1 Ιαν 2019

Παρουσιάσεις βιβλίων του Ανδρέα Καπανδρέου στις "Όψεις του Φανταστικού 2018. Αθήνα" (15 Δεκ. 2018)



[Κείμενο της οτπικογραφημένης συνέντευξης για το Φεστιβάλ Λογοτεχνίας "Όψεις του Φανταστικού 2018. Αθήνα" που πραγματοποιήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου στην Αθηναίων Πολιτεία]

Φίλες και φίλοι της Λογοτεχνίας του Φανταστικού, καλησπέρα σας!

Ονομάζομαι Ανδρέας Καπανδρέου και είμαι ένας από τους συγγραφείς της ομάδας εκδόσεων των Συμπαντικών Διαδρομών.

Η συνεργασία μου με τις Συμπαντικές Διαδρομές ξεκίνησε το 2012 όταν έστειλα ένα διήγημά
μου σε διαγωνισμό του ομότιτλου περιοδικού. Το διήγημα που είχε τον τίτλο «Παγίδευση» ήταν ανάμεσα σε αυτά που διακρίθηκαν και δημοσιεύτηκε στο τεύχος  18.

Ακολούθησε η γνωριμία μου με τον ιδιοκτήτη των Συμπαντικών Διαδρομών, Γιώργο Σωτήρχο, σε μια επίσκεψή του στη Λευκωσία στην οποία του χάρισα το πρώτο βιβλίο με διηγήματα, «Το τρομακτικό μυστικό του Αϊνστάιν», το οποίο είχα εκδώσει το 2010 στην Κύπρο.

Μετά από πρόταση του εκδότη μάζεψα όσα διηγήματα είχα αδημοσίευτα, τα επιμελήθηκα, πρόσθεσα σε αυτά μερικά καινούργια που έγραψα ειδικά για
την περίσταση, και τον Δεκέμβρη του 2012 κυκλοφόρησε το δεύτερο μου βιβλίο – το πρώτο με τις Συμπαντικές Διαδρομές, με τίτλο «Ο γιος της Μάγισσας: αλλόκοτες ιστορίες». Το βιβλίο που αποτελείται από 15 διηγήματα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Λευκωσία σε μια εκδήλωση Όψεων του Φανταστικού 2012. Η έκδοση αυτή ουσιαστικά σηματοδότησε τη δραστηριοποίηση των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές στην Κύπρο.
Το πρώτο διήγημα του βιβλίου που χάρισε και τον τίτλο στη συλλογή, «Ο γιος της Μάγισσας», αναφέρεται στο βιβλίο του Διαβόλου, το μεγαλύτερο βιβλίο Αγίας Γραφής που υπάρχει στον κόσμο και φυλάγεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Σουηδία στη Στοκχόλμη. Η ιστορία είναι εμπνευσμένη από ένα μεσαιωνικό μύθο που εξηγεί κάτω από ποιες προϋποθέσεις γράφτηκε το βιβλίο.

Ακολούθησαν συμμετοχές μου σε ανθολογίες των Συμπαντικών Διαδρομών (και όχι μόνο). Διηγήματά μου μπορείτε να διαβάσετε στις ανθολογίες ελληνικού διηγήματος φανταστικής λογοτεχνίας «Θρύλοι του Σύμπαντος» II, III, IV, V, στην ανθολογία διηγήματος ιστορικής φαντασίας «Θύελλα στον Χρόνο», στη συλλογή μύθων εναλλακτικής ιστορίας «Ραγισμένος Χρόνος», στο Post Apocalyptic αφιέρωμα του περιοδικού Συμπαντικές Διαδρομές «Καταραμένη Γη: Ιστορίες Αποκάλυψης», στις κυπριακές ανθολογίες λογοτεχνίας του φανταστικού «Στο Ποτάμι του Χρόνου» I και ΙΙ, Poetry και αλλού.

Το 2016 ολοκλήρωσα ένα έργο για οποίο δούλευα περίπου μια τετραετία. Αναφέρομαι στο ιστορικό μυθιστόρημά - επιστημονικής φαντασίας «Ο Μυστικός Σύντροφος του Ρήγα» το οποίο εμπιστεύτηκα ξανά στις Συμπαντικές Διαδρομές για την έκδοσή του.
Στο μυθιστόρημα αυτό, πρωταγωνιστής είναι ένα ιστορικό πρόσωπο, ο Ιωάννης Καρατζάς, τον οποίο μεταφέρω μέσω χρονομηχανής από το έτος 2103 μ.Χ. και την οθωμανοκρατούμενη Αθήνα, στη Βιέννη του 1790, προκειμένου να βοηθήσει τον Ρήγα Βελεστινλή και τους συντρόφους του να προετοιμάσουν την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Την επόμενη χρονιά, το 2017, μετά από συνεννόηση με τον Γιώργο Σωτήρχο αποφασίσαμε να εκδώσουμε κάποια ποιήματα που είχα φυλαγμένα στα αρχεία  του υπολογιστή μου. Έτσι
προέκυψε το τρίτο προσωπικό μου βιβλίο με τις Συμπαντικές Διαδρομές, η ποιητική συλλογή «Το τέλος της Χιονάτης».
Τα ποιήματα της συλλογής χωρίζονται στις θεματικές κατηγορίες: Ιστορικά, Πολιτικά, Κοινωνικά, Ερωτικά και Διάφορα.
Πρόκειται για μία ποιητική συλλογή για την απομυθοποίηση της ιστορίας, της πολιτικής, της κοινωνίας στην οποία ζούμε, αλλά και του έρωτα. Τα ποιήματα της συλλογής γκρεμίζουν μύθους αλλά κτίζουν και καινούργιους αφού τελικά φαίνεται ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτούς…
Αυτά εν ολίγοις όσον αφορά τα έργα μου και τη συνεργασία μου με τις Συμπαντικές Διαδρομές.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και σας εύχομαι να περάσετε όμορφα σε αυτή τη γιορτή του βιβλίου και της λογοτεχνίας του φανταστικού.
Καλό βράδυ σε όλους!



Δεν υπάρχουν σχόλια: