Στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου οι «Ενωτικοί» έβλεπαν κάποιον που πολεμούσε την εκπλήρωση του εθνικού πόθου για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Μέσα σε αυτό το πνεύμα, κάποιοι πιο ακραίοι αποπειράθηκαν να βγάλουν από τη μέση τον παντοδύναμο, εκείνη την εποχή Αρχιεπίσκοπο Μακάριο δολοφονώντας τον.
Ο Αδάμος Χαρίτωνος ήταν ένας εκ των πρωταγωνιστών στην απόπειρα δολοφονίας κατά του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στις 8 Μαρτίου 1970 όταν μαζί με άλλα πρόσωπα πυροβόλησαν και κατέρριψαν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε.
Για αυτή του την πράξη ο Χαρίτωνος καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλάκιση όμως κατάφερε να αποδράσει μαζί με το συνεργό του λίγα χρόνια αργότερα.
Το βιβλίο, η ΚΥΠ και οι αντιδράσεις
Την προετοιμασία της απόπειρας δολοφονίας καθώς και όσους ενεπλάκησαν σε αυτή, ο Αδάμος Χαρίτωνος κατέγραψε στο βιβλίο «Εξομολόγηση» που δημοσιεύθηκε το 1984 στη Λευκωσία.
Μεταξύ άλλων στο βιβλίο ο συγγραφέας περιγράφει περιστατικά της ταραγμένης περιόδου και αποκαλύπτει γεγονότα που δεν ήταν γνωστά στο κοινό. Μάλιστα όπως ο ίδιος υποστήριξε σε συνέντευξή του στον Φοίβο Νικολαΐδη, η Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών προσπαθούσε να μάθει για τα γραφόμενα του βιβλίου του πριν ακόμα αυτό δημοσιευθεί.
Στην ίδια συνέντευξη ο συγγραφέας κατήγγειλε πως για την έκδοση του βιβλίου του αντέδρασαν διάφοροι Μακαριακοί κύκλοι και προσπάθησαν με διάφορες παρεμβάσεις της Εισαγγελίας, να ματαιώσουν την έκδοση του βιβλίου πριν ακόμα δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενό του. Πάντα σύμφωνα με τον ίδιο το βιβλίο πολεμήθηκε κι από τις εφημερίδες της εποχής.
Επειδή ο συγγραφέας γνώριζε αρκετά, το αντίπαλο στρατόπεδο αντιδρούσε διότι φοβόταν το περιεχόμενο όσων θα εξιστορούσε ο Χαρίτωνος αφού σκοπός του (σύμφωνα με τους ίδιους), ήταν η διαστρέβλωση της αλήθειας και η ηρωοποίηση του συγγραφέα.
Τελικά την έκδοση του βιβλίου ανέλαβε μόνος του ο Αδάμος Χαρίτωνος, χωρίς τη διαμεσολάβηση κάποιου εκδοτικού οίκου αφού όπως ο ίδιος γράφει στην εισαγωγή του, οι εκδοτικοί οίκοι που τον προσέγγισαν για να εκδώσουν το βιβλίο του ζητούσαν να επέμβουν στο περιεχόμενο του προσθέτοντας ή αφαιρώντας κομμάτια .
Στο εξώφυλλο του βιβλίου που κυκλοφόρησε το 1985 απεικονίζονται: πάνω, οι Χαρίτωνος, Παπαποστόλου και Γιωρκάτζης και κάτω ο Μακάριος, με τον συνταγματάρχη Παπαποστόλου, διοικητή των ΛΟΚ, κατά πόδας.
18/02/2017 08:32
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου