Η Nova σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές χαρίζει σε 5 τυχερούς από 1 αντίτυπο του βιβλίου Ο μυστικός σύντροφος του Ρήγα, του συγγραφέα Ανδρέα Καπανδρέου.
27 Φεβ 2017
Κλήρωση 5 αντιτύπων του βιβλίου «Ο μυστικός σύντροφος του Ρήγα» από τη NOVA
Η Nova σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές χαρίζει σε 5 τυχερούς από 1 αντίτυπο του βιβλίου Ο μυστικός σύντροφος του Ρήγα, του συγγραφέα Ανδρέα Καπανδρέου.
25 Φεβ 2017
ΕΟΚΑ Β & CIA: το ελληνοτουρκικό παρακράτος στην Κύπρο - το βιβλίο που κατηγορήθηκε για λίβελο
Τα γεγονότα που σημάδεψαν την Κύπρο κυρίως κατά τις δεκαετίες 1960 και 1970 απασχόλησαν και απασχολούν πληθώρα ιστορικών και συγγραφέων μεταξύ των οποίων και τον δημοσιογράφο Μακάριο Δρουσιώτη, οποίος υπήρξε για χρόνια ανταποκριτής αθηναϊκών εφημερίδων στην Κύπρο αλλά και συνεργάτης της εφημερίδας Πολίτης.
Το 2002 ο Μακάριος Δρουσιώτης μετά από έρευνα 12 χρόνων εξέδωσε μέσω των εκδόσεων Αλφάδι το βιβλίο «ΕΟΚΑ Β & CIA: το ελληνοτουρκικό παρακράτος στην Κύπρο», στο οποίο καταγράφει πληροφορίες που ο ίδιος άντλησε από πρωτογενείς πηγές από το Εθνικό Αρχείο των ΗΠΑ καθώς και από ανέκδοτο υλικό από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Για το βιβλίο του ο συγγραφέας οδηγήθηκε σε δική με κατηγορία τον λίβελο από τον δικηγόρο Άρη Χατζηπαναγιώτου ο οποίος στις σελίδες 130, 395 και 416 του βιβλίου του Δρουσιώτη αναφερόταν, λανθασμένα, σαν στέλεχος της ΕΟΚΑ Β. Συγκεκριμένα, ο Άρης Χατζηπαναγιώτου φερόταν να είναι τομεάρχης της ΕΟΚΑ Β στη Λευκωσία, ενώ στις 11 Ιουλίου φερόταν να έχει συλληφθεί από το Εφεδρικό.
Φερόταν ακόμα να έχει διοριστεί υπουργός στην πραξικοπηματική κυβέρνηση του Νίκου Σαμψών.
Ο Άρης Χατζηπαναγιώτου ωστόσο, ουδέποτε υπήρξε μέλος της ΕΟΚΑ Β. Σύμφωνα με τα όσα παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο, τον Ιούλιο του 1974 βρισκόταν στο Λονδίνο και την ημέρα του πραξικοπήματος με τη βοήθεια άλλων φοιτητών έθεσε υπό τον έλεγχο του την Υπάτη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο την οποία προστάτευσε από απόπειρα κατάληψης της από ομάδα χουντικών που βρίσκονταν στο Λονδίνο.
Ο Μακάριος Δρουσιώτης παραδέχτηκε το λάθος του δηλώνοντας ότι μπέρδεψε τον παραπονούμενο με τον οικονομολόγο (στο βιβλίο είχε γραφτεί σαν δικηγόρος) Άρη Χατζηγεωργίου. Ο συγγραφέας διόρθωσε το λάθος του στην επόμενη έκδοση του βιβλίου που εκδόθηκε δύο μήνες αργότερα.
Ο Μακάριος Δρουσιώτης τότε προσέγγισε τον παραπονούμενο και του πρόσφερε τις απολογίες τους, χωρίς όμως αυτές να γίνουν αποδεχτές, αφού ο Άρης Χατζηπαναγιώτου ήταν αποφασισμένος να οδηγήσει την υπόθεση στο δικαστήριο.
Το δικαστήριο δέχτηκε ότι έγινε εκ παραδρομής καλόπιστο τυπογραφικό λάθος. Έλαβε επίσης υπόψη του την προσπάθεια του συγγραφέα να διορθώσει το λάθος του και εκδίκασε χρηματικό ποσό 800 λιρών υπέρ του παραπονούμενου συν τα δικαστικά έξοδα.
Ο Άρης Χατζπαναγιώτου εφεσίβαλε την απόφαση θεωρώντας μικρή την ποινή που επιβλήθηκε στον Μακάριο Δρουσιώτη, όμως δεν δικαιώθηκε στο εφετείο και αναγκάστηκε να πληρώσει δικαστικά 1700 ευρώ.
Απόσπασμα από το βιβλίο:
«Ο Ψυχρός Πόλεμος, οι ανταγωνισμοί μεταξύ Ανατολής και Δύσης, αλλά και μεταξύ ΗΠΑ και Βρετανίας για την ηγεμονία του δυτικού κόσμου, τοποθέτησαν την Κύπρο στο επίκεντρο ενός εξοντωτικού πολέμου για τον έλεγχο της Μέσης Ανατολής. Το σκηνικό είχε στηθεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1940. Στο παρασκήνιο οι ΗΠΑ και πρωταγωνιστές το ελεγχόμενο από τη CIA ελληνικό και τουρκικό παρακράτος. Απότοκο της πολιτικής αυτής υπήρξε η ίδρυση της ΕΟΚΑ Β, που δημιούργησε τις συνθήκες για το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίoυ 1974, ενώ η Τουρκία προετοιμαζόταν με επιμέλεια να εισβάλει στο νησί. Έγγραφα του Εθνικού Αρχείου των ΗΠΑ, τηλεφωνικές συνομιλίες των πρωταγωνιστών που είχαν υποκλαπεί από την ΚΥΠ, συνεντεύξεις και μαρτυρίες προσώπων που είχαν αναμειχθεί στα γεγονότα, δίνουν αποκαλυπτικές πληροφορίες σε όποιον πιστεύει ότι η λήθη δεν προσφέρει την καλύτερη υπηρεσία στον τόπο και συνεχίζει να αναρωτιέται ποιοι οδήγησαν την Κύπρο στην καταστροφή».
23 Φεβ 2017
Η ισλαμική τρομοκρατία του Σταύρου Λυγερού [πρόταση στο Bookia.gr]
Συγγραφέας Σταύρος Λυγερός
Κατηγορία Δοκίμιο - Τρομοκρατία
Εκδότης Πατάκης
Συντάκτης-ρια Ανδρέας Καπανδρέου
20 Φεβ 2017
Ο ρόλος του Βιβλιοθηκονόμου στη διαδικασία μάθησης
18 Φεβ 2017
Αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Μακάριο, έγραψε βιβλίο και σήκωσε θύελλα αντιδράσεων [άρθρο στον Ρεπόρτερ]
17 Φεβ 2017
«Όλα καλά κι όλα ωραία, χθες ήσουν μ’ άλλονε παρέα». Τι σχέση έχει το τραγούδι του Κουγιουμτζή με τις δικοινοτικές ταραχές στην Κύπρο του 1963-64 [άρθρο στην Μηχανή του Χρόνου]
Διαβάστε εδώ και το αρχικό άρθρο: Ο Σταύρος Κουγιουμτζής και η Κύπρος
14 Φεβ 2017
Το ματ που ονειρεύτηκα [ποίημα και τραγούδι]
ΤΟ
ΜΑΤ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΤHΚΑ
εγώ πολύ σ’ αγάπησα μα εσύ ήσουν υπεράνω.
11 Φεβ 2017
Όταν ένας Κύπριος συγγραφέας «έσυρε» στα δικαστήρια τον Umberto Eco για λογοκλοπή
« Ένας Κύπριος σέρνει στα Δικαστήρια τον Ουμπέρτο Έκο» έγραφαν οι New York Times στο φύλλο της εφημερίδας στις 23 Οκτωβρίου του 1991.
Ο λόγος; Ο Κύπριος συγγραφέας Κώστας Σωκράτους διαβάζοντας το βιβλίο του Umberto Eco «Το όνομα του Ρόδου» βρήκε τόσες ομοιότητες με το δικό του βιβλίο «Ο αφορισμένος», που αναγκάστηκε να καταχωρήσει αγωγή στα κυπριακά δικαστήρια, αξιώνοντας από τον παγκοσμίου φήμης συγγραφέα αποζημίωση ύψους ενός εκατομμυρίου λιρών για λογοκλοπή.
Ακολούθησε έφεση από τον Κύπριο συγγραφέα το 1997 την οποία το δικαστήριο απέρριψε με το αιτιολογικό ότι:
«Στο "Όνομα του Ρόδου" η δράση εκτυλίσσεται σε ένα σταθερό μεσαιωνικό σκηνικό, που στήνει η μυθοπλαστική φαντασία, η πλατιά γνώση και οι μελέτες του συγγραφέα του. Έχει άρτιες και εκτεταμένες περιγραφές είτε πρόκειται για το ίδιο το μοναστήρι (που γίνεται στην αρχή του βιβλίου κατά την άφιξη των κεντρικών ηρώων) είτε για τις έριδες της καθολικής εκκλησίας και τις αιρέσεις της. Μια απαστράπτουσα πτυχή του βιβλίου είναι το έντονο αστυνομικό στοιχείο, που έχει επίπεδο ιστοριών Σέρλοκ Χόλμς. Είναι η σαγηνευτικά ευχάριστη αφήγηση αστυνομικών περιπετειών σε μοναστήρι, το 1327, που προκαλεί το αδιάπτωτο ενδιαφέρον και την αγωνία του αναγνώστη. Το αστυνομικό μυστήριο διαπερνά ολόκληρη την πλοκή.
Το βιβλίο αυτό είναι ακόμη ένα εκτεταμένο χρονικό των θρησκευτικών πολέμων του 14ου αιώνα. Και επίσης των μοναστικών ταγμάτων της εποχής και των διαφόρων αιρέσεων που μάστιζαν την καθολική θρησκεία. Ακόμη η στροφή σε αλληγορήματα δεν είναι σπάνια. Η απαγόρευση της χρήσης του δεύτερου ορόφου της βιβλιοθήκης, στον οποίο, κατά τον ηγούμενο, υπήρχαν βιβλία με πολλά ψεύδη, συμβολίζει και ένα διαχρονικό κοινωνικό φαινόμενο. Την προσήλωση σε δόγματα και την εμπέδωση τους με την παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης και χρήσης της γνώσης.
Διαβάζοντας κανείς τα δύο βιβλία έχει τη συνεχή και έντονη αίσθηση της ετερότητας όλων των στοιχείων που απαρτίζουν ένα μυθιστόρημα, που σε τελική ανάλυση είναι η ίδια η ετερότητα των συγγραφέων τους. Ο καθένας έθεσε τη δική του χωριστή σφραγίδα στο έργο του.
Για τους παραπάνω λόγους η έφεση απορρίπτεται».
Αρκετά χρόνια αργότερα στις 4 Μαρτίου του 2016, λίγες μόνο μέρες μετά το θάνατο του διάσημου συγγραφέα Ουμπέρτο Έκο ο Κώστας Σωκράτους σημείωνε σε επιστολή του προς την εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος»:
Λυπήθηκα ειλικρινά όταν πληροφορήθηκα τον θάνατο του Ουμπέρτο Έκο. Ο Έκο ήξερε πέντε γλώσσες μεταξύ τους και την αρχαία ελληνική γλώσσα.
Με τον Ουμπέρτο Έκο για τρία χρόνια ήμασταν σε αντιδικία, γιατί τον κατηγορούσα ότι μου έκλεψε τον μύθο και την πλοκή του βιβλίου μου «Αφορισμένος», που εκδόθηκε το 1964. Πράγματι, υπάρχουν πολλές ομοιότητες του «Αφορισμένου» με το βιβλίο του «Τ' όνομα του ρόδου». Αυτό μας οδήγησε στα δικαστήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά δυστυχώς το βρετανικό δίκαιο που ίσχυε δεν ήταν υπέρ μου.
Η ελληνική τηλεόραση μού είχε κάνει ένα αφιέρωμα στα πολιτιστικά δρώμενα και ένα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Είχα αρκετούς φίλους συγγραφείς που με υπεράσπιζαν, όπως τον αγαπητό Πέτρο Στυλιανού και τον φίλο Άντρο Παυλίδη, αλλά είχα και εναντίον μου αρκετούς άλλους συγγραφείς.
Είναι πολλές οι ομοιότητες των δύο βιβλίων, με δύο επισκέπτες που πήγαιναν στο μοναστήρι ντυμένοι σαν καλόγηροι από το Άγιο Όρος.
Αναζητούσαν τα αρχαία χειρόγραφα του Πλάτωνα και του Σωκράτη. Στο μεταξύ γίνονταν και μυστηριώδη εγκλήματα στο μοναστήρι.
Τα μεγάλα περιοδικά Spiegel και Epoca μού πήραν συνέντευξη, τα οποία συνηγορούσαν με τη δική μου άποψη. Το αμερικανικό κανάλι CNN μού πήρε επίσης συνέντευξη και ο μεγάλος λόγιος Σωφρόνης Σωφρονίου, που βρισκόταν στην Αμερική και άκουσε τη συνέντευξή μου, μου ανέφερε ότι ήταν πειστική.
10 Φεβ 2017
Ο άνθρωπος που τα έβαλε με τον Μακάριο – Το «απαγορευμένο» βιβλίο και οι διώξεις [άρθρο στον Ρεπόρτερ]
8 Φεβ 2017
Έρωτας 3: λογοτεχνική εκδήλωση αφιερωμένη στον Έρωτα
Χρίστος Ιακωβίδης
Χριστίνα Πετρίδη
Χριστίνα Σαρρή