν υπάρχει Θεός είναι μεταφυσικό). 2. Αυτό που σχετίζεται με τον φιλοσοφικό κλάδο της μεταφυσικής (από τον τίτλο «Μετά τα Φυσικά», ενός έργου του Αριστοτέλη.
[ΣημΗ μεταφυσική είναι: 1. Κλάδος της φιλοσοφίας που πραγματεύεται τις πρώτες αρχές και τις αιτίες των όντων και είναι στενά συνδεδεμένος με την επιστημολογία. 2. Κάθε γενική και αφηρημένη θεωρία που ερμηνεύει κάτι με τρόπο μη ορθολογικό. 3. Οτιδήποτε ανήκει στον χώρο του αφηρημένου, αυτού που βγαίνει έξω από τα όρια της ανθρώπινης εμπειρίας (π.χ. η μετά θάνατον ζωή, η ύπαρξη ή όχι του Θεού και η φύση του κ.λπ.)] 

17 Ιαν 2019

Το πένθος του κόκκινου ουρανού: μια αληθινή ιστορία αγάπης, απώλειας και επιβίωσης στη θάλασσα


Η πραγματική ιστορία της Tami Oldham την οποία έγραψε η ίδια μετά από ένα εφιαλτικό ταξίδι 41 ημερών στη θάλασσα.

Η Αμερικανίδα Tami Oldham Ashcraft, μαζί με τον Βρετανό αρραβωνιαστικό της Richard Sharp, έμπειροι και οι δύο στην ναυσιπλοΐα, επιχειρούν ένα μακρινό ταξίδι 4.000 μιλιών, με ιστιοφόρο, από την Ταϊτή στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ.

Στα μέσα της διαδρομής όμως πέφτουν σε ένα τυφώνα κατά την οποίο χάνετε ο Richard. Καταστρέφεται επίσης το κατάρτι και όλα τα μέσα πλοήγησης του πλοίου ενώ η Tami ξυπνά μόνη της στο σκάφος, σοβαρά τραυματισμένη στο κεφάλι μετά από αναισθησία 27 ωρών.
Η Tami πρέπει να επιβιώσει μόνη της μεσοπέλαγα με ελάχιστη τροφή και νερό. Τελικά καταφέρνει μετά από 41 μέρες να σωθεί κοντά στο νησί Hilo της Χαβάης, όταν εντοπίστηκε από ένα Ιαπωνικό αλιευτικό σκάφος.

13 Ιαν 2019

Ποίηση και αρχαιολογία: ποιητική ανθολογία


Ο τόμος «Ποίηση και Αρχαιολογία» περιλαμβάνει ποιήματα Κύπριων ποιητών τα οποία απαγγέλθηκαν σε εκδήλωση που διεξάχθηκε για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2017.

Την πρωτοβουλία της εκδήλωσης, αλλά και της έκδοσης είχε ο Σύνδεσμος «Φίλοι του Κυπριακού Μουσείου», Κλάδος Λεμεσού και το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Λεμεσού.

Επιμελητές της έκδοσης είναι η λογοτέχνιδα Μόνα Σαββίδου Θεοδούλου και ο αρχαιολόγος Γιάννης Βιολάρης, ο οποίος στον παρόν τόμο έδειξε και τις ποιητικές του ικανότητες.

«Η σύναξη των ποιητών, καθώς και των ποιημάτων που περιλαμβάνονται στην έκδοση αυτή, είναι ενδεικτική της πλούσιας λογοτεχνικής παραγωγής που επηρεάζεται από την αρχαιότητα. Από το 19ο αιώνα μέχρι σήμερα οι ποιητές μας αναπόφευκτα έχουν τα μάτια στραμμένα στο πλούσιο και συχνά πολυκύμαντο παρελθόν του νησιού και από αυτό αντλούν εικόνες, διδάγματα και πρωταγωνιστές για να πουν τις δικές τους ιστορίες» 

(από τον χαιρετισμό της Μαρίνας Σολομίδου-Ιερωνιμίδου, Διευθύντριας Τμήματος Αρχαιοτήτων)

9 Ιαν 2019

Ο ήχος του όπλου: θεατρικό έργο της Λούλας Αναγνωστάκη


Η θεατρική συγγραφέας Λούλα Αναγνωστάκη (1928-2017) έγραψε συνολικά 12 θεατρικά έργα με τα οποία αναμοχλεύει τα σημαντικότερα θέματα της μεταπολεμικής περιόδου στην Ελλάδα όπως το τραύμα, η μοναξιά, η ενοχή και η ήττα.

Το έργο της «Ο ήχος του όπλου» ανέβηκε για πρώτη φορά στη σκηνή το 1987 από το Θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν.
Η υπόθεση του έργου:
Το έργο διαδραματίζεται παραμονές εκλογών (όλες οι αναφορές παραπέμπουν στις βουλευτικές εκλογές του 1981 τις οποίες κέρδισε ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ). Η Κάτια, Αθηναία δημότης, έρχεται στην Αθήνα από την επαρχία για να ψηφίσει, διαταράσσοντας την καθημερινότητα του δεκαεννιάχρονου γιού της Μιχάλη. Από την παλιά της φίλη Μαρίκα μαθαίνει πως ο Μιχάλης έχει εγκαταλείψει τη σχολή, στην οποία φοιτά και πως ετοιμάζεται να φύγει για την Αμερική, αφήνοντας πίσω την έγκυο κοπέλα του Φανή. Στην προσπάθεια της να μεταπείσει τον Μιχάλη η Κάτια έρχεται αντιμέτωπη μαζί του. Εκείνος την απειλεί ότι θα αυτοκτονήσει με ένα παράνομο όπλο, που βρέθηκε στα χέρια του από μια μυστήρια ιστορία παρανομίας, στην οποία φέρεται να είναι μπλεγμένος ο δεκαεξάχρονος αδελφός της Φανής, Γιαννούκος. Όλα θα συμβούν γρήγορα υπό την απειλή ενός όπλου που δε θα εκπυρσοκροτήσει ποτέ, αλλά θα αλλάξει τη ζωή των ηρώων για πάντα.

5 Ιαν 2019

Ο Bertrand Russell για τον αγνωστικισμό (και τον αθεϊσμό)


Άθεος ή Αγνωστικηστής;
Σε κείμενό του 1947 με τίτλο "Am I An Atheist or an Agnostic?" [Είμαι Άθεος ή Αγνωστικιστής;]  ο Βρετανός φιλόσοφος Μπέρτραντ Ράσελ (Bertrand Russell, 1872-1970) δήλωνε:
   
"..Συχνά προκύπτει μια άβολη ερώτηση, όταν με ρωτούν ποια είναι η θρησκεία μου. Ποτέ δεν ξέρω αν πρέπει να πω ότι είμαι Αγνωστικιστής ή ότι είμαι Άθεος. Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη ερώτηση για την οποία και κάποιοι από εσάς ίσως να ήρθαν σε δύσκολη θέση. 
Ως φιλόσοφος, αν μιλούσα σε ένα καθαρά φιλοσοφικό ακροατήριο, θα περιέγραφα τον εαυτό μου ως Αγνωστικιστή, διότι δεν νομίζω ότι υπάρχει ένα πειστικό επιχείρημα με το οποίο αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει Θεός. Από την άλλη πλευρά, αν θέλω να μεταφέρω τη σωστή εντύπωση σε έναν  απλό άνθρωπο που με ρωτά στον δρόμο νομίζω ότι θα πρέπει να πω ότι είμαι άθεος, διότι όταν λέω ότι δεν μπορώ να αποδείξω ότι δεν υπάρχει Θεός, θα έπρεπε προσθέσω επίσης ότι δεν μπορώ να αποδείξω ότι δεν υπάρχουν οι 12 θεοί του Ολύμπου.
Κανείς από εμάς δεν θα σκεφτόταν σοβαρά την πιθανότητα ότι οι θεοί στους οποίους αναφέρεται ο Όμηρος υπάρχουν πραγματικά, κι όμως αν έπρεπε να αποδείξετε ότι ο Δίας, η Ήρα, ο Ποσειδώνας και οι υπόλοιποι θεοί του Ολύμπου δεν υπήρχαν, δεν θα μπορούσατε να βρείτε μια τέτοια απόδειξη.
Ως εκ τούτου, όσον αφορά τους Ολύμπιους θεούς, μιλώντας σε ένα καθαρά φιλοσοφικό ακροατήριο, θα έλεγα ότι είμαι Αγνωστικιστής. Αλλά, νομίζω ότι όλοι μας θα λέγαμε πως σε σχέση με αυτούς τους θεούς είμαστε άθεοι.
Όσον αφορά τον χριστιανικό Θεό, λοιπόν, θα πρέπει, νομίζω, να έχω ακριβώς την ίδια στάση".


[ΠηγήAm I An Atheist Or An Agnostic? A Plea For Tolerance In The Face Of New Dogmas by Bertrand Russell (1947)]

1 Ιαν 2019

Παρουσιάσεις βιβλίων του Ανδρέα Καπανδρέου στις "Όψεις του Φανταστικού 2018. Αθήνα" (15 Δεκ. 2018)



[Κείμενο της οτπικογραφημένης συνέντευξης για το Φεστιβάλ Λογοτεχνίας "Όψεις του Φανταστικού 2018. Αθήνα" που πραγματοποιήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου στην Αθηναίων Πολιτεία]

Φίλες και φίλοι της Λογοτεχνίας του Φανταστικού, καλησπέρα σας!

Ονομάζομαι Ανδρέας Καπανδρέου και είμαι ένας από τους συγγραφείς της ομάδας εκδόσεων των Συμπαντικών Διαδρομών.